Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: ČSSD bude opět žádat zřízení vyšetřovací komise kvůli Čunkovi

ČTK: ČSSD bude opět žádat zřízení vyšetřovací komise kvůli Čunkovi

08.01.2008 17:44
Autor: 

Praha 8. ledna (ČTK) - Vedení ČSSD bude opět požadovat zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke kauze předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. V tiskovém prohlášení to dnes oznámil předseda strany Jiří Paroubek. ČSSD tak reaguje na pondělní pořad České televize Reportéři, podle kterého se kvůli Čunkovi nejméně třikrát setkali bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová, jejíž podřízený měl vyšetřování na starosti. Několika setkání se zřejmě zúčastnila i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Čunek ČTK sdělil, že souhlasí se skeptickým názorem vůči ustavení parlamentních vyšetřovacích komisí, protože ty málokdy něco skutečně vyšetří. "Posloupnost událostí ve mně vzbuzuje podezření, že celá akce probíhá v režii ČSSD. Jak jinak si mohu vysvětlit, že v celkově bezobsažné reportáži ČT (552 CZK, -0,18%) je závěrečná otázka směřována právě na vznik parlamentní vyšetřovací komise a jen o pár hodin později její vznik vedení ČSSD skutečně iniciuje," konstatoval vzápětí. Doplnil, že podporuje, aby podezření a spekulace o možném ovlivnění státního zastupitelství prošetřily k tomu určené orgány.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath a stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová dnes vyzvali premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby vysvětlil působení Pavla Němce na úřadu vlády a vyvrátil tak podezření, že Němec jednal na jeho pokyn. Také ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) by měl podle sociálních demokratů všechna setkání prošetřit.

"Vláda zasahuje do vyšetřování korupční kauzy šokujícím způsobem," prohlásil dnes Rath. Podle něj případ vzbuzuje dojem, že "iniciátorem" celé akce byl právě Topolánek.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová ČTK řekla, že ministr nemá pravomoc cokoli vyšetřovat. Může pouze podat návrh na kárné řízení, pokud má ale k dispozici fakta. "Ministr nechal celou věc posoudit svým odborníkům, kteří dospěli k závěru, že informace uvedené v pořadu nenesou znaky kárného provinění. Informace jsou pouze tvrzeními novinářů, nemají oporu v důkazech. Za této situace nelze návrh podat," řekla Kuncová.

Čunek byl loni obviněn, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Poté, co Vesecká případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovovi do Jihlavy, bylo stíhání v srpnu zastaveno.

Na začátku listopadu Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo, a 7. listopadu podal místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Čunek demisi. Za dva týdny Salichov Čunkovo stíhání podruhé zastavil. Nyní se spekuluje o možném návratu Čunka do vlády.

Pořad ČT informoval o třech schůzkách Němce, Kučery a Andělové, které se měly odehrát 6. února, 28. února a 17. května. První schůzka se uskutečnila jeden den předtím, než Senát zbavil Čunka imunity, a dva dny před policejním obviněním. Druhého setkání v brněnském hotelu International se zúčastnila i Vesecká.

Naposledy se Němec, Kučera a Andělová údajně sešli 17. května při otevírání justičního paláce v Jihlavě. V průběhu rautu v restauraci Nika podle ČT Němec s Kučerou prý na Andělovou vyvíjeli tlak, protože vyšetřování Čunka spělo ke konci. Asi tři týdny poté Vesecká odebrala kauzu Obstovi a přidělila ji Salichovovi. Důvodem byla Obstova údajná procesní chyba.

ČSSD se o zřízení komise neúspěšně pokoušela již několikrát. Podle Paroubka pořad potvrdil, že do rozhodování justice zasahují lidé závislí na vládě Mirka Topolánka (ODS) i na prezidentovi Václavu Klausovi.
Čunka kromě toho prověřuje policie kvůli neoprávněnému pobírání sociálních dávek. Podle médií totiž na konci 90. let, kdy od státu pobíral sociální dávky, si v bankách ukládal miliony korun. Peníze podle Čunka pocházely z širší rodiny a měly sloužit k postavení rodinného domu a realizování podnikatelského záměru, od kterého ale po zvolení vsetínským starostou Čunek ustoupil. Podle spekulací médií policie případ odloží.

Vyšetřovacích komisí již dolní komora v minulých letech ustavila několik. Někteří kritici je označují za nepotřebné spolky, které nic neobjasní a jen stojí peníze. Každou ze stran v komisi obvykle zastupují dva poslanci. Momentálně ve sněmovně pracuje komise k soutěži na výběr mýtného systému.

O tom, zda vyšetřovací komise vznikne, či nevznikne, rozhoduje dolní komora jako celek. ČSSD v uplynulých měsících usilovala o vznik komise, která by prověřila okolnosti vzniku takzvané Kubiceho zprávy, zatím neúspěšně.

Komise mají poměrně rozsáhlé pravomoci. Kdyby někdo nechtěl přijít svědčit, poslanci si ho mohou nechat předvést. Taková situace ale nenastává. Před různými parlamentními komisemi už vypovídali například někteří současní i bývalí ministři.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data