Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bílý dům: Stimulace přinesla ekonomice USA až 1,1 milionu míst

Bílý dům: Stimulace přinesla ekonomice USA až 1,1 milionu míst

11.09.2009 8:28
Autor: ČTK

Washington (ČTK) - Program podpory ekonomiky, který v únoru prosadil prezident Barack Obama, údajně vytvořil v americké ekonomice dosud 600.000 až 1,1 milionu pracovních míst. Tvrdí to ve své včerejší zprávě Rada hospodářských poradců Bílého domu. Prezidentovi poradci se zprávou přišli ve chvíli, kdy je míra nezaměstnanosti v USA nejvyšší za více než čtvrtstoletí a Obamova popularita zčásti kvůli tomu prudce klesá. Podle řady pozorovatelů jsou ovšem podobné odhady vysoce pochybné.
 
Podle zprávy poradců také stimulační balík v sumě 787 miliard dolarů podpořil ve druhém čtvrtletí růst ekonomiky o zhruba 2,3 procentního bodu. Ekonomika ve skutečnosti o jedno procento klesla, což znamená, že podle Bílého domu by se bez vládní podpory propadla asi o 3,3 procenta. Americká ekonomika je v recesi od konce roku 2007 a pokles zažívá již čtyři čtvrtletí za sebou.

Nezaměstnanost v Americe je nyní i přes rozsáhlou vládní stimulaci ekonomiky mnohem vyšší, než s jakou Obama počítal počátkem roku. Někteří ekonomové, komentátoři a dokonce i někteří umírnění Obamovi spolustraníci odhady o počtu míst "vytvořených a zachráněných" vládní podporou už déle zpochybňují. Tyto údaje podle nich jsou jen vládní propagandou, protože je není nijak možné přesněji zjistit.

Obama počátkem tohoto roku, kdy přijetí obřího stimulačního balíku prosazoval, sliboval, že míra nezaměstnanosti letos nepřekročí osm procent. Minulý měsíc se však už vyšplhala na 9,7 procenta a bez práce je nyní 17,9 milionu Američanů. Americká ekonomika přitom od února, kdy Kongres schválil plán stimulace, přišla o více než 2,5 milionu pracovních míst. Odhad prezidentových poradců tak říká, že bez stimulace by ztratila až 3,6 milionu míst.

Ze zprávy také plyne, že tak výrazného zlepšení bylo dosaženo jen s pomocí malé části celkového stimulačního plánu. Rada konstatovala, že ze 787 miliard dolarů bylo do konce srpna "vynaloženo nebo předáno americkým daňovým poplatníkům a podnikům ve formě snížení daní" 151,4 miliardy dolarů neboli pouhých 20 procent balíku. Jde přitom o sumu řádově odpovídající výdajům federální vlády za půl měsíce. Kritici se již dříve podivovali, jak může administrativa mluvit o nějakých účincích balíku, když je z něj zatím vydáno tak málo.

Obama již v červnu prohlásil, že jeho plán už "vytvořil nebo zachránil" nejméně 150.000 pracovních míst a že v létě to bude dalších 600.000. Komentátor William McGurn tehdy v listu Wall Street Journal namítl, že na měření počtů "zachráněných míst" nemá žádnou metodologii ani ministerstvo práce s jeho obřím statistickým úřadem, ani ministerstvo financí. Známý ekonom Greg Mankiw potvrdil, že jde o "neměřitelnou veličinu", kterou je možné jen velmi hrubě modelově odhadovat. Obamovo vyhlášení tehdy oba označili za zručnou politickou propagandu.

"Výraz 'vytvořená nebo zachráněná'", který prezident a jeho ekonomický tým tak často používají, je dílem politického génia," napsal Mankiw na svém blogu. "I kdyby byla situace mnohem, mnohem horší, prezident může pořád říkat, že bez stimulace by tu bylo o čtyři miliony míst méně," uvedl Mankiw. Obama počátkem roku sliboval. že za dva roky jeho stimulační balík vytvoří 3-4 miliony pracovních míst.

Mluvčí bývalého prezidenta George Bushe Tony Fratto poukázal v této souvislosti na dvojí metr většiny hlavních amerických médií, které se přes námitky ekonomů nad tvrzeními o "vytvořených a zachráněných místech" nijak nepozastavily. "Kdybych se já, nebo třeba i mí předchůdci v Clintonově administrativě, pokusil předvést takovýto směšný trik, byli bychom vyhnáni pryč. Tisk by nám nic takového nedovolil," napsal Fratto.

Proti používání fráze "vytvořená a zachráněná místa" se již v březnu postavil dokonce i demokratický senátor Max Baucus."Vytvořili jste situaci, kdy se nemůžete mýlit," řekl Baucus ministru financí Timothy Geithnerovi. "Když ekonomika v příštích dvou letech ztratí dva miliony míst, můžete říct, dobrá, ale bez nás by ztratila 5,5 milionu míst. Zařídili jste si neomylnost, protože při jakémkoliv vývoji budete moci říkat, že jste měli pravdu," dodal Baucus.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:18Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data