Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

18.08.2006 11:41
Autor: KBC/Patria

MOL navýší kapitál v INA
Chorvatský tisk přinesl zprávu ohledně plánů MOL na investici 500-1 000 mil. EUR do dvou rafinérií INA. Zpráva dále uvádí, že MOL chce navrhnout chorvatské vládě, majoritnímu vlastníkovi společnosti INA, navýšení kapitálu ve společnosti, což by zvýšilo podíl MOL. Podle tisku je uvedení akcií INA na záhřebskou burzu pravděpodobné v září nebo říjnu.

Náš názor: Investiční plány MOL v souvislosti s rafinériemi Sisak a Rijeka jsou dobře známy. MOL původně oznámila, že INA použije vlastní cash flow, nicméně už tehdy jsme o tomto způsobu financování pochybovali, když chorvatský regulovaný trh s palivy a plynem drží marže INA pod tlakem. Podle našeho názoru chce MOL, s ohledem na nulový posun jeho akvizice v posledních třech letech, přesvědčit chorvatskou vládu, že INA není schopná tento rozvojový program financovat sama. Vzhledem k tomu, že chorvatská vláda se navyšování kapitálu s velkou pravděpodobností účastnit nebude, umožnilo by to MOL navýšit svůj podíl ve společnosti.

S blížícím se uvedením akcií na burzu budou mít zprávy týkající se INA čím dál tím větší vliv na cenu akcií MOL. Podle našeho názoru by reakce trhu měla být pozitivní pokud se MOL podaří získat ve společnosti většinu za cenu, která by společnost ohodnotila maximálně na 3,5-4,0 mld. USD. Na ocenění INA bude mít také velký vliv plánovaná liberalizace energetického trhu v Chorvatsku.

Bioton: Generální ředitel zopakoval ambiciózní plány společnosti
Během včerejší tiskové konference zopakoval generální ředitel Biotonu plány pro rok 2006 na dosažení tržeb 260-300 mil. PLN a zisku před zdaněním 100 mil. PLN. Adam Wilczega uvedl, že v tom optimističtějším případě by mohl čistý zisk dosáhnout 100 mil. PLN. Společnost v 1H06 zaznamenala 96 mil. tržeb a zisk zpřed zdaněním 20,3 mil. PLN, tzn. že ve druhé polovině roku musí dosáhnout 164-204 mil. PLN tržeb a 80 mil. PLN zisku před zdaněním. Podle generálního ředitele je toto možné díky zahájení prodeje inzulínu v Rusku od začátku září. To by mělo do konce roku přinést tržby 20 mil. PLN. Zároveň by měl Bioton bez problémů dosáhnout 28% podílu na polském trhu s inzulínem z 25,8 % na konci června. Podle Wilczegy neublížily regulační změny zavedené v červenci prodeji Gensulinu a podíl na trhu zůstal stejný. Wilczega dále uvedl, že na podzim tohoto roku by měla začít výstavba továrny na inzulín v Číně a registrační proces by měl být dokončen v 1-2Q07. Během příštích šesti let chce Bioton zvýšit svůj podíl na celosvětovém trhu s inzulínem na 10 % z 1 % na konci roku 2005 a očekávaných 2 % na konci tohoto roku.

Náš názor: Zpráva zveřejněná během včerejší seance měla velmi pozitivní dopad na obchodování.

TVN připravuje nové programové schéma a nové kanály
Generální ředitel TVN, pan Walter, uvedl, že nové tematické kanály, TVN Med a TVN Lingua, zahájí vysílání na přelomu září/října tohoto roku. Toto datum je v souladu s dřívějšími prohlášeními.

Podle měsíčníku Press věnuje TVN svému novému programovému schéma na podzim a zimu tohoto roku více úsilí než konkurenční Polsat. TVN bude ve 2H06 vysílat dvě nové reality show, “Superniania” (Super chůva) a “Hela w oparach” (Přízeň v ohrožení), a odlákala Polsatu populárního moderátora Kubu Wojewodzkiho. Polsat plánuje pokračování svých seriálů a pouze dvě programové premiéry, “Oko na miasto” (Městské oko) a “Let’s Dance”.

Náš názor: Po relativně slabší sledovanosti ve 3Q06 i nadále očekáváme silnější čísla za 4Q06. Opakujeme doporučení Držet pro akcie TVN.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m