Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropské hospodářské zájmové sdružení aneb nová výzva pro podnikatele

Evropské hospodářské zájmové sdružení aneb nová výzva pro podnikatele

14.06.2004 12:54
Autor: 

Přistoupením České republiky do EU se českým podnikatelům otevřely nejenom široké možnosti vnitřního trhu, ale prostřednictvím komunitárního práva rovněž možnosti využití nových právních forem, na jejichž základě lze rozvíjet ekonomické aktivity. Jedním z právních instrumentů na úrovni EU je evropské hospodářské zájmové sdružení (dále jen „EHZS“), jehož právní základ je obsažen v nařízení Rady Evropských společenství ze dne 25. července 1985 č. 2137/85 (dále jen „Nařízení“).

Nařízení se stalo právně účinným na území České republiky již 1. května 2004, nicméně Parlament ČR schválil teprve před několika dny zákon o EHZS, v němž stanovil použitelná ustanovení českého právního řádu pro EHZS se sídlem v České republice a pobočky zahraničních EHZS umístěných v České republice. Cílem Nařízení je podpora hospodářské spolupráce mezi evropskými podniky, a to zejména podniky malého a středního rozsahu, které by se chtěly podílet na projektech celoevropského rozměru.

EHZS je velice jednoduchou a na vnitřní organizaci nenáročnou formou, která svým členům umožňuje propojit některé ze svých ekonomických aktivit s aktivitami ostatních členů EHZS při zachování vlastní ekonomické a právní nezávislosti. Navíc s právním základem v komunitárním právu je právní formou naprosto neutrální nastavující stejné podmínky pro všechny členské státy EU. EHZS může buď sloužit jako právní rámec pro koordinaci a organizaci ekonomických aktivit svých členů, ale rovněž může svým jménem vstupovat do smluvních vztahů.

Dle Nařízení a rovněž dle českého zákona o EHZS má EHZS plnou způsobilost k právním úkonům a podpůrně se na jeho úpravu použijí obecná ustanovení obchodního zákoníku o obchodních společnostech. K založení a vzniku EHZS postačuje uzavření smlouvy o sdružení, na jejíž obsah jsou kladeny minimální požadavky, a následný zápis do příslušného rejstříku, který stanoví právní předpisy členské státu, v němž má mít EHZS sídlo. Navíc se založení či zánik EHZS oznamují v Úředním věstníku EU. Členy sdružení mohou být jednak společnosti či jiné právní entity založené podle práva některého členského státu EU se sídlem v některém členském státě EU a také fyzické osoby, které vykonávají průmyslovou, obchodní, řemeslnou, zemědělskou činnost nebo svobodné povolání nebo poskytují jiné služby na území EU. Je nutno uvést, že EHZS musí mít alespoň dva členy pocházející z rozdílných členských států EU.

Protiváhou smluvní volnosti, na níž je EHZS vystavěno, a skutečnosti, že členové sdružení nemusí poskytovat vklady a vytvářet tak základní kapitál při vzniku EHZS, je společné a neomezené ručení všech členů EHZS za závazky EHZS. Statutárním orgánem je jednatel, jehož postavení je obdobné postavení jednatele společnosti s ručením omezeným. EHZS je účetní jednotkou ve smyslu zákona o účetnictví a v daňové oblasti má EHZS a jeho členové v podstatě stejné postavení jako veřejná obchodní společnost a její společníci.

Zákon o EHZS ještě čeká na podpis prezidenta a pak bude již jen záležet na českých podnikatelích, do jaké míry využijí nové právní úpravy, která skytá možnosti zejména při ucházení se o veřejné zakázky na evropské úrovni a účast v programech financovaných z veřejných zdrojů.

Monika Feigerlová
Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data