Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šrotovné sa nebude dať uplatniť pri kúpe auta na lízing

Šrotovné sa nebude dať uplatniť pri kúpe auta na lízing

10.03.2009 16:05
Autor: SITA

BRATISLAVA (SITA) - Šrotovné si nebudú môcť fyzické a právnické osoby uplatniť pri kúpe motorového vozidla prostredníctvom lízingu. Ako uviedol na utorkovej tlačovej besede generálny riaditeľ sekcie stratégie ministerstva hospodárstva (MH) Vojtech Ferencz, výnos rezortu hospodárstva lízing nepodporuje. "Máme za to, aby bol priamy vzťah medzi tým, kto kupuje a stane sa majiteľom daného motorového vozidla, a medzi tým, kto zošrotuje staré motorové vozidlo. Nechceme, aby tam bol nejaký medzičlánok, aby sa niekto nabaľoval na tomto procese," povedal Ferencz. Podľa MH poskytnutie šrotovného na nákup nového motorového vozidla prostredníctvom lízingu je problematické, pretože kupujúci sa stane majiteľom auta až po splatení celej zmluvnej ceny za vozidlo.


Uplatniť si šrotovné pri kúpe nového motorového vozidla prostredníctvom lízingu bude podľa Ferencza možné až v tom prípade, ak lízingové spoločnosti zmenia svoje pravidlá. "Prečo by nemohli lízingové spoločnosti zmeniť svoje podmienky. Zmeniť ten status byť majiteľom vozidla atď.," dodal Ferencz. Podľa neho je dosť iných možností ako financovať nákup motorového vozidla, napríklad prostredníctvom úveru z banky. "Na slovenskom trhu existuje viacero možností financovania, či už nejaký bankový úver, respektíve dodávateľský úver. Ak si pozrieme štatistiky Národnej banky Slovenska zistíme, že celkom slušné peniaze si fyzické osoby uložili na účtoch v bankách. Takže si myslím, že kto má záujem kúpiť si auto, tak si ho kúpi za hotové," konštatoval Ferencz.


MH sa na utorkovom stretnutí so Združením automobilového priemyslu SR (ZAP) dohodli na posledných detailoch pri uplatňovaní šrotovného. “Dnes sme doladili proces. Dohodli sme sa so ZAP ohľadom rôznych príloh, ktoré doplnia súčasný výnos MH. Čiže už nič nebráni tomu, aby ľudia šrotovali svoje staré autá, respektíve kupovali nové a tým si uplatnili šrotovné,“ konštatoval Ferencz. MH plánuje od stredy na svojej internetovej stránke doplniť ďalšie dohodnuté detaily pri procese uplatňovania šrotovného.


Tzv. šrotovné si môžu fyzické a právnické osoby uplatňovať pri zošrotovaní starého automobilu a kúpe nového od pondelka 9. marca do konca roka 2009. Podľa výnosu MH plánovaná dotácia na šrotovné sa poskytne vo výške 1 500 eur za podmienky, že predajca poskytne zľavu najmenej 500 eur, respektíve 1 000 eur, ak predajca zľavu neposkytne. Bude ju pritom možné uplatniť iba pri kúpe vozidla v maximálnej cene 25 tis. eur vrátane dane z pridanej hodnoty pred jej znížením. Novým automobilom výnos rozumie vozidlo, ktoré nemá najazdených viac ako 6 tis. kilometrov, alebo pri ktorom v čase jeho predaja neuplynulo viac ako šesť mesiacov od jeho prvého uvedenia do prevádzky. Šrotovné bude môcť využiť len fyzická alebo právnická osoba, ktorá po 9. marci tohto roku odovzdá autorizovanému spracovateľovi starých automobilov motorové vozidlo vyrobené pred 1. januárom 1999. Vozidlo však zároveň musí byť ku koncu decembru minulého roka zaregistrované v evidencii a k tomu istému dátumu musí byť vo vlastníctve žiadateľa o príspevok.


Dotácie sa stanú realitou iba pre zástupcov výrobcov osobných motorových vozidiel, ktorí budú mať uzatvorenú rámcovú zmluvu s MH o poskytovaní dotácií a zároveň aj príslušnú zmluvu s predajcom. Prílohou žiadosti o šrotovné musí byť podľa výnosu doklad preukazujúci spracovanie starého vozidla a jeho trvalé vyradenie z evidencie, ako i zmluva alebo faktúra preukazujúca cenu nového automobilu a konečnú cenu pre kupujúceho zohľadňujúcu dotáciu a zľavu. Žiadosti sa budú rezortu hospodárstva predkladať raz mesačne najneskôr do desiateho dňa kalendárneho mesiaca za predaje nových osobných motorových vozidiel za predchádzajúci kalendárny mesiac. Na šrotovné bude pritom vyčlenených tak, ako už avizovali zástupcovia vlády, spolu 33 mil. eur. Podpora pri kúpe nového auta a zošrotovaní starého auta by sa tak mala vyplácať do vyčerpania tejto sumy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data