Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Vládní reformy jsou ohroženy kvůli nejednotě slabé koalice

ČTK: Vládní reformy jsou ohroženy kvůli nejednotě slabé koalice

06.06.2008 13:20
Autor: ČTK

Vládě Mirka Topolánka (ODS) zbývá ve zbytku volebního období splnit ještě hodně ambiciózních plánů, její současná situace ale prosazování reforem rozhodně nepřeje. Záměry kabinetu narážejí na nejednotu a otevřené spory v koaličním táboře. Mnohé z chystaných změn v daňovém, sociálním, penzijním či zdravotnickém systému tak nabraly zpoždění nebo se komplikují. Místo o reformách se tak teď spíše mluví o tom, zda současnou paralýzu vláda vůbec přežije.



Své "rebely" mají mezi sebou lidovci, zelení i občanští demokraté. Koalice ztrácí už tak křehkou většinu a prohrává i při klíčových hlasováních, podle komentátorů nemá dynamiku a soustřeďuje se už jen na "údržbu" současného stavu a defenzivu.

Prosazovat reformy bude zřejmě čím dál těžší nejen kvůli slabé a nejisté pozici trojkoalice, další "brzdou" mohou být nadcházející krajské a senátní volby či předsednictví v Evropské unii. Podle politologů bude odhodlání vlády - ať už bude jakákoliv - k radikálním a nepopulárním změnám postupně slábnout s blížícím se termínem sněmovních voleb plánovaným na polovinu roku 2010, před nimiž lze čekat spíše populistické kroky.

Topolánek při nedávné ideové konferenci své strany řekl, že do konce funkčního období vlády hodlá ještě prosadit druhou etapu reformy zdravotnictví a první i druhou fázi reformy důchodového systému. Za nezbytné považuje také zjednodušit a "zracionalizovat" správu daní a pojistného, snížit složenou daňovou kvótu pod 34 procenta, posilovat rozpočtovou disciplínu a zastavit tempo nárůstu podílu mandatorních, tedy ze zákona povinných výdajů.

Kabinet sliboval zásadní změny také v justici, policii, školství nebo veřejné správě, prioritou je pro něj i věda a výzkum nebo investice do dopravní infrastruktury. Když před necelým rokem vláda prosadila první balík reformních zákonů, Topolánek zdůraznil, že to byla jen stabilizační opatření a že skutečné změny teprve přijdou. Nadcházející týdny a měsíce ukážou, zda ovšem nezůstane jen u slibů.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) už dříve představil komplexní přeměnu systému výběru a správy daní - chce například omezit daňové výjimky, zrušit dědickou a darovací daň, zjednodušit daňové přiznání, sloučit daně a sociálního pojištění do jedné daně nebo je společně vybírat. V pondělí vláda posoudí Kalouskův návrh na snížení sociálního pojištění o jeden procentní bod a zachování daně z příjmu fyzických osob na 15 procentech. Změny mají platit od příštího roku a podle ministerstva financí by lidem měly stoupnut čisté příjmy o stovky korun měsíčně. Skupina poslanců ODS kolem Vlastimila Tlustého ale Kalouskovu představu odmítá - lidé by podle nich měli odvádět státu méně, než navrhl ministr.

Velké komplikace čekají Topolánkův tým také při prosazování změn ve zdravotnictví. Lidovcům a zeleným vadí hlavně chystaná transformace univerzitních nemocnic na akciové společnosti. Dlouho očekávaná veřejná debata o konkrétní podobě zdravotní reformy odstartuje příští týden, kdy ministr Tomáš Julínek (ODS) dá do připomínkového řízení paragrafovaná znění reformních zákonů. Soubor sedmi norem měl dát vládě tento měsíc, ale asi se tak stane až v červenci. Změny mají platit od příštího roku.

Pokud reforma projde, každý si bude moci zvolit zdravotní péči podle svých přání a potřeb, bude garantována kvalita péče s nejkratší možnou čekací dobou. Zákon stanoví čekací doby, tedy kolik dnů, týdnů či měsíců od stanovení diagnózy musí být výkon proveden. Pacienti si budou moci legálně připlatit na nadstandard.

Vedle daní a zdravotnictví měla vláda velké záměry i při změnách sociálního a důchodového systému. Ministerstvo práce ve druhé etapě sociálních reforem plánovalo zavedení placené týdenní otcovské dovolené, kterou by si muži mohli vybrat do dvou měsíců věku potomka. Ministr práce Petr Nečas (ODS) by rád zdvojnásobil i podíl částečných úvazků. Chce zaměstnavatele přivést také k tomu, aby poskytovali příspěvky na hlídání dětí či zakládali dětské koutky. Za přijímání rodičů a lidí nad 55 let by firmy mohly mít nižší odvody.

Druhá etapa sociálních reforem přináší i změny podpor v nezaměstnanosti a zavedení zelených karet pro cizince, které by mohly platit od příštího roku. Novela s úpravami je nyní ve sněmovně. Sociální dávky, problematiku zaměstnanosti i ochranu dětí měl mít původně od příštího roku na starosti jediný národní úřad. Přípravy se ale zastavily. Stejně tak je v nedohlednu i zavedení negativní daně, s nímž druhá etapa počítala.

Zatímco poslanci se teprve chystají schvalovat první část důchodové reformy, která počítá s dalším postupným zvyšováním věku na 65 let či s prodloužením povinné doby pojištění z 25 na 35 let, ve druhé etapě Nečas chystá změny v připojištění. Třetí fáze pak počítá s takzvaným opt-outem, tedy možností přesměrovat část odvodů do spoření u fondů, s čímž ale opozice nesouhlasí.

Jednotlivé části jsou podle něj na sobě nezávislé. Připustil už, že je všechny vláda nejspíš v tomto volebním období nestihne.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů