Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NKÚ: Hrad i Úřad vlády špatně hospodařily se státními penězi

NKÚ: Hrad i Úřad vlády špatně hospodařily se státními penězi

11.08.2003 18:23
Autor: 

následuje úplné znění tiskové zprávy NKÚ
Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s rozpočtovými prostředky a s majetkem státu. Kontrolované bylo období let 2000 – 2001. Kontrolovanou osobou byl Úřad vlády České republiky.

* Úřad vlády nepostupoval nejhospodárnějším způsobem a nepoužíval rozpočtové prostředky pouze ke krytí nezbytných potřeb a pro účely, na něž byly určeny, a to v roce 2000 nejméně ve výši 3 680 tis. Kč a v roce 2001 nejméně ve výši 3 430 tis. Kč. V některých případech nedodržoval předpisy pro odměňování zaměstnanců a některá ustanovení zákoníku práce vztahující se k odměňování.

* Úřad vlády nedodržoval při zadávání veřejných zakázek v některých případech zákonem stanovené povinnosti, např. rozdělením jedné akce na více zakázek obcházel zákon o zadávání veřejných zakázek.

* Úřad vlády nevedl účetnictví tak, aby bylo úplné, průkazné a správné. Při provádění inventarizací ověřoval fyzickou inventurou jen stav části svého majetku, neúčtoval o hospodářské činnosti, kterou prováděl bez opory v právních předpisech.

* Byty, které Úřad vlády převzal a které byly smluvně určeny k uspokojování bytových potřeb členů vlády, soudců Vrchního a Krajského soudu v Praze, používal v převážné míře k uspokojování bytových potřeb zaměstnanců ministerstev a dalších ústředních orgánů. Správu těchto bytů svěřil obchodní společnosti, přičemž nezabezpečil pravidelné převádění příjmů z nájemného na svůj příjmový účet ani zachycení této agendy ve svém účetnictví. V roce 2000 došlo vlivem rozpočtových opatření k navýšení rozpočtovaných částek, ale jejich skutečné čerpání pak nedosáhlo ani výše původně schváleného rozpočtu. Částky uvedené v žádostech o provedení rozpočtových opatření byly nadhodnocovány.

Cílem kontroly (dále) bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a nakládání s rozpočtovými prostředky kapitoly Kancelář prezidenta republiky. Kontrolovaným obdobím byly roky 2001 a 2002, v případě věcných souvislostí i období předcházející a navazující.

Kontrolovanými osobami byly Kancelář prezidenta republiky, Správa Pražského hradu a Lesní správa Lány.

* Kancelář prezidenta republiky převedla právo hospodaření s nemovitým i movitým majetkem státu patřícím do její působnosti na zřizované příspěvkové organizace, přestože zákon č. 114/1993 Sb., o Kanceláři prezidenta republiky, stanoví, že toto právo vykonává KPR. Na tuto skutečnost upozorňovala již předcházející kontrola NKÚ č. 97/36 a hodnotila ji jako porušení uvedeného zákona.

* Kancelář prezidenta republiky je organizační složkou státu, tedy i účetní jednotkou. Jako účetní jednotka má povinnost vést účetnictví, a to úplně a správně tak, aby věrně zobrazovalo skutečnosti, které jsou jeho předmětem (§ 7 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví). Tato ustanovení nejsou plněna Kanceláří prezidenta republiky ani Správou Pražského hradu.

* Současně shora uvedeným postupem převedla na Správu Pražského hradu i majetek, který prokazatelně používá k výkonu své činnosti, např. inventář svých kanceláří, výpočetní techniku, automobily apod. Současně na Správu Pražského hradu převedla i finanční prostředky sloužící k úhradě nákladů své činnosti (spotřeba materiálů, energií, pohonných hmot apod.). Správa Pražského hradu o skutečnostech souvisejících s činností Kancelář prezidenta republiky účtuje ve svém účetnictví, s oddělením pouze v analytické evidenci.

* Kancelář prezidenta republiky tak vytvořila situaci, kdy obě organizace nedodržují právní předpisy, vedle uvedeného zákona o Kanceláři prezidenta republiky i zákon o účetnictví.

* Dále bylo kontrolou zjištěno, že Správa Pražského hradu nevedla v účetnictví zejména nemovité kulturní památky v hodnotě více než 1 971 mil. Kč, 226 položek uměleckých děl a předmětů, které nejsou kulturními památkami, a dalších cca 6 500 položek uměleckých děl a předmětů neměla oceněno. Do svého majetku nezahrnula předměty, které pořídila v souvislosti s pořádanými výstavami, a neúčtovala o technickém zhodnocení majetku. Nedostatky byly zjištěny v provádění inventarizací.

* V oblasti kapitálových výdajů zjistila kontrola nedostatečný a nedůsledný postup Kanceláře prezidenta republiky jako odpovědného správce kapitoly v přípravě, provádění a financování jednotlivých programů reprodukce majetku. Obdobně tomu bylo v činnosti přímých investorů, zejména Správy Pražského hradu, při realizaci dvou objemově nejvýznamnějších staveb o celkových investičních nákladech cca 395 mil. Kč, a to „Rekonstrukce čp. 2 – Ústav šlechtičen“ a „Rekonstrukce Středního a Západního křídla“.

* Kancelář prezidenta republiky nezabezpečila vypracování úplné a přesné dokumentace, což dále ovlivnilo uskutečňování přípravných a realizačních prací a jejich financování.

* Správa Pražského hradu dostatečně nezajistila plnění funkcí přímého investora akcí realizovaných z kapitoly Kancelář prezidenta republiky a v důsledku toho porušila v letech 1998 až 2002 rozpočtovou kázeň a neoprávněně – na jiný účel použila finanční prostředky státního rozpočtu v celkové výši 9 933 802 Kč.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university