Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSSD chce volby v řádném termínu v roce 2010, rozpuštění Sněmovny neprojde

ČSSD chce volby v řádném termínu v roce 2010, rozpuštění Sněmovny neprojde

15.09.2009 10:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Text průběžně aktualizujeme: Poslanci ČSSD nepodpoří konání předčasných voleb v náhradním termínu v listopadu. Podle předsedy strany Jiřího Paroubka poslanci sociálních demokratů dnes nebudou hlasovat pro návrh na rozpuštění Poslanecké sněmovny a cestu k předčasným volbám v listopadovém termínu. Jak uvedl Jiří Paroubek pro média, sociální demokraté budou podporovat volby v řádném termínu, ve kterém se měly původně konat, tedy zřejmě v květnu příštího roku. ČSSD také podle vyjádření jejího předsedy Paroubka zastavuje svou předvolební kampaň.

Sociální demokraté vyzývají ostatní politické strany k jednáním o státním rozpočtu pro rok 2010, ČSSD chce o něm jednat i s vládou Jana Fischera. Do termínu řádných voleb je podle svého předsedy sociální demokracie ochotna spolupracovat se stávajícím Fischerovým kabinetem. "Do doby řádných voleb jsme připraveni ke konstruktivní spolupráci s vládou Jana Fischera," uvádí Jiří Paroubek v prohlášení pro média.

Poslanci ČSSD se na postupu dohodli na ranním zasedání poslaneckého klubu strany. Jako důvod jsou uváděny další možné ústavní stížnosti na změnu ústavy. "Stanoviska velké většiny ústavních právních expertů považují současný postup PSP k předčasným volbám – tedy rozpuštění a následné vypsání voleb prezidentem republiky – za ústavně konformní. Přesto nemohou vyloučit možnost, že případné, již nyní avizované stížnosti některého z poslanců proti tomuto postupu může být Ústavním soudem vyhověno. Přípustnost této varianty, tzn. zneplatnění rozpuštění PSP nebo dokonce zrušení a anulování již proběhlých voleb, je pro ČSSD nepřijatelná. Česká republika potřebuje nyní stabilní vládu více než kdy jindy a vláda Jana Fischera tuto odpovědnost musí převzít. Musíme schválit státní rozpočet, a k tomu potřebujeme fungující Poslaneckou sněmovnu," píše dále předseda ČSSD v prohlášení.

Lidovci chtějí podle předsedy Cyrila Svobody předčasné volby v listopadu. Vyzvali ostatní strany, aby dnešním hlasováním k jejich konání přispěly. „ČSSD se chová cynicky a sobecky, když chce volby odložit na jaro,“ uvedl Svoboda.

ODS bude dnes odpoledne hlasovat pro rozpuštění sněmovny. Oznámil to předseda ODS Mirek Topolánek. Současně šéf ODS prohlásil, že se vzdá poslaneckého mandátu, pokud se sněmovna dnes nerozpustí. Topolánek zároveň vyzval vládu premiéra Jana Fischera, aby předložila sněmovně protikrizový balíček a spojila s ním hlasování o své důvěře.

Komunisté oznámili, že se odpoledne při hlasování o rozpuštění sněmovny zdrží, stejně jako učinili v pátek při hlasování o trvalé změně ústavy. Ve sněmovně tak poslanci nedají dohromady potřebnou třípětinovou většinu pro rozpuštění dolní komory. Pro nebudou ani Zelení.

(Zdroj: Bloomberg, cssd.cz, ceskenoviny.cz, Euro24)


Váš názor
  • Hop nebo trop
    15.09.2009 12:46

    ČSSD si správně spočítala, že momentálně by možná volby nevyhrála a doufá, že v řádném termínu by na tom mohla být lépe. Navíc je na tom finančně dobře, takže se ještě touto volební kampaní na rozdíl od jiných stran nevyčerpala a jako jedna z mála bude schopna vést slušnou kampaň i napřesrok. Její nepodpoření předčasných voleb je tedy naprasto logické. To, že se to rétoricky musí nějak zabalit je jiná věc - proto ta silná vyhlášení o ústavním soudu. Paroubek je chytřejší, než se zdá. Povyk ostatních stran je pochopitelný. Já osobně si myslím, že Fischerova vláda je určitě lepší, než by byla možná vláda politická.
    Karel Havel
    • Re: Hop nebo trop
      15.09.2009 14:56

      Bylo by dobré, kdyby ten sexymozek následoval Topola, vzdal se mandátu , vzali se za ruce a s těma svejma křepelkama konečně táhli někam do p..... To co předvádějí už se nedá snad ani nějak slušně nazvat. Když se k tomu přidaj naši ústavní soudci , Melčáci Kalvodové Zubovky a Bursíci a další, člověk se snad začne stydět za to že v tomto státě žije.
      klema
  •  
    15.09.2009 11:51

    Máme tu co do činění s člověkem vzácných kvalit a nedozírného stupně sexy IQ....takže si to zrekapitulujme: svržení předsednictví ČR v EU, mezinárodní ostuda, hrr na předčasné volby, rozpuštění PS a teď přeci jen regulérní termín voleb? Žeby hegelovská myšlenka o uzavřeném kruhu? Tak k čemu to bylo? Malé strany jsou tímto na mizině, stát o pár stomiliónů chudší, kvůli tahanicím o volby se jen promrhal čas.....
    jede
    •  
      15.09.2009 13:41

      Omyl, CSSD si spocítala,ze by volby naopak mohla vyhrat a nic jineho nez provest drasticke skrty v rozpoctu by ji necekalo,pokud by chtela zabranit stat.bankrotu.
      MK
    •  
      15.09.2009 13:37

      a když se sexy mozek a celá strana bude snažit to by v tom byl čert aby Petra nepřivedla na svět dalšího socánka v "řádném" termínu.:-) Tímto rovnou předesílám, že jí nechci způsobit žádnou psychickou ani jinou újmu.
      začátečník
  •  
    15.09.2009 11:49

    Pochopitelně, svinstvo které nadělali nechají vylízat někoho jiného a oni pak budou zase jen ti zachránci. Je mě s toho na blití.
    Homo
    • Stejně
      15.09.2009 18:30

      By bylo nejlepší, kdyby se ta banda vohnoutů co si říká parlament a senát dohadovala o termínu voleb aspoň 5 let a celou tu dobu místo jich vládli lidi jako Fischer. Konečně by udělali reformy co už měly být před 10 lety a alespoň mi dali šanci, že se dožiju penze. Z toho co předvádí ta dvojice extatickejch mentálů v čele ODS a CSSD je mi k blití, jediný co dokažou je udělat tady z toho banánovou republiku, hovada.......
      Marduk
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m