Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer: Nepřijímat euro, dokud výhody nebudou zřejmé

Singer: Nepřijímat euro, dokud výhody nebudou zřejmé

16.02.2005 14:49
Autor: 

Komentář doplněn
Česká republika by podle nového viceguvernéra ČNB Miroslava Singera neměla přijímat společnou evropskou měnu do té doby, než budou výhody zřejmé. "Problém je jen v tom, co nám to přinese a kolik to bude stát," uvedl Singer v rozhovoru pro Reuters. Českou starostí je podle něj zabránit špatnému načasování přijetí eura, které by mohlo ekonomiku poškodit.

Země by měla zavést euro až to bude výhodné a ne tehdy, kdy jsou splněna maastrichtská kritéria. "Kdybych já měl jako ekonom doporučovat, tak bych doporučil vstupovat nikoli v bodě, kdy má ČNB pocit, že to hravě splní, ale (pouze) kdy je to užitečné pro ekonomiku jako celek," říká Singer s tím, že se obává, že cena za odevzdání národní suverenity v měnové politice převází nad výhodami v podobě nižší volatility kurzu a nižší ceny úroků.

Singerovi se nelíbí omezení pohybu pracovní síly v rámci eurozóny, což se děje ze strany zemí jako Německo nebo Francie na úkor nových členských zemí. Rozšíření eurozóny si podle něho žádá plnou liberalizaci obchodu, služeb i trhu práce. Základním principem by měly být volné trhy.

Konečné rozhodnutí o přijetí eura ale mají v rukou politici, nikoli centrální banka.

(zdroj: Reuters)


Váš názor
  • Proc ne EURO
    18.02.2005 20:08

    Z hlediska vnitrního trhu je jedno, jestli tu budeme mít EURO nebo korunu. Pouze ČNB již nebude kontrolovat měnu a je to jistě zase omezení suverenity ČR. ČR ale stejně žádnou suverenitu nemá a nikdy neměla. Všechno co máme jsou jenom naše ruce a hlavy. Ovšem při revalvaci koruny v průběhu 12 měsíců o 10% a její devalvaci o stejnou hodnotu mezi lety 2002 a 2003 dochází k příliš velkým výkyvům pro všechny, kteří obchodují se zahraničím a to může vést k velkým krachům. Ziskovost exportérů a importérů se již neřídí efektivitou práce na prvním místě, ale kurzem koruny k euru a dolaru. Což je šílené. Michal
    Michal Polák
    • Omezení suverenity?
      19.02.2005 8:36

      Omezení suverenity čeho? Možnosti tisknout si vlastní peníze? Ta suverenita je už stejně omezená tím, že jakýkoliv silnější zahraniční spekulant může kursem měny zahýbat tak, že je ČNB bezmocná. Není mi jasné, k čemu potom mít tak drahou instituci - k monitorování situace? V tomto směru se mi euro jeví jako mnohem stabilnější
      David
  • Koruna za 30
    18.02.2005 18:40

    Diskut. se zde vyjadruji k silne korune, ale ja musim podotknout, ze koruna neni v evropskem meritku nijak silnou menou a to ani pri kurzu 25 za euro. A to tvrdim i kdyz obcas pracuji v zahranici a slaba koruna mi vyhovuje.
    Nero
  • Role ČNB po přijetí eura?
    17.02.2005 8:56

    Není to náhodou tak, že po přijetí Eura by byla ČNB tak trochu zbytečná a zřejmě by ji musela opustit značná část pracovníků? V tomto směru mi přijde zájem pana Singera - hájit korunu co to dá - docela logický.
    David
    • Budoucnost úředníků ČNB
      17.02.2005 14:13

      Buďte klidný. Dle všech předchozích zkušeností z naší roklinky (např. s celníky) předpokládám, že po přijetí EURa bude zřízen (nejlépe meziresortní) úřad pro spolupráci s ECB. Tento úřad bude překvapivě sídlit v překvapivě nedávno zrekonstruované budově. Její nákladná rekonstrukce se ve své době (pro ostatní úsporných balíčků) zdála naprosto zbytečná, ale ještě že naši "politici" už tehdy viděli dál ... V jejím vedení budou mít své zástupce všechny politické partaje, aby si snad někdo z nich nemohl stěžovat, že jeho krabička od bot se po stranách prohýbá dovnitř :-) Ale ještě že nám pisálkové jako Ondřej Blábol nebo Václav Neomylný napíší na večerní čtení několik velikášských, rádoby liberálních myšlenek o dění v naší malé zemičce. Jen těch čtenářů už v této době tolik nebude ...
      PaulC
    • EU
      17.02.2005 12:28

      problém je v tom, že nejen CB je zbytečná, ale i EU včetně ECB je zbytečná. Odstranění potřeby směňovat je skutečně jedinou skutečnou výhodou společné měny, na to stačí nejstupidnější úvaha, takže je to každému jasné. Ale nevýhody společné měny euro jsou obrovské, ovšem pro politiky a eurobankéře je to líbivá představa. Už teď se měna nesmyslně reguluje a co je další level? Všem stejnou inflační měnu. Je to holt paráda, moct z jednoho fleku regulovat hodnotu měny pro tak velký množství lidí.
      Vašek
  • Reakce
    17.02.2005 8:27

    Soudruh Singer pravděpodobně zastupuje silnou bankovní lobby, která se nechce vzdát tučných zisků plynoucích ze směny peněz. Aby je neztratila, tak manipuluje s občany a mluví o omezování národní suverenity. A navíc když jsme po rozdělení Československa zaváděli vlastní peníze, došlo snad k poškození národní ekonomiky.
    Lojza
  • Všichni chcete euro ale.
    16.02.2005 20:31

    Podívejte se jak je silné euro vůči dolaru a ostatním měnám příjměte ho a budete více konkurence schopný.Pak nebudete mít silnou korunu alle ještě silnější euro.To bude výhra.
    t
    • Neříkám ani tak ani tak, ale na má slova dojde
      16.02.2005 22:21

      žádnou objevnou myšlenku nebo pronikavý postřeh jsem neobjevil a nemyslím, že by i podstatně výrazněji formulovaný názor korunu ovlinil jinak než v komentářích rádobyekonomů, tedy stejně jako reagovala na poslední snížení úrokové sazby
      Jouda
  • Tisková oprava
    16.02.2005 18:15

    Prohlášení pana nového viceguvernéra ve skutečnosti znělo: "ČR by neměla přijímat společnou evropskou měnu do té doby, než MI budou výhody zřejmé." Jako alternativu k Euru navrhuje zvážit zavedení albánského LEKu.
    Sčetka
  • zadny spech
    16.02.2005 17:34

    nove koste dobre mete...presne tak bych vnimal retoriku pana Singera. Je ve funkci cerstvy a neni lepsi zpusob jak sve videni koruny prezentovat nez pekne v uvodu a s prichuti rebelantskych prohlaseni. Je to sympaticke, ale v podstate jen symbolicke placnuti do vody. I presto diky pane Singere, je dobre vedet, kdo z novych "kostat" patri mezi "jestraby" a kdo ne :)
    alaskan
    • muze uz mi to nekdo vysvetlit?
      16.02.2005 17:49

      Co je dobreho na posilovani koruny?Cesti vyrobci a exporteri se stavaji nekonkurenceschopnymi a hlavne silna koruna dovoli levne dovozy napriklad potravin a textilu coz bude znamenat konec i pro ceske zemedelce a vyrobce kteri vyrabeli na cesky trh. To ze si zajedeme relativne levne na dovolenou je sice krasne,ale strasne kratkozrake.
      dodo
      • Váš problém je možná, špatné pořadí priorit ;-)
        16.02.2005 18:29

        Kombinace očekávání zhodnocení koruny vůči Euru a odmítání přijetí Eura svědčí o schopnostech autora. Nízké úrokové sazby + růst produktivity a konkurenceschopnosti za podmínky že inflace je mírněna tím, že jsme součástí velkého trhu = příliš velký růst HDP. Tohle my nechceme, nejsme nějací Irové :===)
        Kozina+
  • KONEČNĚ PAN BANKÉŘ
    16.02.2005 17:02

    Ano hlavní úkol centrálního bankéře je hájit národní zájem a o tom článek hovoří jednoznačně.Vemte si z toho příklad politici a nezaprodávejte naší republiku.
    t
    • Kdyby bylo přijato Euro včera je to již pozdě!
      21.02.2005 17:40

      Výhody společné evropské měny značně převyšují nevýhody. Rozumné členské státy EU Euro již mají a má ho již i Černá Hora (nečlen EU). Tak proč ještě váhat ???
      Pepa
    • Jazyk o tom hovoří, ale hlava to nebere
      16.02.2005 18:37

      On je náš národní zájem nižší růst HDP? Očekávám-li snižování konkurenceschopnosti domácích výrobců a tudíž bych rád měl prostor pro snižování úroků, pak odmítám přijetí měny "exportního teritoria" - nechci si s měnou dovézt vysoké úrokové sazby a zhoršit tak recesi. Očekávám-li zvyšování konkurenceschopnosti, měnu klidně přijmu a domácí růst HDP nechám sponzorovat z relativně nižších úrokových sazeb.
      Kozina+
  • kdo je pan Singer?
    16.02.2005 15:02

    Jen z par prispevku(jak je dobre aby koruna posilovala a jak je treba oddalit prijmuti eura) je mi jasne,ze to je clovek,ktery ma na mysli jen svoje vyhody.To znamena aby si napriklad za svoje lehce vydelane koruny uzil co nejdelsi dovolenou v zahranici. Je to asi msta naseho nejvyssiho,ktery ho do teto funkce jmenoval.
    dodo
    • Podpora posilování koruny je nesmysl.
      16.02.2005 16:56

      Posilování koruny je pro exportně zaměřenou českou ekonomiku nešťastné a pokud nový viceguvernér ČNB toto posilování podporuje a schvaluje, pak není správným člověkem na svém místě.
      jirka
      • Podpora?
        16.02.2005 17:29

        Je rozdíl mezi podporou a akceptováním fakt. Pokud bude česká ekonomika 100% exportní a úspěšná + HDP bude překračovat průměr eurozóny, pak cokoliv jiného než sílící koruna je úkol pro Copperfielda a ne pro ČNB! Trendově tedy koruna růst musí a úkolem ČNB je zábránit nespojitostem v tomto vývoji (se svými docela omezenými nástroji). Nechci hájit pana Singera a navíc pracuji v exportní firmě, ale mám za to, že jeho prozatímní komentáře mají "hlavu a patu"...
        moem
        • Chyba
          16.02.2005 18:43

          Nač Copperfielda, když můžu přijmout Euro. Nebo si myslíte, že růst domácí "exportní úspěšnosti a ekonomiky" by způsobil srovnatelný růst Eura, bylo-li by naši měnou? ;-)
          Kozina+
          • Nikoliv chyba ale doplněk
            17.02.2005 13:08

            Máte naprostou pravdu, můj příspěvek se vztahoval na dobu před přijetím € ! ( a to si ještě nějaký čas vezme)
            moem
    • Co to melete?
      16.02.2005 16:13

      Nechapu kam svym prispevkem smerujete. Podle meho je Vas prispevek hodne "mimo misu". N.
      noname
      • chci rict toto
        16.02.2005 17:25

        Vsechny rozumne svetove ekonomiky se v dnesni dobe snazi stlacit menu na minimum aby dosahly konkurenceschopnosti svych ekonomik.Ten kdo tvrdi nesmysly typu:ze si na nevyhodne podminky cesti podnikatele jiz zvykli a jeste si zvyknou je d....
        dodo
        • super cesta
          23.02.2005 14:36

          Ano nejlepší je stlačit korunu na minimum a pokusit se vytlačit čínské textilky z celosvětového trhu. A já vůl si myslelm, že konkurenceschopnost zvyšují investice (věda, výzkum, vzdělání, moderní stroje).
          KArel
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university