Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OSMD: Smír mezi majiteli domů a státem kvůli nájmům není možný

OSMD: Smír mezi majiteli domů a státem kvůli nájmům není možný

22.02.2007 14:50
Autor: ČTK

Praha 22. února (ČTK) - Smírné ukončení sporu mezi státem a vlastníky domů ohledně regulovaného nájemného není podle předsedy Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Tomislava Šimečka možné. Šimeček to dnes řekl ČTK po jednání s ministrem pro místní rozvoj Jiřím Čunkem. Oba se prý shodli na tom, že stát nemůže vyjednávat o odškodnění individuálně s každým majitelem. Stanovisko ministerstva pro místní rozvoj ČTK zjišťuje. Skupina majitelů domů žaluje Českou republiku kvůli regulovanému nájemnému u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Evropský soud podle Šimečka zřejmě přiřkne v prvním rozhodnutí majitelům symbolickou újmu a vyzve stát, aby jim zaplatit skutečnou škodu, což je rozdíl mezi regulovaným a tržním nájemným. Majitelé budou po prvním rozhodnutí soudu požadovat po státu 50 miliard korun.

"S panem ministrem jsme se dohodli, že neexistuje mechanismus, kterým bychom se mohli dohodnout na stažení žalob a na mimosoudním vyrovnání, tzn. ukončit spor smírem, protože u Evropského soudu existuje téměř 5000 individuálních žalob a pan ministr nemůže jednat s každým majitelem zvlášť," řekl ČTK Šimeček. I kdyby ve Štrasburku zůstala jen jedna žaloba a ostatní byly stáhnuty, soud se jí musí zabývat, doplnil.

Soud ve Štrasburku podle Šimečka v první instanci rozhodne, že byla porušena základní lidská práva majitelů a stát je povinen jim kompenzovat škody. Soud prý v prvním rozhodnutí stanoví pouze nemajetkovou, morální újmu, takzvané symbolické odškodnění bez ohledu na skutečnou škodu, což bude podle Šimečka 10.000 eur (290.000 Kč) pro každého majitele. Soud zároveň zřejmě vyzve stát, aby se s majiteli domů domluvil na kompenzacích a na vyrovnání skutečných škod, dodal.

Předseda OSMD dále uvedl, že se s ministrem dohodli na tom, že do dvou měsíců ministerstvo určí způsob, jakým se má vypočítávat skutečná škoda v případě, že soud ve Štrasburku rozhodne v první fázi ve prospěch majitelů domů.

Pokud se majitelé domů se státem po prvním rozhodnutí soudu nedohodnou na vyplacení skutečné škody, tak soud tuto škodu podle Šimečka stanoví ve svém druhém rozhodnutí. "Skutečná škoda všech majitelů domů je 175 miliard korun, soud však ve svém druhém rozhodnutí obvykle přiznává maximálně třetinovou částku, takže majitelé budou po státu požadovat 50 miliard korun, a tato částka bude rozdělena mezi všechny majitele domů, i pro ty, kteří se k žalobě nepřipojili," dodal Šimeček.

"Pokud stát nechce teď nechce vyjednávat o kompenzaci s 5000 majiteli domů, tak bude po rozhodnutí soudu muset vyjednávat o škodě se všemi majiteli domů, kterých je 29.000," řekla ČTK advokátka OSMD Klára Veselá-Samková.

Šéf Hnutí majitelů na obranu realit (HOMR) Girolamo Giormani ČTK řekl, že Šimeček pracuje pro vládu a ne pro majitele domů, a že nemá právo za majitele domů mluvit. Podle Šimečka dále s ministrem jednali o otázkách nájemního práva, které se podle něj musí liberalizovat. "Shodli jsme se s panem ministrem na určitých krocích, které se zakotví do občanského zákoníku. Kroky spočívají v zajištění tří principů svobodného nájemního vztahu, kterými jsou dobrovolnost, dočasnost a úplatnost," řekl Šimeček.

Dobrovolnost znamená, že všechny smlouvy, které nebyly dobrovolně uzavřeny, bude možné ukončit a převést na smlouvy dobrovolně uzavřené. Dočasnost spočívá v tom, že všechny nájemní smlouvy bude možno ukončit, vysvětlil Šimeček.

"Smlouvy na dobu určitou se ukončí uplynutím této doby a smlouvy na dobu neurčitou výpovědí. Bude existovat tzv. rychlá výpověď, při které budou existovat důvody výpovědi, dále bude tzv. dlouhodobá výpověď, nájem bude v tomto případě možno ukončit i bez udání důvodu," dodal Šimeček.

ČTK

Váš názor
  • Chci odškodnit!
    22.02.2007 17:54

    Na mém pozemku mám 100 letou lípu. Nesmím ji skácet. Nedostal jsem povolení. Ničí mi střechu domu, kořeny kanalizační a vodovodní přípojku. Stíní. Doma mám tmu. Listí je všude. Nesmím ji skácet! "Byla porušena základní lidská práva majitelů a stát je povinen jim kompenzovat škody." Že?
    Nezelený
  • Girolamo Giormani
    22.02.2007 15:52

    No, si to nějak popletl ten Ital. Dal se na podnikání v nemovitostech. Koupil barák i s nájemníkama. Věděl, že je jakési regulované nájemné. Jako je zatím regulace jiných cen. Nikdo ho nenutil aby kupoval. Špatně odhadl rychlost deregulace. Jeho problém. Vlekaři. Vzali si úvěry a jako naschvál nenapdl sníh. Jejich problém.
    no
    • Ekonomické průšvihy státu
      22.02.2007 16:58

      Kdy již bude možno konečně trestně stíhat politiky podle paragrafu "porušování povinností při správě cizího majetku"? Přispělo by to ke zvýšení jejich zodpovědnosti při rozhodování.
      Občan
    • 50 Giga odškodnění
      22.02.2007 16:38

      Náš problém (5000 na každého člena mojí rodiny, tedy 25000) - ostatně jako u téměř všech transakcí se státním majetkem a mnoha opožděných a chybných politických rozhodnutí.
      TN
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university