Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... pomalý růst HDP oslabil slovenskou korunu

Důležité zprávy z devizového trhu... pomalý růst HDP oslabil slovenskou korunu

16.05.2007 9:34
Autor: 

Měnový pár EUR/CZK stále nedokázal prorazit rezistenci na úrovni 28,300 od níž se již několikrát odrazil. Koruně nyní před dalším oslabením pomáhají čeští exportéři, kteří podle našeho názoru správně vycítili vhodný okamžik k zajišťování svých budoucích příjmů z dovozů.
Boj koruny se silnou technickou bariérou na EUR/CZK 28,30 by mohl pokračovat i dnes. Další test této hranice by mohl přijít v okamžiku, kdy by zlotý a forint přestaly oslabovat (a koruna by se podle zákonů carry tradů vydala opačným směrem). Obdobně, pokud by výrobní inflace skončila níže, než očekává trh, nemusí to být pro korunu pozitivní.

Zprávy o relativně stabilizované jádrové inflaci v USA v kombinaci s dobrými hospodářskými výsledky z eurozóny dostaly dolar znovu pod tlak. Měnový pár se tak vyhoupl zpět k 1,360 EUR/USD.
Dnes je na programu počet nově zahájených staveb domů v USA, který ale pravděpodobně s měnovým párem příliš nezacvičí. Zajímavější může být až čtvrteční výsledek amerického indexu Philly Fed, který ukáže, zda dochází k určitému vylepšení podnikatelské nálady napříč USA. Prozatím tak vidíme na měnovém páru prostor spíše pro techničtější obchodování, ve kterém by dolar neměl rozšířit ztráty za 1,365 EUR/USD.

Slovenská koruna v utorok mierne oslabila. Naslabšiu úroveň ju poslal pomalší rast HDP v porovnaní s očakávaním. Ekonomika v prvom štvrťroku podľa odhadov Štatistického úradu vzrástla o 8,9%, pričom konsenzus rátal až s dvojciferným prírastkom. Kurz sa posunul z ranných EUR/SKK 33,540 na EUR/SKK 33,685. Ku koncu dňa však prišla korekcia a koruna zatvárala deň na EUR/SKK 33,585. Dnes v kalendári iba HICP, ktorý by nemal prekvapiť. Tradične však po jeho zverejnení prichádza komentár NBS. Obchodovanie by malo sledovať najmä externé impulzy.

Zlotý v úterý ztratil, po úvodních EUR/PLN 3,7666 končil den na 3,7880. S napětím očekávaná inflace sice končila podle očekávání, proti březnu ale zaznamenala pokles, a potvrdila tak slova člena Výboru pro měnovou politiku Nieckarze, že další utažení měnové politiky přes solidní ekonomický růst nebude v nejbližší době nutné.
Domácí scéna je dnes bez nových čísel. Trh tak může ještě dodatečné reagovat na pokles inflace, rozhodující ale zřejmě bude nálada na trhy střední Evropy. Asijské akcie končily dnes s velmi mírným růstem, a tak i potenciál pro posílení zlotého bude jen malý. Dnes proto čekáme obchodování v pásmu kolem 3,7880 EUR/PLN.

Forint včera vůči euru mírně oslabil, po ranních EUR/HUF 247,55 končil na 247,80. Přes vyšší než očekávaný růst HDP byla maďarská měna ovlivněna náladou na emerging markets, která byla po oslabení asijských akciových trhů nervózní, negativně působilo i oslabení zlotého. V průběhu dne se kurz dotkl dokonce úrovně 249,00, později ale většinu ztrát korigoval.
Dnešní den je bez domácích událostí. Zítra je v Maďarsku svátek, a tak již dnešní aktivita by měla být nižší, navíc v pondělí zasedá zasedá centrální banka, která by podle očekávání měla snížit sazby. Protože dnes i asijské akcie vzrostly jen nepatrně, čekáme slabé obchodování kolem současných hodnot.


(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m