Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Akciové trhy v uplynulém týdnu

23.01.2002 16:10
Autor: 

Americké trhy se ve sledovaném období mezi 16.1. a 22.1.2002 vyvíjely nejednotně. Index klasických akcií DJIA stagnoval ( +0,02%), širší S&P500 ztratil 0,73% a technologický Nasdaq oslabil o 3,18%. Přitom obchodní týden byl kratší o pondělí, kdy Američané slavili den Martina Luthera Kinga. I když se objevují makroekonomická data, která by měla naznačovat, že dna recese bylo dosaženo, na akciovém trhu převládají nyní obavy z hospodářských výsledků jednotlivých firem.

Zatím utrpěly hlavně technologie, kromě slabých výsledků byly jejich akcie navíc označeny investiční bankou Merrill Lynch za nadhodnocené. Poklesy hospodářských výsledků po Intel oznámila IBM a díky rozsáhlým soudním řízením i Microsoft. Ztrácely akcie společností Dell a Compaq, přestože dosáhly plánovaných výsledků. Větší než očekávanou ztrátu v 4Q01 oznámila banka J.P.Morgan. Díky angažovanosti v úvěrech pro Enron utrpěla ztrátu 807 mil.USD, další ztráty zaznamenala v Argentině. Odpis 698 mil.USD naopak ustála Citigroup, které se i přes zmíněnou ztrátu zvýšil zisk. S vyšším ziskem končila čtvrtletí GM, její prodeje rostly, i když samozřejmě díky bezúročným půjčkám pro zákazníky. Podle očekávání si dobře vedla opět GE, obrat v posledním čtvrtletí sice klesl o 3%, zisk se ale zvýšil o 9%. O ochranu před věřiteli požádal maloobchodní řetězec Kmart.

Zítra ve čtvrtek by měl šéf FED A.Greenspan pronést projev před rozpočtovým výborem senátu o stavu ekonomiky. Jeho poslední veřejné vystoupení vyznělo údajně daleko pesimističtěji, než sám autor zamýšlel. Začátkem příštího týdne se schází FED, řada ekonomů očekává další snížení úrokových sazeb k podpoře ekonomického růstu. Případné snížení by pak mohlo podpořit i růst akciového trhu. Do té doby ale čekáme spíše stagnaci.

Celoevropské indexy ve sledovaném období posílily. DJIA Stoxx50 se zvýšil o 0,33%, EuroStoxx50 si polepšil o 1,06%. V zemích EMU se nepodařilo snížit inflaci, poslední údaj za říjen je +2,1% YoY. I když i od ECB se čeká snížení sazeb, projevy jejich představitelů to zatím odmítají.

Britský FTSE posílil o 0,42%. Vánoční maloobchodní prodej byl nižší než před rokem, inflace je nízká, k snížení sazeb je opět více předpokladů. Firma Marconi snižuje své zadlužení, vykupuje vlastní obligace za 110 mil.GBP. Ztrácela Vodafone a Telecom. Díky nízké ropě oslabovaly BP a Shell. Nejúspěšnějším titulem s růstem 6,3% se tak stala pojišťovna CGNU, dosáhla lepších výsledků díky nové angažovanosti v Itálii a Španělsku.

Švýcarský SMI oslabil o 3,18%. Také Švýcarsko pociťuje stagnaci, problémy má i se silnou místní měnou. Firmě ABB stále hrozí žaloby v USA o používání azbestu. Propad přes 5% si připsala opět ZurichFinancial. Pojišťovně nepomáhá ani prodej cenných papírů kvůli získání likvidity. Přes 4% vzrostla Nestle.

Pařížský CAC40 vzrostl o 0,48%. Francii stoupá obchodní přebytek. Vláda prodá část svého podílu v EdF, v GdF a France Telecom. I pak si v nich ale zachová majoritu. Prodej části podílu inicioval nátlak z Bruselu. Výrobce letadel Airbus se sice vyrovná americké Boeing, i on ale propouští 20% svých zaměstnanců.

Německý Dax30 vzrostl o 1,23%. Oslabila ThyssenKrupp, letos čeká nižší poptávku po oceli, přesto bude zdražovat. Ztrátu oznámila Infineon, v 4Q01 –331 mil.Euro, také letos očekává ztrátu 1,4 mld.Euro. Její akcie oslabily o 5,5%. Munchener Ruch zvýšila svůj podíl v Commerzbank na 10,4%. Protože vlastní podíl i v HVB, objevují se pověsti o úzké spolupráci obou bank. V druhém loňském pololetí se o 27% zvýšil zisk Porsche. Jinak se ale prosincové prodeje nových vozů snížily o 6,1% proti 12/2000. Akcie automobilek přesto vzrostly.

Z fundamentálních důvodů tak nelze očekávat růst akciových trhů ani v Evropě, zvláště když oživení hospodářství se očekává nejdříve na druhé straně Atlantiku.

ČSOB, Trhy a komodiny


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m