Tisková zpráva KCP: Komise opět varuje před nevýhodným výkupem akcií

22.8.2003 17:00

Následuje úplné znění tiskové zprávy
Komise pro cenné papíry získala další letáky, které avizují odkup akcií z I. a II. vlny kupónové privatizace a zvou tuto neděli do obcí Mirošov, Blovice, Nepomuk a Rožmitál pod Třemšínem. Nabízené ceny jsou velice nevýhodné. V jednom případě je nabídnutá cena o více než polovinu nižší, než za jakou lze cenné papíry skutečně prodat. Komise pro cenné papíry proto varuje před těmito výkupy a nabádá akcionáře, aby na takovéto návrhy nereagovali.

Odkup se týká akcií některých vybraných fondů. U většiny z nich lze cenné papíry bez problémů odprodat, protože se jedná o otevřené podílové fondy. U tohoto typu fondů mají podílníci možnost kdykoliv požádat investiční společnost o zpětný odkup, a to za cenu, která odpovídá podílu na majetku ve fondu. Informace o aktuální ceně se dají získat u investičních společností, které fondy spravují. Komise takové typy nabídek prověřuje pro podezření z činnosti bez licence a informuje o nich také policii, protože se může jednat o páchání trestné činnosti.

Při těchto výkupech je zneužívána neznalost občanů o aktuálních cenách cenných papírů a možnostech jejich prodeje. Informace na letácích bývají často matoucí a nepravdivé. Pokud občané dostanou v letáku nabídku na výkup cenných papírů, měli by se vždy informovat na aktuální cenu, a to především v případě fondů u investičních společností nebo mohou kontaktovat Komisi na telefonu zdarma 800160170, kde mohou nechat vzkaz a kontakt na sebe nebo na telefonech 221096112-3. V případě vzniku škody se mohou obrátit s žalobou o náhradu škody na soud.

Upozornění na problematiku nevýhodných výkupů a podrobné rady a návody se základními zásadami investování jsou k dispozici na internetových stránkách Komise www.sec.cz v Rádci investora, popřípadě v tištěné podobě v sídle Komise a v pobočkách některých bank a investičních společností.

Radka Procházková tisková mluvčí