Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OP Prostějov nepůjde do konkurzu, reorganizace má zelenou

OP Prostějov nepůjde do konkurzu, reorganizace má zelenou

02.03.2010 15:33
Autor: mediafax

Největší tuzemský výrobce oděvů Oděvní podnik Prostějov se dnes vyhnul konkurzu. Věřitelé na schůzi u Krajského soudu v Brně podpořili návrh České spořitelny na reorganizaci společnosti.

Na schůzi se sešli věřitelé, kteří zastupovali celkem 1,38 miliardy korun dluhu firmy. Česká spořitelna jako největší věřitel navrhovala reorganizaci, na jejímž základě se firma nejspíš pokusí najít investora pro perspektivní část podniku a zbytek prodat.

Pro návrh na povolení reorganizace bylo 98,55 procenta zajištěných věřitelů a 64,47 procenta nezajištěných věřitelů, obojí počítáno podle výše pohledávek. "Soud konstatuje, že věřitelé na této schůzi přijali usnesení, kterým odsouhlasili jako způsob řešení úpadku dlužníka reorganizaci," konstatoval soudce Jan Kozák.

"Očekávali jsme to, Česká spořitelna to indikovala. Pro chod podniku se nic nemění, pro nás to znamená pouze přípravu reorganizačního plánu," sdělil bezprostředně po jednání generální ředitel Oděvního podniku Jiří Tuvora.

Firma má nyní 120 dní na vypracování reorganizačního plánu. Ten bude následně schvalovat věřitelský výbor.

Jednání se neplánovaně protáhlo, jeden z přítomných věřitelů totiž zpochybnil pozici největšího věřitele. Podle něj by majoritní věřitel Česká spořitelna neměla být členem věřitelského výboru, protože je ovládající osobou ve vztahu k dlužníkovi a mohl by zneužít svého postavení. Zástupce České spořitelny se ohradil s tím, že není v koncernu s dlužníkem a ve věřitelském výboru by spořitelna měla stejné postavení jako ostatní členové výboru. Soud dal však věřiteli za pravdu a nepřipustil členství České spořitelny ve výboru. "Česká spořitelna navrhla řešení úpadku reorganizací a nelze vyloučit, že tento způsob řešení úpadku bude při tomto jednání věřiteli prosazen," vysvětlil soudce Kozák.

Česká spořitelna v tom okamžiku vznesla námitku podjatosti soudce. "Česká spořitelna má být tímto zbavena možnosti zúčastnit se rozhodování na schůzi věřitelů, Česká spořitelna pochybuje o nepodjatosti soudce. Podle nás existuje zájem na této věci a je snaha dominantního věřitele poškodit," sdělil soudu advokát České spořitelny.

Podle soudu námitka nebyla důvodná, protože se týkala pouze procesního postupu. Postoupí ji ale vrchnímu soudu. "Bude však hlasováno o způsobu řešení úpadku a soud na tom nehodlá nic měnit. Další měsíc a půl nejistoty, než bude zvolen věřitelský výbor, by totiž mohl vést k ekonomické likvidaci dlužníka," sdělil k tomu soudce Kozák. Věřitelský výbor by měl být zvolen na další věřitelské schůzi, soud v úterý pouze zaprotokoloval návrhy účastníků, aby mohl zvolit prozatímní výbor.

"Na Oděvní podnik je vyvíjen velký tlak od odběratelů, dodavatelů i zaměstnanců, většina z nich čeká na rozhodnutí z dnešního dne," sdělil ještě během jednání generální ředitel Jiří Tuvora. "Potýkáme se s odchodem klíčových zaměstnanců ke konkurenci. Tržby z firemních prodejen každý týden propadávají, blížíme se další likvidní pasti. Za krizový management vidíme smysl v dalším pokračování Oděvního podniku ve velmi zeštíhlené podobě," dodal Tuvora.

Podle zprávy insolvenčního správce Jaroslava Svobody pokračuje provoz firmy v areálech v Prostějově a v Jeseníku. Zakázky má přitom potvrzené do konce dubna. Majetek firmy podle správce tvoří především výrobní areály, mimo těch v Prostějově a Jeseníku vlastní firma nevyužívané areály v Ostravě, Uherském Hradišti, Konici, Lošticích, Uherském Ostrohu, Brodku u Prostějova a Drahanech. Firma podle něj disponuje i skladovými prostory v Prostějově a Olomouci, vlastní i rekreační objekty ve Svatouchu na Chrudimsku, v Prostějově a v Mostkovicích. Provozuje celkem 72 podnikových prodejen.

Firma byla v insolvenčním řízení od 18. ledna, kdy návrh na úpadek podala sama. Krajský soud v Brně o úpadku rozhodl přesně po týdnu, insolvenčním správcem jmenoval brněnského advokáta Jaroslava Svobodu. Do 2. března se soudu přihlásilo celkem 230 věřitelů.

Závazky OP Prostějov přesáhly 1,6 miliardy korun, z toho 1,3 miliardy připadá na trojici bank (Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Citibank). Společnost ještě před dvěma lety zaměstnávala kolem 3 800 lidí, nyní jich má 1892, z toho přes 300 jich je na mateřské dovolené. Plán vedení firmy na záchranu OP Prostějov počítal se dvěma variantami. Buď s postupným umořováním dluhů, nebo s rozprodejem společnosti. Firma sama eviduje pohledávky ve výši 305 milionů korun.

OP Prostějov v roce 2009 hospodařil podle neauditovaných výsledků se ztrátou 363 milionů korun proti ztrátě 1,085 miliardy korun o rok dříve. Loni utržil 1,13 miliardy korun, což bylo meziročně o 42 procent méně.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m