Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: USA kvůli daním obviňují banky ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku

ČTK: USA kvůli daním obviňují banky ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku

17.07.2008 11:11
Autor: ČTK

Jeden z podvýborů amerického Senátu obvinil některé banky ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, že bohatým lidem ve Spojených státech pomáhaly s masivními daňovými podvody. Američané teď chtějí, aby se zpřísnil boj s daňovými úniky v takzvaných daňových rájích po celém světě. Informuje o tom agentura AP.
 
Stálý vyšetřovací podvýbor Senátu odhadl, že daňové úniky přijdou daňové poplatníky v USA až na 100 miliard dolarů ročně (asi 1,5 bilionu Kč). Proto je prý nutné zavést celý soubor reforem, které by s podvodnými praktikami v daňových záležitostech skoncovaly.

Návrh třeba předpokládá, že by americké banky měly přísnější požadavky na zahraniční finanční ústavy, s nimiž přicházejí do styku. Přísnější tresty by platily pro všechny banky a finanční instituce, které americkému správci daně Internal Revenue Service (IRS) neposkytnou úplné údaje o účtech svých amerických klientů.

"Daňové ráje se účastní ekonomické války proti Spojeným státům, zatímco čestný a tvrdě pracující daňový poplatník v USA jen ztrácí," řekl senátor Carl Levin, který vyšetřovacímu podvýboru předsedá. Podvýbor je součástí Výboru pro vnitřní bezpečnost a záležitosti vlády.

"Železný kruh tajností kolem bank v daňových rájích a jejich podvodných bankovních praktik umožňuje a podporuje daňové podvody, díky nimž je možné před Spojenými státy schovávat peníze," pokračoval Levin. "Kongres musí zavést přísné tresty pro banky v daňových rájích, které pomáhají daňovým poplatníkům z USA vyhýbat se placení daní strýčkovi Samovi," řekl.

Ve zprávě, která má 109 stran, se v souvislosti s asistencí při daňových únicích hovoří především o švýcarské UBS (20 CHF, 4,38%). Ta je zároveň největším správcem aktiv na světě. Konkrétně je ale zmíněna i lichtenštejnská bankovní skupina LGT, jejímž majitelem je tamní knížecí rodina.

Švýcarské ministerstvo financí ani zástupci UBS se ke zprávě podvýboru zatím nevyjádřili. Banka už dříve uvedla, že spolupracuje s vyšetřovacími úřady ve Švýcarsku i v USA a zpřístupní údaje o klientech z USA, u nichž má podezření na daňové podvody. UBS ale zároveň zakázala svým bankéřům, aby se vydávali na cesty do USA.

S přísnějším postupem vůči daňovým rájům ale souhlasí i republikáni. "Je zkrátka nepřijatelné, aby někteří jednotlivci využívali daňových rájů a mlčenlivých jurisdikcí, a schovávali tak před zdaněním biliony dolarů. Tím nutí pracující rodiny, aby tu zátěž vzaly na sebe," poznamenal senátor Norm Coleman za republikány.


Váš názor
  • JA JIM FANDIM
    17.07.2008 12:53

    doufam, ze maji dobre pravniky. nedelaji nic ilegalniho. je to jen danova optimalizace. kdybydane nebyly tak vysoke, vybrali by vice.
    xtrader
    • Re: JA JIM FANDIM
      17.07.2008 13:08

      amici zpusobili maxikrizi a ted to vlastni blato, kterym se malem zalkli, hazej lopatama do evropy a ty jim fandis. hochu, ty si nevidis ani na spicku nosu!
      hm
      •  
        17.07.2008 17:21

        co to meles? ja mluvim o tech "danovych unicich". je to jen danova optimalizace. a US gov. se nelibi, ze bohati amici nechtej platit premrstene dane za svoje prijmy. neznam ani uspesneho ceskeho investora, ktery by cast zisku taky "neoptimalizoval".
        xtrader
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data