Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tisk: Sarkozy udělal ze stěhování výroby Renaultu falešný problém

Tisk: Sarkozy udělal ze stěhování výroby Renaultu falešný problém

15.01.2010 8:07
Autor: ČTK

Paříž (zpravodaj ČTK) - Kritické výroky francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na adresu koncernu Renault, který se údajně chystá přesunout část své produkce do Turecka, podle dnešního vydání odpoledníku Le Monde obsahují falešné tóny. Vozy Clio se totiž v Turecku již delší čas hojně vyrábějí, Renault navíc připravuje spíše restrukturalizaci své výroby, kterou na francouzském území neomezuje, podotýká deník.

Francouzský prezident se opět zaměřil na téma stěhování automobilové výroby do zahraničí poté, co se objevila informace, že koncern plánuje přesunout montáž vozidel typu Clio čtvrté generace. Vehementní tvrzením médiím, že je tomu za každou cenu nutné zabránit, z toho následně Sarkozyho ministři učinili další velké téma před regionálním volbami v březnu.

Lavinu kritiky na adresu Renaultu odstartoval ekonomický deník La Tribune, který před necelým týdnem napsal, že firma chce nové vozy od roku 2013 vyrábět místo domovského závodu ve francouzském Flinsu v turecké Burse. Sarkozy a jeho spolupracovníci v čele s ministrem průmyslu Christianem Estrosim okamžitě spustili poplach a připomněli, že stát vypomáhá od loňska Renaultu půjčkou tří miliard eur, kterou mu slíbil v době, kdy se prodej vozidel vlivem ekonomické krize propadal ke dnu. A Renault společně s Peugeotem, který dostal stejnou pomoc, se zavázali, že nebudou ve Francii zavírat závody a propouštět lidi.

Estrosi zopakoval Sarkozyho loňskou argumentaci, že auta francouzských značek, která si kupují Francouzi, by se měla také ve Francii vyrábět. Sarkozy loni v únoru se přitom výslovně kriticky zmínil o České republice, kde se v kolínské továrně vyrábějí například vozidla typu Citroën C1 a Peugeot 107, jež jsou pak hojně kupována ve Francii.

Odpoledník Le Monde dnes uvedl, že tato polemika však zní hned několika falešnými tóny. V Turecku podle listu loni vyjelo z tureckých výrobních pásů téměř 180.000 aut, zatímco ve Flinsu 140.000. Ještě pádnější je fakt, že Renault nechystá delokalizaci v čistém smyslu tohoto slova, ale spíše restrukturalizaci své budoucí výroby. Flins totiž od příštího roku začne masově vyrábět elektrovozidlo Zoé, tedy auto na technicky vyšší úrovni. Tím, jak bude stoupat výroba automobilů Zoé, úměrně tomu bude klesat výroba Clií, protože závod má svou danou kapacitu.

Ve výhledu několika budoucích let Clia z Francie zcela nezmizí, i když je podle činitelů Renaultu stále z finančního hlediska těžší v zemi vyrábět jednodušší vozidla - jejich produkce se totiž při vysokých výrobních nákladech ve Francii začíná neúměrně prodražovat.

Ani v tomto ohledu Paříž nenaráží na nějaký nový problém. Už loni musela vláda konstatovat, že francouzský průmysl ztrácí konkurenceschopnost. V letech 2000 až 2007 klesly marže ve Francii o 5,4 bodu, zatímco v sousedním Německu stouply o 9,1 bodu a ve Španělsku o 1,5 bodu. Souběžně s tím cena za hodinu práce ve francouzském průmyslu vzrostl vůbec nejvíce ve srovnání s ostatními státy eurozóny.

Dalším významným bodem je míra, s jakou si může dovolovat francouzská vláda mluvit do strategie automobilky, v níž drží pouhých 15 procent akcií, ale chová se fakticky jako většinový vlastník. Ve správní radě Renaultu také zasedají jen dva zástupci státu. Vláda dala najevo, že by jich chtěla mít šest. Pokud nechce porušovat právo, musela by v automobilce ovšem rozšířit kapitálově svou účast. Anebo získat pro obsazení míst dobrovolný souhlas ostatních akcionářů, což není moc pravděpodobné.

Celosvětový prodej Renaultu se v loňském roce snížil o 3,1 procenta na 2,31 milionu vozů. Jde o první pokles po deseti letech. V kategorii osobních vozidel ale naopak lehce stoupl, a to o 0,7 procenta na 2,03 milionu kusů. Kromě Británie si přitom automobilka polepšila ve zbytku Evropské unie.


Váš názor
  • Žrádlo. co žerou Francouci
    15.01.2010 9:27

    by mělo být vypěstováno ve Francii také..... Po útoku Sarkastóziho na Renault se dá očekávat útok na pokladnu EU. Francouzské farmáře, chrochtající si nad dotacemi z EU zřejmě doplní i Renault? :))
    josef_spejbl
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university