Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výstupy z G20: Klíčové téma zamířilo k jednomu z nejpříznivějších scénářů

Výstupy z G20: Klíčové téma zamířilo k jednomu z nejpříznivějších scénářů

02.12.2018 11:06, aktualizováno: 2.12. 13:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Lídři dvaceti největších ekonomik světa G20 se na skončeném dvoudenním summitu v Buenos Aires i přes řadu odlišných názorů shodli na společném komuniké. V něm mimo jiné podpořili reformu Světové obchodní organizace (WTO), zavázali se chránit životní prostředí či slíbili součinnost při řešení příčin uprchlických krizí. Na okraj summitu se konala řada bilaterálních setkání, která pokračovala i po oficiálním ukončení vrcholné schůzky. Americký a čínský prezident sjednali 90 dní na dosažení obchodní dohody bez další eskalace obchodních válek, Merkelová a Trump požadovali po ruském prezidentovi Putinovi propuštění Ukrajinců, zajatých při konfliktu v Kerčském průplavu.

Tomáš Vlk: Očekáváme pozitivní start trhů do nového týdne

"Klíčové téma setkání lídrů G20 - čínsko-americký obchodní spor - zamířilo k jednomu z nejpříznivějších scénářů. Nejen že byla odložena nová americká cla, ale také zvýšení těch už zavedených, ke kterému mělo dojít v příštím roce. Do nového týdne by proto finanční trhy měly vstupovat dobře naladěny," komentuje hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Pozitivní reakci čekáme zejména v Asii, ale i poté v Evropě a úplně stranou nezůstane ani Amerika. Dluhopisy předpokládáme spíše pod tlakem, ale oporou by jim měla být očekávání měkčí měnové politiky. Mezi měnami budou i pravděpodobně preferovány juan či euro před dolarem nebo jenem. Příznivý efekt zpráv by se pak měl přenést i na komodity," odhaduje úvod nového týdne na trzích Vlk.  

Letos se představitelé G20 zaměřili na budoucnost práce, infrastrukturu pro rozvoj, udržitelnost potravin a genderovou vyváženost. K tématu digitalizace komuniké uvádí podporu volnému toku informací, nápadů i znalostí, podmiňuje to ale respektováním zákonů. Vůdci členských zemí rovněž uznali mezinárodní obchod a investice za motor růstu a rozvoje, také ale vidí nedostatky v nynějším multilaterálním obchodním systému, které je možné napravit. V této souvislosti tak podpořili nezbytnost reformy WTO. Změna ve fungování WTO by měla být vůbec nejrozsáhlejší ve 24leté historii této organizace. K ekologickému tématu komuniké uvádí, že signatáři pařížské klimatické dohody budou nadále pokračovat v úsilí o zvrat oteplování planety. Prohlášení také zmiňuje závazek USA, které klimatickou dohodu vypověděly, že chtějí využívat veškeré energetické zdroje, zároveň ale i chránit životní prostředí.


Summit začal v pátek. Úvodní jednání se konala za přítomnosti 19 delegací, neboť německá kancléřka Angela Merkelová kvůli poruše vládního letadla přiletěla do Buenos Aires se značným zpožděním. Stejně jako v pátek se také v sobotu konala na okraj summitu řada bilaterálních jednání, kterým dominovala aktuální politická témata.

Trump a Si Ťin-pching: Tři měsíce obchodního příměří i spojení Qualcomm a NXP

Spojené státy a Čína dosáhly ve svém měsíce trvajícím obchodním sporu předběžné dohody. Po 1. lednu 2019 nezačnou platit žádná nová dovozní cla a vzájemné rozhovory obou stran budou pokračovat. Cílem je uzavřít novou dohodu do 90 dní a již zavedená obchodní omezení odstranit. Čína souhlasila, že začne navyšovat svůj dovoz z USA, aby "postupně zmírnila obchodní nerovnováhu" mezi oběma zeměmi, sdělil čínský ministr zahraničí Wang I po schůzce amerického a čínského prezidenta na okraj schůzky G20.

