Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vedení ČSSD chce vyvolat hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě!

Vedení ČSSD chce vyvolat hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě!

02.11.2007 10:49
Autor: 

Grémium ČSSD navrhne širšímu vedení strany, aby sociální demokracie ve sněmovně iniciovala hlasování o nedůvěře vládě kvůli kauze Jiřího Čunka. ČSSD ve svém tiskovém prohlášení uvedla, že situaci kolem odcházejícího vicepremiéra Čunka považuje za hlubokou vládní krizi a východisko vidí v předčasných volbách.

(zdroj: Euro24)

Následuje úplné znění tiskové zprávy ČSSD:

Předčasné volby: jediné férové řešení hluboké koaliční politické krize

(Praha, 2. listopad 2007) Poslední události okolo korupční kauzy vicepremiéra Čunka jen prohlubují krizi vládnutí, která v ČR nastala s nástupem vlád v čele s premiérem Topolánkem. Tato krize vládnutí, která je provázena politikou střetu místo politiky dialogu, politickou korupcí místo politiky konsensu a naprostou ztrátou hodnot, jak o tom svědčí právě kauza vicepremiéra Čunka, ohrožuje samu podstatu naší demokracie.

Vlády Mirka Topolánka provázejí již od počátku tři základní charakteristické vlastnosti: nelegitimita, neprofesionalita a nespravedlnost.

Nelegitimita této vlády je odvozena od dvou faulů: tzv. Kubiceho zprávy a mandátu díky dvěma přeběhlíkům. Slavný Masarykův citát o státech, které se udržují týmiž ideály, na nichž vznikly, bohužel platí i na tuto vládu. Ta vznikla díky faulu a fauly se také udržuje. Místo respektování výsledku voleb a hledání politické shody nastoupila politická korupce. Je to poprvé v našich novodobých dějinách, kdy o správě věcí veřejných nerozhodli voliči, ale morální slabost některých poslanců a především peněženka pana Dalíka.

S neprofesionalitou se u této vlády setkáváme každý den. Od tristní situace s přípravou na čerpání evropských fondů, přes personální čistku podle Topolánkova hesla o „noci dlouhých nožů“, kterému za oběť padl CzechInvest, prohlubování krize ve školství až po naše prohry na poli zahraniční politiky. Čím dříve tuto agónii ukončíme, tím dříve budeme moci dát věci do pořádku.

Nespravedlnost této vlády ukázala především kauza Čunek. Rovnost před zákonem v tomto případě neplatila, což narušilo důvěru veřejnosti v právní stát a nezávislost vyšetřování. Tato nespravedlnost vlády se projevuje i v oblasti daňové a sociální politiky, kdy tzv. vládní reforma povede jen k prohlubování sociální nespravedlnosti.Tzv. vládní reforma je doslova „Jánošíkem naruby“. Vedle střední třídy, která má podle slov premiéra Topolánka „již předplaceno“, tzv. reforma dopadne především na důchodce, sociálně slabé a rodiny s dětmi. To jsou podle reality vládní politiky pánů Topolánka, Bursíka a Čunka černí pasažéři.

Z těchto všech důvodů je povinností opozice využít všech možností, které nám svěřuje Ústava k tomu, abychom tuto krizi vládnutí ukončili. A to i s ohledem na nevratné následky, které kroky této vlády způsobují jak na domácí, tak především na zahraniční scéně. Před naší zemí je historická výzva v podobě předsednictví EU. Po tom všem, co tato vláda předvedla během svého roku vládnutí, nás opravňuje stávající situace k obavám z historické ostudy, která nám s lidmi jako je Mirek Topolánek, Jiří Čunek či Martin Bursík v čele EU hrozí. Kdokoliv tuto vládu podporuje, je již dnes spolupachatelem.

Proto se politické grémium ČSSD rozhodlo navrhnout předsednictvu ČSSD a ÚVV ČSSD ke schválení návrh na vyslovení nedůvěry vládě a rychlé předčasné volby jako východisko ze stávající hluboké krize v ČR.


Váš názor
  •  
    02.11.2007 14:35

    To je jen takový taneček.Voliče ČSSD znám z hospody.Dva měsíce po volbách ,pokud jsou ve vládě,už jim nadávají.Každému závidí nos mezi očima.Na vrcholu byli v roce 1980-90,kdy zakrněli,nevyvíjí se,dění nerozumí.Doba kdy bylo pivo za 1,70 byl vrchol blahobytu.Musíte mít trpělivost,než holt zemřou,pak může být levice a pravice.Zatím jen kočkopes.
    senior
    • demagogie
      02.11.2007 16:52

      Jako sympatizant soc dem se v tom nějak nenacházím, pivo za 30 ani za 3 eura mi nevadí, a blahobytně se cítím až až. Dokonce až tak, že mi nepřijde opodstatněné, abych po dáňové reformě měl ještě víc a ti, co mají už teď málo, ještě míň. A současná vláda je jednoznačně nejhorší za posledních 10 let.
      artur
      • artur s malým.......a
        02.11.2007 18:53

        nejlepší vtip, co jsem dnes zaregistroval
        Pavel
  •  
    02.11.2007 13:08

    pro boha živého, ti socani jsou úplně posedlí vidinou moci a konstelace je taková, že by jim to mohlo vyjít. tady prostě jenom trochu pravicová vláda nikdy nebude, každý pobírač sociálních dávek je taky volič - ale základní ekonomické zákonitosti a souvislosti se nedají obejít a tak bohužel se socanskáý marast dále prohloubí. ale co, zdroje tady jsou a dluhy se platit nemusí - dokud jsme u moci , po nás potopa.
    keris
    •  
      02.11.2007 14:06

      Nastesti nezamestnanost neustale klesa a snad si vetsina tech, co praci nasla uvedomila, ze se maji lepe kdyz pracuji. Cim vice pracujicich lidi, tim vice tech kterym se nebude chtit donekonecna platit ty, co nepracuji, tim vice volicu pravice. Bijme je pravici za levarny!
      JS
    • Máš pravdu
      02.11.2007 13:53

      Vůbec nedovedu pochopit normálně myslící rodiče, kteří se přiklání k socanům. Přeci tady není polovina národa tak blbá, že si neuvědomí co zde socaní nechají za dluhy na našich dětech! Přesně jak píšeš, po nás potopa!
      Jana
      • Kdosi už to tady psal
        02.11.2007 14:02

        co se provalí na Pabrouka. UUUUž je to tady. Spolek paní Pabroukové! Ale o co jde. Ubohost našeho soudnictví je do nebe volající! Milion sem, milion tam, vo co gou. To je u nás přeci normální!
        Pepík
        • Kolegové a kolegyně,
          02.11.2007 14:09

          že se rozčilujete... Kudy chodil tudy krad, sociální demokrat!!! Věnujte se dnes raději obchodování. Zdravím
          Honza
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m