Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: ČEZ spustil šrotovné 1000 korun na nové elektrospotřebiče

ČTK: ČEZ spustil šrotovné 1000 korun na nové elektrospotřebiče

15.04.2009 12:19
Autor: ČTK

Článek byl doplněn:

Praha (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dnes začala dávat příspěvek 1000 korun na nákup nových, energeticky úsporných elektrospotřebičů. Peníze mohou zákazníci ČEZ získat na nákup nové chladničky, mrazáku, jejich kombinace nebo pračky. Akce má trvat do 15. června, v případě vyčerpání příspěvků může být ale ukončena i dříve. Šrotovné podle odhadů společnosti ČEZ vystačí na pořízení několika tisíc úsporných spotřebičů. Podobnou akci v polovině května zahájí i energetická firma E.ON.
 
Ředitel marketingu ČEZ Milan Mika dnes novinářům řekl, že zákazníci ČEZ mohou slevu uplatnit pouze v 29 prodejnách Datart a 190 obchodech sítě Euronics. Podmínkou je vrácení starého spotřebiče stejného druhu nebo potvrzení o jeho ekologické likvidaci. Příspěvek slouží na nákup spotřebičů z řad bílé techniky v energetické kategorii A+ a vyšší.

Kolik peněz energetická společnost na takzvané bílé šrotovné vyčlenila, Mika ale nezveřejnil. Finanční rámec, který si ČEZ pro tento účel vytvořil, podle něj vystačí na nákup několika tisíc úsporných elektrospotřebičů. "Může jich být osm, devět nebo dvanáct tisíc. Akci budeme velmi pečlivě monitorovat a uvidíme, jaká bude reakce," uvedl Mika. Tisícikorunový příspěvek podle něj financuje pouze ČEZ a obchodníci se na něm nepodílejí například snížením svých marží.

Rozhodnutí firmy ČEZ spolupracovat při šrotovném pouze s prodejnami Datart a Euronics se nezamlouvá obchodnímu řetězci Electro World. "Považujeme to za nešťastné řešení znevýhodňující ostatní podnikatele na vysoce konkurenčním trhu s elektrospotřebiči," sdělil ČTK generální ředitel Electro World ČR Jiří Klíčník.

ČEZ výběr společností Datart a Euronics zdůvodnil tím, že mají hustou síť prodejen jak ve velkých městech, tak i v menších obcích. "Rozhodnutí padlo poměrně rychle. Hleděli jsme také na to, jak ty jednotlivé obchodní sítě mají pokryté území ČR tak, aby to pokrytí kopírovalo zejména naše distribuční území," uvedl Mika.

Také distribuční společnost E.ON dnes oznámila, že svým zákazníkům nabídne dotaci. Od poloviny května budou mít možnost získat 500 korun na nákup nového úsporného elektrospotřebiče značky Whirlpool v kterémkoli kamenném nebo internetovém obchodě v České republice. "Není tedy omezen ve způsobu nákupu úsporného spotřebiče a na tuto speciální dotaci má nárok, i když spotřebič koupí za nejlepší cenu na trhu," uvedla na svých internetových stránkách společnost E.ON. Zákazníci E.ON zároveň budou moci dostat slevu pět až deset procent na energeticky úsporné výrobky v prodejnách Baumax.

Pražská energetika, která je třetím největším distributorem elektřiny v Česku, šrotovné na elektrospotřebiče neplánuje. Mluvčí PRE Petr Holubec dnes ČTK řekl, že firma již několik let prostřednictvím poradenského centra svým zákazníkům nabízí zvýhodněný nákup značkové bílé techniky či akumulačních kamen, přičemž slevy mohou dosahovat až 25 procent a netýkají se jen těch nejvíce úsporných elektrospotřebičů. "Budeme v tom pokračovat i nadále," uvedl.

Podle Bohuslava Komína z řetězce Euronics se lidé při nákupu nových spotřebičů na úsporné kategorie zaměřují čím dál častěji. "Podle našich údajů stoupá prodej výrobků v kategoriích A+ o desítky a v kategorii A++ o stovky procent ročně," uvedl. Podobný trend vykazují i statistiky společnosti Datart, v jejichž obchodech vzrostl prodej úsporných chladniček meziročně o 42 procent a praček o 12 procent. "Úsporné spotřebiče jsou ohleduplné jak k domácímu rozpočtu, tak k přírodě. Spotřebiče té nejvyšší třídy, tedy A+, A++, mají vyšší pořizovací hodnotu než ostatní energetické třídy, ale rozdíl v ceně se rychle vrátí díky nižší spotřebě elektřiny," podotkl Mika.

Šrotovné se nyní v Česku stává stále žádanější. Jeho zavedení po vzoru automobilek požadují i tuzemští nábytkáři. Ti však chtějí příspěvek od státu, který by měl v případě likvidace starého a nákupu nového činit 15.000 korun. Nábytkáře podle tajemníka Asociace českých nábytkářů Tomáše Lukeše inspiroval návrh protikrizového vládního plánu ČSSD, na kterém se největší opoziční strana rámcově dohodla s končící vládou. Protikrizový návrh počítá se zavedením šrotovného na automobily ve výši 30.000 korun.


Váš názor
  • Podle mě to zaplatí prodejci
    15.04.2009 12:40

    Je to bluff. ČEZ si udělá reklamu a prodejci dají slevu 1000 Kč. Vyberou se prodejci, kteří mají z čeho slevovat. ČEZ přece nemá motivaci k tomu, aby lidi kupovali úspornější spotřebiče. To samé je bonusprogram České spořitelny. Dostaneš slevu v restauraci cca 35%, spořka se tváří, že to platí, ale hospodskej nedostane ani korunu. Je to samozřejmě jen do dražších restarací, které by měly normálně prázdno, ale výrazně zlevňovat se stydí.
    HonzaH
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university