Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Pokud vláda zítra nedostane důvěru, chceme volby již v létě

Topolánek: Pokud vláda zítra nedostane důvěru, chceme volby již v létě

23.03.2009 16:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud vláda zítra nepřežije hlasování o nedůvěře, bude ODS usilovat o co nejbližší termín voleb, tedy letos v létě. Sdělil to dnes premiér Mirek Topolánek (ODS) v tiskovém prohlášení. "V případě, že vláda zítra nedostane důvěru a nebude možno sestavit nový většinový kabinet bez podpory komunistů, pak ODS jednoznačně podporuje nejrychlejší možnou cestu k předčasným volbám, a to ještě v létě letošního roku," uvedl premiér. Uspořádat volby do sněmovny 5. a 6. června, kdy budou voliči rozhodovat o nové sestavě Evropského parlamentu, se však podle něho už nepodaří.

Podle premiéra ODS nechce žádnou formu úřednické vlády a od prezidenta očekává, že sestavením případné nové vlády opět pověří šéfa nejsilnější strany, tedy jeho. "Bude-li vládě vyslovena nedůvěra, pak očekávám, že prezident nenaruší dosavadní ústavní zvyklosti a pověří předsedu nejsilnější strany sestavením nového kabinetu," uvedl Topolánek. "Nepodaří-li se sestavit většinovou nekomunistickou vládu, pak ODS odmítá přistoupit na nepolitická mimoústavní řešení v podobě úřednické, či polopolitické vlády. Taková vláda nezíská podporu poslanců a poslankyň ODS a pokud by získala důvěru, může se tak stát pouze díky přímé či nepřímé podpoře komunistů," uvedl premiér.

Topolánek však zdůraznil, že věří, že vláda zítra ve sněmovně uspěje. "Jsem přesvědčen, že pokračování této vládní koalice a naplnění těchto dvou cílů má smysl a věřím, že vláda k jejich úspěšné realizaci v úterý získá mandát," uvedl v tiskovém prohlášení. Hlasování o nedůvěře, které vyvolala ČSSD, prý považuje vzhledem k hospodářské krizi za nezodpovědné. "Jakákoli politická nestabilita jen prohloubí nejistotu a obavy a zhorší vyhlídky na úspěšné překonání důsledků krize," prohlásil mimo jiné Topolánek.

Před hlasováním chce Topolánek žádat o podporu dvě bývalé poslankyně Strany zelených Věru Jakubkovou a Olgu Zubovou, které o víkendu přijaly členství v Demokratické straně zelených. Kdyby je přesvědčil, aby nehlasovaly proti vládě, opozice by asi potřebných 101 hlasů dohromady nedala. "Beru na vědomí i to, že vstoupily do jiného politického subjektu a chci s nimi jednat o toleranci této vlády," uvedl Topolánek. To, co jim mohu nabídnout, je prohlášení vlády, řekl.

Jakubková ČTK sdělila, že ji premiér o schůzku požádal už v pátek, sejít se mají v úterý. "Nevím, co mám očekávat, přijala jsem pozvání," uvedla s tím, že do hlasování neřekne, jak se v klíčovém okamžiku zachová.

Komentovat přístup Vlastimila Tlustého a dalších rebelů ODS Topolánek odmítl, nevyloučil však zcela, že se s nimi setká.

Snahu sesadit vládu dnes odsoudila Hospodářská komora, jde podle ní o krok vedoucí k destabilizaci politické scény i hospodářské sféry. "Případný pád současné vlády by v žádném případě k řešení vážného stavu českého hospodářství nenapomohl, naopak by se zcela určitě zhoršilo vnímání České republiky z pohledu zahraničních investorů jako více rizikové a nestabilní země," uvedl prezident komory Petr Kužel.

(Zdroj: Tiskové prohlášení předsedy ODS, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení