Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Středoevropské měny oslabeny posilováním dolaru a zvýšenou averzí k rizikům... a další devizové zprávy

Středoevropské měny oslabeny posilováním dolaru a zvýšenou averzí k rizikům... a další devizové zprávy

05.09.2008 9:51
Autor: 

Česká koruna sice krátkodobě profitovala z výborných výsledků červencové obchodní bilance, ale nakonec musela sklonit hlavu před vývojem na globálních trzích a uzavřela včera slabší. Po zveřejnění obchodní bilance tak měnový pár EUR/CZK nejprve propadl na úroveň 24,645, aby na konci seance neúspěšně testoval rezistenci na úrovni 24,90.

Dnešek bude zcela jistě ve znamení amerických dat a jejich dopadu na globální trhy. Slabá americká čísla tentokrát již nemusí dále podporovat dolar, což by koruně mohlo přinést jistou úlevu. Koruna však musí najít odvahu odpoutat se v jednu chvíli od zbytku střední Evropy, která zřejmě bude déle oslabovat.

Navzdory slabým americkým datům dolar dokáže těžit z globálního nárůstu averze vůči riziku. Z toho plynoucí útěk investorů do amerických vládních obligací a obavy, že západní Evropa směřuje do recese, dávají dolaru křídla. Ten tak zlomil další klíčovou technickou bariéru na úrovni EURUSD 1,4357 a zpevnil až na úroveň 1,42.
 
Dnes bude devizový trh pochopitelně napjatě čekat na to jak dopadnou srpnové payrolls. Sázíme na velmi slabý výsledek, což by mohlo být záminkou k vybírání zisků ze strany dolarových býků. 

Zlotý ve čtvrtek ztrácel, po úvodních EUR/PLN 3,379 uzavíral den na 3,4120. Také polská měna utrpěla po tiskovce ECB, zatímco z domácí scény nepřišly žádné čerstvé impulzy a trh ignoroval příznivý vývoj domácí ekonomiky a možnost polského růstu sazeb.

Dnes nejsou zveřejněna žádná domácí data. Zlotý spolu s ostatními středoevropskými měnami tak bude ovlivněn pohyby globálních trhů. Posilování dolaru by pak bylo mínusem pro polskou měnu i dnes. 

Forint včera ztrácel, po ranních EUR/HUF 239,77 končil na 242,00. Maďarská měna při absenci domácích čísel utrpěla stejně jako ostatní středoevropské měny především posilováním dolaru a zvýšenou averzí k rizikům. Na domácí scéně navíc pokračují ostré debaty kolem daňové reformy navržené předsedou vlády, které rovněž mohou znervóznět investory. Za zmínku také stojí, že guvernér MNB A. Simor oznámil, že centrální banka nemusí ani v první polovině 2009, kdy posoudí celkový vývoj ekonomiky, určit termín přijetí eura.

Dnes zveřejněný HDP je jen konečným číslem. Zajímavější bude průmyslová výroba, která by po červnovém poklesu měla vykázat zlepšení. Pokračující politické hrátky ale nejsou pro zemi žádné pozitivum. Hlavní impulz však přijde zřejmě opět z globálních trhů, případné další posílení dolaru by pak jen zvýšilo averzi k rizikovým aktivům a dále maďarskou měnu oslabilo.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy Výzkum -> Analýzy Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data