Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Náklady na krizi 74 mld., vytvoří ekonomický stimul za 180 mld.Kč

Topolánek: Náklady na krizi 74 mld., vytvoří ekonomický stimul za 180 mld.Kč

18.02.2009 15:35
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Veškerá protikrizová opatření vlády připraví státní rozpočet přibližně o 74 miliard korun. Tyto výdaje na druhou stranu vytvoří ekonomický stimul za téměř 180 miliard korun, řekl na dnešní tiskové konferenci k představení Národního protikrizového plánu premiér Mirek Topolánek.

Samotný protikrizový plán, který vznikl za pomoci Národní ekonomické rady (NERV), bude podle něj stát rozpočet 41,5 miliardy korun. Na druhou stranu pomůže v ekonomice vytvořit stimul za 80,1 miliardy korun. "Například jedna miliarda vložená do České exportní banky generuje úvěry až za 35 miliard korun," uvedl premiér.

Celkové náklady na protikrizová opatření budou 1,95 procenta hrubého domácího produktu, stimul tvoří 4,7 procenta HDP.

Plán, který vytvořil NERV, je podle Topolánka již druhou fází vládní strategie, již představil premiér v prosinci. První fáze se již uskutečnila od loňského října do letošního ledna a obsahovala například snížení daní podnikům, využitím peněz z rezervních fondů ministerstev nebo podpora podnikatelů v zemědělství.

Protikrizový plán podle ministra financí Miroslava Kalouska počítá se scénářem stagnace ekonomiky nebo poklesem do dvou procent. "Stále pevně doufáme, ale že vývoj HDP bude kolem nuly," dodal. Kvůli případným negativním zprávám ze zahraničí nebo ještě horšímu vývoji v zahraničí je podle Kalouska materiál otevřený a NERV bude zasedat permanentně a situaci sledovat.

Národní protikrizový plán počítá dále například se slevou na sociálním pojištění, se zrychlením odpisů nebo osvobozením malých podniků a podnikatelů od placení záloh daně z příjmu. Návrhy se dále týkají snížení poplatků na železnici o pětinu, zajištění regionální dopravy, garancí za úvěry Českomoravské záruční a rozvojové banky, zateplování budov nebo investic do vědy a výzkumu.

Zrychlení odpisů na jeden a dva roky podle odpisových skupin by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana mělo platit pouze dočasně, a to do 30. června příštího roku. V případě odpuštění záloh na dani z příjmu pro malé podnikatele dostaly podle ministra financí Miroslava Kalouska finanční úřady již pokyn ministerstva, aby je nevybíraly. První termín by byl podle něj 15. března.

"Materiál není politicky podbarvený ani účelový, o čemž svědčí i hodnocení Evropské komise...Ten plán pomůže zmírnit dopady ekonomické recese. Nikdo si ale nemůže myslet, že bychom byli krizi schopni vyřešit nebo ji zamezit," uvedl premiér.

Evropská komise dnes v rámci hodnocení českého konvergenčního programu, který je jakýmsi plánem na přijetí eura, pochválila vládní balík na podporu ekonomiky sužované celosvětovou krizí. Podle ní je dobře načasovaný a zaměřený na sektory hospodářství, které budou nejvíce zasaženy zpomalením ekonomiky.

"Naším cílem je zabránit maximálním způsobem růstu nezaměstnanosti. Nedokážeme to vyřešit, ale úkolem je brzdit dopady a rozhodli jsme se soustředit na udržení zaměstnanosti," uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Podle něj například slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele zamezí propouštění především nízkopříjmových skupin obyvatel. Tímto opatřením by podle něj mohl stát zachránit 50.000 až 70.000 pracovních míst.

Ministr životního prostředí Martin Bursík upozornil na program veřejných zakázek v dopravě, díky kterému se podaří udržet asi 12.000 pracovních míst. Navíc by podle něj mohlo do ekonomky přitéct asi 10 miliard za prodej nevyčerpaných emisních povolenek.

Současná krize ale přinesla podle Topolánka i některá pozitiva. "Ukázala se zranitelnost ekonomiky kvůli jednosměrné orientaci, a proto je třeba ekonomiku diverzifikovat. Odstraní se neefektivní výroby a investice. Vyčistí se trh," uvedl.

Prezident Václav Klaus považuje připravený protikrizový plán za celkem racionální a přiměřený. Jak ale upozornil, žádný vládní "záchranný balíček" nemůže Českou republiku před dopady globální recese uchránit.

Protikrizový plán kritizovala ČSSD. Podle ní stejně jako letošní státní rozpočet vychází z nereálných předpokladů o vývoji ekonomiky v letošním i příštím roce. Poslanci ČSSD ve svém vlastním návrhu navrhují mimo jiné vyplacení 13. důchodu, zvýšení daní lidem s hrubým příjmem nad 1,2 milionu korun ročně, zvednutí přídavků na dítě či zvýšení podpor v nezaměstnanosti a prodloužení doby, po kterou se pobírají.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška je vládní balík pravděpodobně tím nejlepším, co v dané situaci a s existujícími omezeními zdrojů lze uplatnit. Negativní stránkou opatření je podle něj zvýšení schodku veřejných financí, který podle něj zřejmě letos dosáhne nejméně 4,5 procenta HDP.

Náklady a stimuly protikrizových opatření

 
  Výdaje Stimul
Realizovaná opatření 32,2 mld. (0,85 % HDP) 98,8 mld. (2,6 % HDP)
Navrhovaná opatření 41,5 mld. (1,1 % HDP) 80,1 mld. (2,1 % HDP)
CELKEM 73,7 mld. (1,95 % HDP) 178,9 mld. (4,7 % HDP)

Zdroj: vláda

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.