Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Central Group: Poptávka po bytech se propadla o třetinu

Central Group: Poptávka po bytech se propadla o třetinu

13.11.2008 16:39
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Poptávka po nových bytech je aktuálně v meziročním srovnání zhruba o třetinu menší. Na cenách se to však zatím neprojevuje. V dobrých lokalitách metropole ceny rostou o pět až deset procent, v jiných místech stagnují. Pokles zhruba o 20 procent lze čekat jen v případě panelových domů, řekl dnes na tiskové konferenci většinový majitel developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

"Pokud se prodeje snížily, je to s ohledem na předzásobení trhu a určitou psychózu, která panuje v souvislosti s krizí na světových trzích," uvedl Kunovský. "Zpomalení poptávky jsme očekávali," dodal. Původní odhady propadu zájmu o nové bydlení se prý pohybovaly v nejčernějších variantách až kolem 50 procent.

Propad způsobil údajně zejména vysoký srovnávací základ z loňského roku, kdy lidé nakupovali byty kvůli očekávaným zvýšeným sazbám daně z přidané hodnoty.

Loni ceny bytů podle Kunovského stagnovaly, v kvalitních lokalitách rostly jen mezi pěti až deseti procenty. Podobný růst očekává Kunovský v dobrých lokalitách Prahy a okolí také v příštím období. V ostatních regionech však budou ceny prý spíše stagnovat. Například u panelových domů však můžou ceny údajně klesnout až o 20 procent. "Jejich ceny v některých případech vyrostly až na úroveň novostaveb," podotkl Kunovský. Dalšího výraznějšího poklesu poptávky v metropoli se šéf firmy neobává.

Motorem zájmu o nové bydlení prý bude v budoucnosti poptávka samotných Pražanů, dále migrace z regionů, ale také například nákupy nemovitostí ze strany cizinců, kteří je na základě vládního návrhu novely devizového budou moci nakupovat bez omezení od května 2009. Central Group očekává zvýšení zájmu o nákup bytů také v souvislosti s předpokládaným poklesem úroků hypotečních úvěrů.

Banky nyní všeobecně ztížily firmám přístup k k úvěrům. Například v případě developerů požadují vyšší podíl bytů prodaných ještě před kolaudací, firmy musí také navyšovat podíl vlastního financování. Menší developeři proto podle Kunovského pravděpodobně začnou na trhu nabízet své projekty, ze který si prý velké společnosti s dostatečným množstvím kapitálu budou moci vybírat. "To je trend, který se projevuje již v současnosti," poznamenal Kunovský. Získávat nové pozemky je podle něj nyní ve srovnání s minulými roky snazší.

Neklid na trzích se prý také projevil v přístupu stavebních firem, které zvláště v minulém roce zakázky kvůli stavebnímu boomu odmítaly. "Nyní nám dá nabídku již téměř každý, koho oslovíme," řekl šéf Central Groupu. Ceny stavebních prací to prý sice stále nesnižuje, ale údajně již ani nerostou.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu začalo v Česku stavět 11.914 bytů, což je o 5,3 procenta méně než ve stejném období roku 2007. Dokončeno bylo 9559 bytů, tedy o 9,5 procenta více než v loňském třetím čtvrtletí.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data