Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
SkyEurope: Slovenské aerolinky nesehnaly finance, firma po osmi letech končí

SkyEurope: Slovenské aerolinky nesehnaly finance, firma po osmi letech končí

01.09.2009 8:13
Autor: ČTK

Text byl aktualizován: Bratislava/Vídeň (ČTK) - Slovenská nízkonákladová letecká společnost SkyEurope (1,15 PLN, 1,77%) Airlines ukončila provoz a půjde do konkurzu. Firma dnes oznámila, že nesehnala finance na udržení provozu, a soudem jmenovaný správce proto v pondělí pozdě večer podal na SkyEurope návrh na konkurz. Všechny lety SkyEurope Airlines s okamžitou platností zastavila.
 
Aerolinky, které se dlouhodobě potýkaly s dluhy, fungovaly od června pod soudní ochranou před věřiteli. Rozhodl o tom bratislavský okresní soud na návrh společnosti. Firma o ochranu požádala proto, aby získala čas na restrukturalizaci a jednání s investory.

"Nepodařilo se zajistit žádné provizorní financování potřebné k zajištění operativního provozu. Všechny lety SkyEurope Airlines byly s okamžitou platností zrušeny," uvedla firma v krátkém sdělení pro vídeňskou burzu. Ta dnes oznámila, že zastavila obchodování s akciemi firmy.

Lidem, kteří jsou v zahraničí, firma vzkázala, že si musí zabezpečit zpáteční let u jiné letecké společnosti na vlastní náklady. Peníze za letenky se nevrátí ani zákazníkům, kteří za ně zaplatili přímo SkyEurope. Ti, kteří při platbě použili kreditní kartu, mají kontaktovat svou banku a žádat o náhradu za zrušené lety. Na cestovní kanceláře se zase mají obrátit lidé, kteří si jejich prostřednictvím objednali letenky, radí společnost.

V souvislosti s krachem SkyEurope připravil server http://www.akcniletenky.cz speciál o celé situaci. Cestující, kteří jsou bankrotem aerolinky postiženi, se v něm dozví, kde si mohou koupit náhradní letenky, jaké letecké společnosti nabízejí speciální ceny pro pasažéry SkyEurope a zda je nějaká šance na vrácení peněz za koupené letenky.

Cestující mohou využít rovněž nabídku společnosti Eurolines. Ta jim nabízí přepravu do Amsterdamu, Bruselu, Kodaně, Londýna a Paříže, ale i do dalších měst na trase. Podmínkou je předložení platné (neproletěné) letenky zakoupené do 31. srpna 2009 s odletovými termíny do 31. října 2009. Jízdenky je možné zakoupit do 20. září. Nabídka se řídí volnou kapacitou autobusu.
 
SkyEurope už od pondělí nelétá z pražského ani bratislavského letiště. Ruzyňské letiště oznámilo, že přestane kvůli neuhrazeným platbám od úterý odbavovat lety společnosti a aerolinky večer zrušily všechny pondělní lety z Bratislavy. Mluvčí ruzyňského letiště Eva Krejčí upozornila, že cestující zrušených letů se musejí obracet přímo na SkyEurope.

Na dotaz ČTK společnost SkyEurope ještě v pondělí odpoledne pouze v krátkém prohlášení uvedla, že management firmy je zcela zaneprázdněn snahou vyřešit současné problémy. "Cestující budou informováni a bude o ně postaráno," uvedl bez dalších podrobností mediální zástupce SkyEurope Markus Wölbitsch z rakouské agentury Brunswick.
 

Vizitka nízkonákladové společnosti SkyEurope Airlines, kterou platební problémy přivedly do konkursu:

- SkyEurope Airlines (též SkyEurope) byla největším nízkonákladovým dopravcem na pražském ruzyňském letišti a za loňský rok i druhým největším dopravcem na Ruzyni (po ČSA).

- Se sídlem na letišti M. R. Štefánika v Bratislavě měla základny v Praze, Košicích a Vídni. Z těchto čtyř lokalit provozovala asi padesátku linek do téměř celé jižní, západní a střední Evropy; létala též do Maroka, Istanbulu, Kodaně či na Kypr.

- Firmu založili v listopadu 2001 Alain Skowronek a Christian Mandl s pomocí financí od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), banky ABN-Amro a fondů EU. Létat společnost začala v únoru 2002 na vnitrostátní lince Bratislava-Košice. Od září 2005 byly akcie firmy obchodovatelné na burzách ve Vídni a Varšavě.

- Za poslední fiskální půlrok (od října 2008 do letošního března) přepravily SkyEurope 1,25 milionu cestujících, což bylo meziročně o téměř čtvrtinu méně. Průměrné tržby na jedno sedadlo v témže období vzrostly o 13,1 procenta na 47,4 eura.

- Od zahájení letového provozu v roce 2002 byla SkyEurope stále ve ztrátě. Za poslední fiskální pololetí (od října 2008 do letošního března) vzrostla její čistá ztráta o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur (854,7 milionu Kč) a provozní výnosy za těchto šest měsíců klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur.

- Aerolinky ke konci března zaměstnávaly 548 osob; největším akcionářem firmy je investiční fond York Global Finance (29,9 procenta), který jí půjčil zhruba 25 milionů eur.

- Začátkem letošního roku SkyEurope přišla o asi deset strojů a kvůli zajištění letů si musela letadla pronajímat (mimo jiné od Bulgaria Air, Dubrovnik Airline či Air Slovakia). Od té doby firma také koupila několik letounů po zkrachovalých flyLAL (Litva, Lotyšsko).

- V červnu SkyEurope vstoupila do režimu ochrany před věřiteli. Firma o něj požádala proto, aby získala čas na restrukturalizaci a jednání s investory. Napjatou situaci dokreslilo zadržení letounu firmy na pařížském letišti, problémy měla SkyEurope i na jiných evropských letištích. V polovině srpna jí lety přestala odbavovat Vídeň, v pondělí pak SkyEurope přestala létat z Prahy i Bratislavy.

- Začátkem července rezignoval na funkci generální ředitel a předseda představenstva firmy Jason Bitter. Jeho manažerské povinnosti převzal finanční ředitel Nick Manoudakis.

- Koncem července SkyEurope oznámila, že našla investora. Stala se jím rakouská investorská skupiny FOCUS Equity, která byla ochotná přinést až 16,5 milionu eur (zhruba 422 milionů Kč). Provizorní financování k zajištění provozu se však nepodařilo zajistit.


Váš názor
  •  
    01.09.2009 10:44

    Firmu založili v listopadu 2001 Alain Skowronek a Christian Mandl s pomocí financí od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), banky ABN-Amro a fondů EU. Takže fondy EU a Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRDa (financovány i z našich daní) financovaly firmu, která likvidovala ceny za letenky, která de facto neměla na trhu nikdy co dělat.Další ukázka toho, jak je evropská politika nicotná.Zajímalo by mě, kolik si z toho oba páni nahrabali do svých kapes.Teď bych je všechny vzal k odpovědnosti, sebral bych jim majetky a do smrti bych jim nedovolil podnikat.(i ty co jim dali peníze)
    oradapoisson
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.