Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Za rok obchodování na PXE se cena elektřiny víc než zdvojnásobila

ČTK: Za rok obchodování na PXE se cena elektřiny víc než zdvojnásobila

17.07.2008 16:11
Autor: ČTK

Během prvního roku obchodování Energetické burzy Praha (PXE) se cena jedné megawatthodiny téměř zdvojnásobila. Ceny, které se se zpožděním promítají do cen pro domácnosti, se při zahájení obchodování pohybovaly kolem 40 eur (nyní 920 korun) za megawatthodinu, když ke konci června ceny atakovaly hranici 90 eur (2070 korun). Informace ČTK zjistila z webových stránek PXE. Burza zahájila obchodování loni 17. července.
Od zahájení bylo zobchodováno přes 44 terrawathodin za více než 2,5 miliardy eur (61 miliardy korun). Podle zástupců burzy je jejím hlavním přínosem transparentnost trhu a tvorba ceny. Cena je stanovena na základě nabídky a poptávky průběžně během roku. Dříve se cena stanovila během jedné aukce, jednou do roka.

Burza si stojí také dobře v evropském porovnání. "PXE, co se týká zobchodovaného objemu elektřiny na českém trhu, má asi 30 procent trhu, zatímco například německá EEX má 20 procent německého trhu," řekl ředitel externí komunikace PXE Jiří Kovář.

Burza je místem, kde se určují ceny elektřiny. Velkoobchodní ceny za jednu megawatthodinu na PXE vzrostly od ledna ze 60 eur (1380 korun) na hodnoty z konce června kolem 90 eur (2070 korun). To je padesátiprocentní nárůst, jehož dopad v příštím roce pocítí domácnosti. "Ceny pro domácnosti by se tak v příštím roce mohly zvýšit až o 15 procent," řekl analytik České spořitelny Jakub Židoň.

Za růstem cen elektřiny stál strmý růst cen černého uhlí. Elektrárny na černé uhlí fungují hlavně v Německu, kde ale v posledních letech bylo uzavřeno několik černouhelných dolů. Proto Německo musí dovážet z Austrálie nebo jižní Afriky. Pokud se ale stane, že se omezí dodávky, jako například z Austrálie z důvodů povodní, tak se automaticky zvýší cena.

Zvýšily se také náklady na dopravu tohoto uhlí. Dalším důvodem je ropa, která podle analytika Cyrrus Marka Hatlapatky působí na růst cen zemního plynu. Díky tomu je atraktivnější (a levnější) výroba v uhelných elektrárnách, to ale zase vede k vyšší poptávce po povolenkách a jejich zdražení. "Vzhledem k tomu, že cena emisních povolenek se odráží v cenách elektrické energie, logickým důsledkem celého procesu je i rekordní růst cen elektrické energie," dodal Hatlapatka.

Existuje však možnost, že nakonec se průměrná cena elektřiny bude pohybovat na nižší úrovní než na současných hodnotách přes 80 eur (1840 korun). Podle Židoně by se cena mohla snížit protože, energetické společnosti mají nakoupenu elektřinu za nižší ceny z počátku fungování burzy a z počátku roku, kdy se ceny pohybovaly maximálně za 60 eur (1400 korun) za megawatt hodinu. Průměrná cena elektřiny na rok 2009 by se tak mohla pohybovat kolem 73 eur (1680 korun) což by znamenalo při posilující koruně zdražení pro domácnosti kolem deseti procent.

Za první pololetí letošního roku bylo na PXE zobchodováno přes deset terrawathodin za více než 745 milionů eur (asi 17 miliard korun). Zobchodovaný objem za prvních šest měsíců odpovídá asi 15 procentům veškeré roční spotřeby České republiky, která činí přibližně 60 TWh. „Předpokládám, že následující půlrok bude z tohoto pohledu ještě úspěšnějším a že ke konci roku bude objem transakcí zobchodovaný na PXE představovat třicetiprocentní podíl na transakcích zobchodovaných s elektrickou energií s místem dodání v ČR,“ dodává generální sekretář PXE David Kučera Kučera.

Počátkem července zaznamenala burza letošní rekordní objem obchodů, když hodnota všech uzavřených kontraktů dosáhla hodnoty 48 milionů eur ( asi 1,1 miliardy korun).

Burza plánuje rozšířit svůj koncept obchodování v dalších zemích regiónu střední a východní Evropy. "Český trh není jediným trhem, kde by se burza chtěla profilovat, a zvažujeme několik možností v zahraničí," dodal Kovář.

Energetická burza Praha zahájila obchodování před rokem s 25 účastníky, dnes je jich 29. Burza měla změnit způsob obchodování s elektřinou v Česku. Místo jednorázových velkoobchodních aukcí, na nichž dosud prodával největší tuzemský výrobce ČEZ část své elektřiny, nabídla průběžný režim obchodování. Od srpna loňského roku burza nabízí roční, měsíční a čtvrtletní dodávky elektřiny.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m