Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řežábek (ČNB): Rostoucí rozpočtový deficit může urychlit zvyšování sazeb

Řežábek (ČNB): Rostoucí rozpočtový deficit může urychlit zvyšování sazeb

16.09.2009 12:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Rostoucí schodek českého rozpočtu by mohl centrální banku přimět ke zvýšení sazeb dříve, než se ekonomika země dostane z recese, uvedl pro Bloomberg člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek. „Rozpočtový výhled mě jistě donutí více se zdráhat ponechat sazby nízko. Pokud by se makroekonomická pozice zhoršila, představovaly by nízké sazby významnější riziko,“ řekl ve včerejším rozhovoru Řežábek.

ČR má letos namířeno k deficitu veřejných rozpočtů dosahujícímu 7,4 procenta HDP a příští rok situace zřejmě nebude o mnoho lepší. Novely zákonů, které mají snížit hrozící deficit ve výši 230 miliard korun v roce 2010 projednává vláda dnes. „Vysoké rozpočtové deficity se jistě mohou negativně podepsat na kredibilitě České republiky a to může vyvolat zvýšení nominálních úrokových sazeb, což bezesporu nechci a proto vyslovuji silnější a silnější varování,“ uvedl pro Bloomberg Řežábek. Klíčová úroková sazba ČNB, dvoutýdenní reposazba, je na svém historickém minimu 1,25 % od 6. srpna letošního roku.

Tuzemská ekonomika padla do recese ve čtvrtém kvartále roku 2008 a řečí čísel z ní vystoupila ve druhém čtvrtletí letošního roku mezikvartálním růstem HDP o 0,3 %. „Je příliš optimistické si myslet, že recese v západní Evropě, která je hlavním obchodním partnerem ČR, končí. V jaké fázi ekonomického cyklu se skutečně nacházíme, se teprve ukáže. Vývoj s dvojitým dnem nemůžeme vyloučit spíše, než rychlou obnovu ve tvaru V,“ uvedl Řežábek.

Posilující koruna podle Řežábka nijak nebrzdí hospodářské zotavení země. Nominální zhodnocení kolem tří procent za rok je „přirozené a ekonomika by ho měla absorbovat“, uvedl. Vzhledem k tomu, že je klíčová sazba již tak na historickém minimu, mělo by další snížení sazeb pouze omezený dopad na úvěrové sazby na trhu. Řežábek však zároveň prohlásil, že v případě, že ekonomická data prokáží, že se recese prohlubuje, nelze vyloučit další snížení sazeb.

„Nemyslím si, že by další snížení sazeb nějak výrazně přispělo k zotavení ekonomiky. Větší dopad by měla mít stabilita hospodářského prostředí, a toho lze dosáhnout pomocí fiskální politiky,“ uvedl Řežábek v rozhovoru pro Bloomberg. „Pokud dojde k mírnému zhoršení hospodářské situace, já osobně se nebudu cítit povinen nějak reagovat,“ uvedl. Podle Řežábka si musí ČNB "ponechat v zásobě nějakou munici".

Členové bankovní rady budou o úrokových sazbách jednat na svém dalším měnovém zasedání 24. září. Všech sedm ekonomů dotazovaných agenturou Bloomberg očekává, že ČNB ponechá sazby beze změny.

Řežábek na závěr rozhovoru uvedl, že se v blízké budoucnosti inflace neobává, neboť stoupající nezaměstnanost udrží tlak poptávky pod kontrolou. Snížení sazeb by podle něj však naopak mohlo podpořit růst cen, až dojde k oživení ekonomiky.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • Pan Řežábek je pouze teoretik!
    16.09.2009 16:08

