Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vedení Cadbury přijalo nabídku Kraft Foods na převzetí

Vedení Cadbury přijalo nabídku Kraft Foods na převzetí

19.01.2010 11:12
Autor: ČTK

Text byl rozšířen: Londýn (ČTK) - Vedení britského výrobce čokolád Cadbury dnes jednomyslně přijalo a akcionářům doporučilo zlepšenou nabídku na převzetí firmy americkou Kraft Foods za téměř 12 miliard liber (zhruba 350 miliard Kč). Dohoda vedení obou firem je zásadním krokem ke vzniku největšího světového výrobce cukrovinek, žvýkaček a čokolád, který překoná tržby skupiny Mars-Wrigley.

Největší americká potravinářská společnost v listopadu předložila akcionářům Cadbury nabídku na převzetí podniku výměnou za hotovost a akcie v celkové hodnotě 10,5 miliardy liber. Vedení Cadbury až dosud nabídku odmítalo a její dílčí vylepšení označovalo za "směšná". Ve hře byly možné konkurenční nabídky ze strany amerického výrobce čokolád Hershey nebo italské společnosti Ferrero.

Šéfka Kraft Foods přišla v pondělí s vylepšenou nabídkou ve výši 8,40 libry za akcii Cadbury proti dosavadní nabídce kolem 7,70 GBP, což při aktuálních cenách akcií znamená celkově zhruba 11,9 miliardy liber. Následovala horečná celonoční jednání, jejichž výsledkem byla dohoda.

Akcie britské firmy na zprávu o dohodě reagovaly vzestupem o téměř čtyři procenta na rekordních 8,38 libry. Kraft musí získat od akcionářů přísliby prodeje akcií do 2. února.

Transakce spojí pod jednu střechu čokolády Milka, Toblerone nebo Figaro od skupiny Kraft s nejprodávanější britskou značkou čokolád Dairy Milk. Kraf Foods má ve svém portfoliu také sušenky LU, TUC nebo Oreo, kávy Jacobs a mimo jiné i české značky jako BeBe nebo Tatranka. Cadbury prodává kromě čokolád například žvýkačky Trident.

Šéfka Kraft Foods Irene Rosenfeldová ve své nabídce také zvýšila podíl hotovosti a snížila počet nových akcií Kraftu. Vedle získání šéfa Cadbury Rogera Carra tím zřejmě chtěla uklidnit největšího akcionáře Kraft Foods, miliardáře Warrena Buffetta. Investor, který v Kraftu drží téměř deset procent, Rosenfeldovou varoval před přeplácením a vydáváním příliš mnoha nových akcií, které budou v transakci předány akcionářům Cadbury za jejich akcie.

Na zprávu o dohodě reagoval britský premiér Gordon Brown. Vláda podle něho bude požadovat, aby v továrnách Cadbury v Británii byla zachována pracovní místa. Proti transakci se stavěly britské odbory právě v obavách ze ztráty zaměstnanosti.

Kraft Foods 
Největší severoamerická potravinářská společnost. 
V březnu 2007 se Kraft definitivně osamostatnil a oddělil od koncernu Altria Group, tedy od výroby cigaret s hlavní značkou Philip Morris. 
V listopadu 2007 odkoupil od francouzské společnosti Danone její výroby sušenek a trvanlivého pečiva, včetně českého závodu Opavia-LU (značky BeBe, Tatranka, Telka, Zlaté a další). 
V Česku firma získala například i značku kávy Dadák, na Slovensku čokoládovnu Figaro. 
Mezi v Evropě nejznámější značky z portfolia Kraft Foods patří LU, TUC, Oreo biscuits, kávy Jacobs a Carte Noire, čokolády Milka, Cote d'Or, Toblerone, sýry Philadelphia či nápoje Tang. 
Nedávno oznámila největší potravinářská společnost na světě Nestlé, že od Kraft Foods koupí její aktivity v oblasti mražené pizzy v Severní Americe za 3,7 miliardy USD (66,8 miliardy Kč). 
Firma nese jméno podnikatele Jamese Krafta, který si v roce 1903 otevřel v Chicagu velkoobchod se sýrem. Společnost v současné podobě navazuje i na tradice řady dalších významných podnikatelů v potravinářství, jako byli například Philippe Suchard, Johann Jakob Tobler či Johann Jacobs. 
     
Cadbury 
Druhý největší výrobce sladkostí na světě (po Mars-Wrigley). 
Mezi hlavní značky patří čokoláda (Dairy Milk, Flake, Creme Eggs), pastilky Halls nebo žvýkačky Trident. 
V únoru 2006 společnost Cadbury Schweppes dokončila prodej evropské divize nealkoholických nápojů soukromým investiční skupinám Blackstone a Lion Capital za 1,85 miliardy eur (53 miliard Kč). 
V květnu 2008 oddělila do samostatné firmy svoji americkou nápojovou divizi Dr Pepper Snapple Group, mezi jejíž značky patří Dr Pepper, 7-Up a Snapple. 
K 1. únoru 2009 oznámila zrušení své české pobočky, na českém trhu bude působit výhradně prostřednictvím distributora. 
Firma byla původně čokoládovnou, kterou vybudovala rodina Cadburyových v obci Bournville u Birminghamu. Zakladatel John Cadbury si zde otevřel obchod s čajem, kávou a kakaem v roce 1824.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university