Podle sdělení Bílého domu se obě strany dohodly, že Peking začne nakupovat "dosud nespecifikovaný, ale dosti výrazný" objem amerických zemědělských, energetických, průmyslových a dalších výrobků. Čína "je ochotna schválit dříve zamítnutou" akvizici v Nizozemsku sídlící firmy NXP Semiconductors americkým Qualcommem, "pokud bude žádost znovu podána".

Qualcomm z obchodu za 44 miliard dolarů (bilion Kč), který měl být jedním z největších mezi technologickými firmami, vycouval v červenci poté, co dohoda nezískala povolení čínského regulačního úřadu. Americký výrobce čipů se tak stal prominentní obětí čínsko-amerického obchodního sporu.

Pokud se do 90 dní nepodaří dosáhnout dohody o tématech jako je technologický transfer, duševní vlastnictví, necelní bariéry, kybernetické krádeže a zemědělství, souhlasily podle Bílého domu obě strany, že se současná desetiprocentní cla zvýší na 25 procent. Čína také okamžitě začne nakupovat výrobky amerických farmářů, sdělil Bílý dům.

Prezident Si rovněž ustoupil dalšímu Trumpovu požadavku. Souhlasil, že droga fentanyl bude označena jako kontrolovaná látka. Americký prezident více než rok vyjadřoval obavy z nekontrolovaného přílivu tohoto syntetického opioidu, který je padesátkrát silnější než heroin a stokrát silnější než morfium, z Číny do USA.

Pokroku bylo dosaženo na očekávané večeři amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a jejich delegací, která se odehrála po skončení summitu dvaceti největších ekonomik světa G20 v argentinském Buenos Aires. V závěru asi 2,5hodinového setkání obou státníků byl podle čínského anglickojazyčného listu South China Morning Post, na nějž se odvolává DPA, slyšet potlesk členů obou delegací. Že rozhovory "proběhly velmi dobře" již sdělil i ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow.

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) obchodní válka vyvíjí tlak na hospodářský růst obou zemí. Washington letos uvalil cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 250 miliard dolarů (5,7 bilionu Kč). Trump navíc opakovaně pohrozil zavedením cel na veškerý dovoz čínského zboží do USA, jehož hodnota v loňském roce činila více než 500 miliard dolarů.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Minimálním cílem setkání bylo podle agentury DPA odvrátit USA avizované zvýšení části cel na 25 procent z dosavadních deseti procent.

Hlava USA přivítala "neuvěřitelné a produktivní setkání", které "Číně a USA otevírá nekonečné možnosti." Čínský ministr zahraničí hovořil podle agentury AFP o "win-win" výsledku, který je úspěchem pro obě strany.

Merkelová a Macron s Putinem o krymském konfliktu i Sýrii

Merkelová na snídani s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyjádřila obavy z incidentu v Kerčském průlivu u Krymu, kde ruské námořnictvo zajalo posádku tří ukrajinských vojenských lodí. Kancléřka a také francouzský prezident Emmanuel Macron podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova žádali Putina, aby ukrajinské námořníky propustil. Putin však odvětil, že rozhodnutí je v pravomoci soudu.

Merkelová s Putinem debatovali také o situaci v Sýrii, což bylo i téma Putinova setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ten ruskému prezidentovi navrhl uspořádat další summit k mírovému řešení situace v syrském Idlibu.

Putin měl původně naplánované jednání i s Trumpem, který ho ale kvůli kerčskému incidentu odřekl. I tak se ale oba státníci v pátek krátce setkali, uvedl dnes kremelský poradce Jurij Ušakov, který zase jednal s Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnosti Johnem Boltonem. Po jednání kremelský činitel uvedl, že Moskva i Washington jsou připraveny v kontaktu pokračovat.

Trump rovněž odřekl tiskovou konferenci k závěru summitu. Zdůvodnil to pietou po pátečním úmrtí bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího.

Členy G20 jsou Spojené státy, Británie, Francie, Německo, Itálie, Kanada, Japonsko, Rusko, Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Jižní Korea, Mexiko, Saúdská Arábie, Jihoafrická republika a Turecko. K nim se pak samostatně řadí Evropská unie jako dvacátý člen skupiny.

(Zdroj: čtk, Reuters, Bloomberg)

 
 
 
 
 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university