    Vážený pane Řežábku, velmi pochybuji,že jste někdy pracoval v soukromé firmě,která exportovala zboží? Kdyby tomu tak bylo ,nemohla by z Vás padat nesmyslná vyjádřeníjaká jste v posledním prohlášení poslal k exportérům! Zejména to,že Česká koruna je proti Euru na "úrovni",která ji odpovídá.Všichni ,včetně např.Škodovky Vám Vaše názory rychle "potrhjí"až Vám nic nedají do státního rozpočtu,protože od začátku roku je ztráta na měně více jak 10% a takové marže u mnohých(nemůžu mluvit za Škodovku),ale dřevařský průmysl ji málokdy má ,bohužel není!Můžete vyrazit někdy do Rakouska,Německa a pokusit se aby bylo přidáno na ceně!Všichni jsme se snažili prodat aby měli lidé práci a šli hodně dolů a konstalace 25,Kc za Euro se otočí proti státní kase,protože to raději dělat nebudem a lidi pošlem domů,takže se tozase zaplatí z našich daní!!!!!V Rakousku v přípravném období fungoval takz."převodní kurz"1,EUR=13,7603,-ATU . Proč nemáme podobnou "fiksační ochranu",která by byla třeba na jeden rok ?Nechtěl jsem se uchýlit k vulgarním slovům,ale když si přečtu Vaše názory,tak si skoro myslím ,že tam za Vaši pěknou mzdu může sedět i sousedův pes a bude to podobné,akorát nás nebude zatěžovat něčím,co skoro nedává smysl.
    • Re: Pan Řežábek je pouze teoretik!
      16.09.2009 22:12

      No jo, ale jaksi zapomínáte, že existují celá odvětví, které mohou vydělat na levném dovozu např. surovin a polotovarů. A navíc pokud spotřebitel zaplatí méně za zboží z dovozu, tak logicky mu zbude více peněz na nákup něčeho jiného.
      Hynek
      •  
        17.09.2009 9:00

        Hyňo,nezlob se,ale ti lidé nebudou mít ani na nákup toho levnějšího zboží.když je vyhodí z práce,protože jim šéf řekne,že ho donutila silná koruna k tomu,že už nemůže pokračovat?Levnější dovolená a některé suroviny(např ropa)je na 70,-USD/barel,kurz je 1,-USD=17,-Kc a k pumpě jezdím a cena se mi nezdá nízka....
    • Pan Řežábek má kačku stále rád
      16.09.2009 17:54

      sorry, ale prioritním cílem CB (když už tady ty mastodonty máme) je cenová stabilita nikoli kurz a jeho volatilita, s tim CB (máme floating) moc nezahejba... Teď kačka posiluje opadající averzí k riziku a i na Senovážnym náměstí to můžou akorát tak pozorovat, ostatně jako my tady...
      First Knight
      • Re: Pan Řežábek má kačku stále rád
        17.09.2009 11:27

        "opadající averze k riziku" to byla snad nadsázka, ne? Bohužel člověk si právě tento argument poslechne v ranních zprávách v souvislosti s posílením koruny pod 25, resp. pod 17.... MarioLemieux to popsal zcela jasně, jak funguje praxe a pouze bych dodal, kdo má jistotu, jakým směrem se bude vyvíjet trh ? No teď je to finanční investor, který má jistotu, že sazby nebudou klesat a tu jistotu má díky prohlášení bankéře. Finančnímu investorovi stačí desetiny procenta, když jsou jisté. Zato stát dělá s jiným vývarem - litrovka ferneta 55% z prodejní ceny a taky to má jisté.
        Mudrc
    • Re: Pan Řežábek je pouze teoretik!
      16.09.2009 17:31

      Co je to za rasu ten sousedův pes?
      Šaňo
      •  
        16.09.2009 22:25

        rasa neznámá, ale určitě toho sežere míň jak Řežábek
        masox
  •  
    16.09.2009 14:52

    -posilující koruna nijak nebrzdí hospodářské zotavení země - ?!! Tuší někdo o jakém zotavení Řežábek mluví? A proč fa Unilever/a další a další firmy/ ztratila konkurenceschopnost na evropském trhu a končí u nás? Rozumí někdo těm výmlaskům od koryt?
    kalibr
    •  
      16.09.2009 16:36

      A dovedete si představit, co by se stalo, kdyby vláda přijala vyrovnaný státní rozpočet? Třeba pro r. 2011, jak ještě nedávno prohlašoval Kalousek? Nebo dokonce kdyby se začal splácet státní dluh? Kolik by jste tipovali kurz?
      Šaňo
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba