Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ocel může prudce zdražit, umožňuje to nová dohoda o stanovování cen

Ocel může prudce zdražit, umožňuje to nová dohoda o stanovování cen

31.03.2010 12:29
Autor: ČTK

Londýn/Sydney (ČTK) - Cena oceli má před sebou patrně silný růst, který by mohl skokově činit až jednu třetinu proti současným cenám. Umožní to přelomová dohoda mezi nadnárodními koncerny, které těží železnou rudu, a hlavními světovými ocelárnami. Obě strany se dohodly, že skoncují se zhruba 40 let starým systémem, kdy se ceny železné rudy domlouvají vždy na rok dopředu. Ocelárnám v Asii se zvýší náklady na nákup rudy až o 100 procent.

Takzvaný benchmarkový systém, kdy se obě strany vždy na jaře sešly a zahájily vyjednávání o ceně železné rudy na další rok, se už léta ukazuje jako nevýhodný. Do jednání vstupovala řadu faktorů, která dohodu často komplikovala. Producenti a odběratelé proto nyní přecházejí na nový systém a cenu si budou určovat vždy na následující čtvrtletí.

"Benchmarkový systém skončil a už se nevrátí," cituje britský ekonomický list Financial Times (FT) jednoho z lidí, kteří změnu dojednali. Nyní vzniká promptní trh železné rudy, a právě vývoj cen suroviny na tomto trhu se bude při budoucích jednáních brát v úvahu.

Železnou rudu těží tři největší koncerny, a to brazilská společnost Vale spolu s britsko-australskými koncerny BHP Billiton a Rio Tinto. Právě Vale a BHP Billiton už se s největšími ocelárnami v Číně a Japonsku dohodly na nových podmínkách stanovování cen.

Analytik těžebního sektoru ve finančním ústavu Macquarie Brendan Harris změnu systému stanovování cen označil za zcela zásadní. "Nestává se každý den, aby se měnily cenové podmínky pro jednu z klíčových komodit světového obchodu," řekl. Z celkové spotřeby kovů ve světě připadá asi 95 procent na ocel. Její hlavní výrobní složkou je právě železná ruda.

Očekávaný skokový nárůst cen oceli se ale nelíbí samotným výrobcům oceli v čele s evropským sdružením Eurofer. To dnes požádalo regulační orgány Evropské unie, aby se začaly situací zabývat. Sektor těžby železné rudy se podle Euroferu dopouští nekalé konkurence a jeho cenové požadavky by mohly prý zabrzdit začínající oživení evropské ekonomiky.

Eurofer ve svém stanovisku poukazuje na to, že asi tři čtvrtiny celosvětové těžby železné rudy mají pod kontrolou jen zmíněné tři firmy. Ty pak prý mají příliš silnou vyjednávací pozici, což deformuje tvorbu cen a ovlivňuje i trh námořní přepravy rud.

"Železná ruda je základem pro nejdůležitější řetězec hodnot v Evropské unii. Pokud ekonomický přístup k němu zkomplikují bezdůvodné ceny a výroba oceli v Evropě pak bude v ohrožení, bude to mít nedozírné následky," uvádí Eurofer spolu s evropskou strojírenskou asociací Orgalime. V ohrožení jsou prý i miliony pracovních míst.

Nový systém tvorby cen zvýší ocelárnám v Asii náklady na nákup železné rudy v letošním druhém čtvrtletí na zhruba 110 až 120 dolarů za tunu (2070 až 2260 Kč). Proti cenám platným v sezoně 2009 až 2010 to znamená nárůst o 80 až 100 procent. Ještě před pěti lety cena nebyla ani na 30 dolarech, před deseti lety se pohybovala kolem 17 dolarů za tunu.

Adekvátně růstu cen železné rudy se zvýší i cena konečných výrobků, tedy oceli. Například cena za tepla válcovaných ocelových svitků loni v době nejslabší poptávky klesla až na 380 dolarů (asi 7160 Kč) za tunu, převážně vinou celosvětové krize a slabší poptávky. V současné době cena vystoupila na zhruba 650 dolarů (asi 12.260 Kč) a už do konce druhého čtvrtletí by se měla pohybovat kolem 750 dolarů (asi 14.150 Kč) za tunu.

Eurofer se postavil také proti záměru koncernů BHP Billiton a Rio Tinto, které se chystají spojit své aktivity v Austrálii do společného podniku. Takový záměr podle Euroferu koncentraci v odvětví ještě zesílí, protože by dodávky rud měly pod kontrolou prakticky už jen dva koncerny.

"Eurofer a Orgalime vyzývají evropské vlády a úřady, aby okamžitě intervenovaly a zabránily deformaci konkurenčního prostředí," uvádí zpráva obou organizací. Dopady navrhovaného společného podniku BHP Bilitonem a společností Rio Tinto má prý detailně prozkoumat Evropská komise a spolkový antimonopolní úřad v Německu, které Eurofer v této věci považuje za kompetentní orgány.

FT poznamenává, že změna stanovování ceny železné rudy přinese zmíněným třem těžebním firmám obrovský zisk, i když asi jen krátkodobě. Samotná změna byl jen v letošním roce mohla souhrnný zisk firem Vale, Rio Tinto a BHP Billiton zvýšit minimálně o pět miliard dolarů (asi 94,3 miliardy Kč). List ale podotýká, že ruku v ruce s tím půjde růst cen každodenního zboží, počínaje automobily a konče domácími spotřebiči.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m