Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akce světových bank včera podpořila i zlotý a forint... a další zprávy z devizového trhu

Akce světových bank včera podpořila i zlotý a forint... a další zprávy z devizového trhu

12.03.2008 9:29
Autor: 

Česká koruna prožila seanci jak na houpačce, když nejprve oslabila, aby nakonec uzavřela den silnější, než otevřela. Měnový pár EUR/CZK tentokrát poněkud paradoxně sledoval EUR/USD, který nejprve stoupal na sever, aby jej srazilo oznámení Fedu o nových nástrojích nalévajících likviditu do bankovního systému. Koruna tak tentokrát spolu s dolarem a ostatními měnami ve střední Evropě vymazala dopolední ztráty a EUR/CZK uzavíral seanci na úrovni 25,0. Nic na tom přitom nezměnil ani komentář viceguvernéra ČNB Singera a pravděpodobně ani nezmění další výrok guvernéra Tůmy, který si postěžoval na sílu koruny.
I v nejbližších seancích by koruna měla zůstat silná a nevěříme ve výraznější negativní korekci do březnového zasedání ČNB.

Dolar si včera vydechl, když těžil ze zprávy Fedu o nalití dodatečné likvidity finančním institucím. Nižší sázky na pokles amerických sazeb pomohly dolaru smazat počáteční ztráty a vrátit se do blízkosti 1,53 EUR/USD.
V nejbližších seancích ale nečekáme změnu špatné nálady a ve světle horších amerických makročísel ke konci týdne sázíme na další ztráty USD. Důležité technické rezistence leží v okolí 1,555 EUR/USD.

Slovenská koruna sa včera pohybovala v relatívne úzkom pásme 32,32 32,38 EUR/SKK, pričom jej pohyby usmerňovali globálne faktory. Tak ako ostatné meny v regióne profitovala zo spoločnej akcie svetových centrálnych bánk na podporu likvidity a následného rastu akcií. Zisky však neboli v prípade slovenskej koruny príliš veľké. NBS včera vydala vyhlásenie, že nedávne vyjadrenia členov Bankovej rady ohľadom kurzu koruny mali všeobecný charakter a nemali zámer ovplyvňovať aktuálny vývoj kurzu. Faktom však zostáva, že sa tak stalo a prispeli k novým rekordným úrovniam SKK. Vyhlásenie je zrejme aj reakciou na niektoré úvahy, že Banková rada nemá jednotný názor na konverzný kurz. Na korunu však vplyv nemalo. Dnes sme opäť bez domácich čísiel, takže taktovku budú mať v rukách externé faktory. Zisky akciových trhov by mohli v regióne udržať dobrú náladu.

Zlotý stejně jako okolní měny v úterý posílil, po úvodních EUR/PLN 3,5675 končil na 3,5301. Protože domácí scéna byla bez čerstvých událostí, vezl se zlotý na vlně zájmu o akcie a rizikovější aktiva.
Ranní růst světových akcií může zpočátku zlotý ještě podpořit. Trh však bude již opatrnější a bude čekat na zítřejší inflaci. Do té doby čekáme klidnější obchodování. Pokud pak bude inflace nad 4,5 % y/y, tj. nad očekáváním trhu, podpoří to úvahy o březnovém zvýšení sazeb a zlotý má šanci opět posílit.

Forint včera posílil. Po ranních EUR/HUF 265,1 uzavíral na 260,80. Kromě příznivé nálady na středoevropské měny podpořila maďarskou měnu nižší inflace. Ta poslala dolů výnosy státních dluhopisů a zvýšený zájem zahraničních investorů pak podpořil i forint. Dnešek je již bez nových čísel. Ranní růst asijských akcií by pak mohl dnes udržet forint v pásmu kolem úrovně EUR/HUF 260,00. Problémy maďarské ekonomiky ale nejsou ani zdaleka vyřešeny, proto by i stávající zisky forintu měly být jen dočasné.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba