Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská komise schválila prodej Pražské teplárenské

Evropská komise schválila prodej Pražské teplárenské

07.10.2009 13:55
Autor: ČTK

Brusel (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes schválila prodej Pražské teplárenské společnostem International Power Opatovice, EnBW AG a hlavnímu městu Praha. Novináře o tom dnes informovala EK. Podle ní prodej jednoho z největších dodavatelů energie v Česku nenaruší hospodářskou soutěž, přestože ovlivní hned několik částí trhu.

"Šetření Komise však dospělo k závěru, že navrhované spojení nebude vzhledem k nízkým podílům na souvisejících předcházejících a navazujících trzích vylučovat hospodářskou soutěž a že na trhu zůstane přítomen dostatečný počet soutěžitelů. Vyvodila tak závěr, že navrhované spojení nevyvolává obavy z narušení hospodářské soutěže na těchto trzích," uvedla komise.

Schvalovaná transakce zřejmě souvisí s prodejem aktiv britské společnosti International Power v České republice. Smlouvu o jejich koupi za 22,5 miliardy korun v létě podepsala finanční skupina J&T. Získala tak stoprocentní podíl ve společnosti International Power Opatovice včetně jejích akciových podílů ve společnostech Pražská teplárenská a Energotrans. Na tuto transakci přitom navazovala dohoda s energetickou skupinou ČEZ (907,5 CZK, -1,89%) o koupi podílu 48,67 procenta v Pražské teplárenské od J&T.

Podle týdeníku Euro společnosti ČEZ, J&T a EnBW údajně v červnu podepsaly tajnou smlouvu o spolupráci na tuzemském energetickém trhu. Německá EnBW se podle týdeníku zavázala, že nepodá nabídku na koupi českých aktiv International Power a zároveň že bude jako podílník Pražské teplárenské podporovat, aby uzavřela dohodu o dodávkách uhlí s německými doly Mibrag. Ty nedávno získaly pod společnou kontrolu právě J&T a ČEZ. Obě tyto firmy se měly podle Eura na oplátku zavázat, že Mibrag přimějí k prodloužení nabídky na dodávky uhlí pro Pražskou teplárenskou.

Se skupinou J&T a společností ČEZ svádí dlouhodobý souboj o podíl na energetickém trhu skupina Czech Coal. V srpnu Czech Coal podala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže námitky proti navrhovanému spojení skupiny J&T a společnosti International Power Opatovice. Úřad zatím nijak nerozhodl.

Údajná smlouva mezi firmami má v případě J&T a EnBW zaručovat také exkluzivitu na jednání o výměně podílů ve firmách Pražská energetika a Pražská teplárenská. Společně s ČEZ se pak prý všichni účastníci smlouvy dohodli, že se dohromady pokusí přimět pražský magistrát, aby se jako další podílník Pražské energetiky a Pražské teplárenské vzdal svého předkupního práva a umožnil EnBW, J&T a ČEZ uskutečnit plánovaný obchod.

Pražská teplárenská zajišťuje 37,5 procenta trhu s tepelnou energií v hlavním městě. Teplem zásobuje administrativní a obchodní centra, velké průmyslové podniky a přes čtvrt milionu bytových odběratelů. Společnost disponuje 49 tepelnými zdroji a teplárenskými sítěmi o celkové délce 664 kilometrů. Firma prodává teplo ve dvou cenových oblastech; ve větší z nich je teplo vyráběno hlavně z uhlí, v menší z plynu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů