Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na obzoru nová směrnice proti praní peněz

Na obzoru nová směrnice proti praní peněz

20.08.2004 12:21
Autor: 

Před začátkem prázdninového období schválila Evropská komise návrh nové směrnice zaměřené na potírání praní špinavých peněz, která by měla konsolidovat dosavadní směrnici z roku 1991, významně novelizovanou v roce 2001. O jejím významu svědčí i fakt, že komisař Evropské komise odpovědný za oblast vnitřního trhu a tedy i problematiku praní peněz (Frits Bolkestein), označil „boj proti praní peněz a financování terorismu“ za jednu z hlavních politických priorit Evropské komise.

Původní směrnice z roku 1991 se zaměřila na boj proti praní peněz pocházejících z výnosů obchodování s drogami, který probíhal zejména prostřednictvím finančních institucí. V reakci na další vývoj (a sofistikovanější způsoby praní peněz) byla směrnice v roce 2001 novelizována formou rozšíření okruhu povinných subjektů o nefinanční subjekty a provozovatele specializovaných profesí zahrnujících právníky, notáře, účetní, klenotníky, pořadatele aukcí, kasina apod. Tato změna byla v České republice implementována zákonem č. 284/2004 Sb. (novela zák. č. 61/1996 Sb.) s účinností od 1. září tohoto roku.

Aktuální návrh novely směrnice reaguje na tzv. 40 doporučení a 8 zvláštních doporučení tzv. Financial Action Task Force (FATF), mezivládní organizace sdružující členské země EU a další země v rámci skupiny G-7. Návrh rozšiřuje původní definici prostředků, jejichž legalizaci mají členské státy zabránit (tj. peníze pocházející z výnosů trestné činnosti nebo použité v souvislosti s ní), o peníze určené nebo použité k financování terorismu, ať už pocházejí z trestné činnosti nebo byly získány zákonným způsobem. Druhou změnou podle novely je další rozšíření okruhu tzv. povinných subjektů (tj. osob, jimž předpisy o praní peněz ukládají zvláštní povinnosti) např. i o zprostředkovatele prodeje životního pojištění. Součástí návrhu je podrobný rozpis povinností povinných subjektů mající za cíl usnadnit pátrání po původu peněz. Z pohledu poskytovatelů služeb zřejmě nejvýznamnější změnou je možnost poskytovat službu (zahájit obchod) a v tomto pokračovat až do okamžiku identifikace (tj. ověření údajů o účastnících transakce). Toto „změkčení“ původního striktního zákazu bylo vyvoláno velkou kritikou ze strany některých profesí jako advokátů, notářů ale i poskytovatelů finančních služeb. Oprávněně bylo namítáno, že se v podstatě jedná o překážku fungování vnitřního trhu.

Česká republika v této oblasti již s předstihem reagovala na výše uvedená doporučení FATF a přímo je zahrnula do novely č. 284/2004 Sb. Pravděpodobně nejzajímavější a také určitě vítanou změnou v případě přijetí směrnice tak bude právě výše uvedená možnost zahájit obchod/službu nebo pokračovat v obchodu/ poskytování služeb a současně plnit povinnost identifikace. Samozřejmě i nadále platí, že v případě „negativní identifikace“ bude muset být ukončeno poskytování služeb nebo přerušen obchod.

Podle nizozemského předsednictví v EU je tento návrh směrnice zařazen mezi prioritní úkoly a proto lze očekávat od začátku podzimu podrobné diskuse v rámci schvalovací procedury EU.

Michal Klimeš
Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
  • pračka špinavých peněz ?
    20.08.2004 12:37

    http://apollon.holding.sweb.cz
    Kamil
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data