Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSSD chce úřad pro regulaci cen energií i bankovních poplatků

ČSSD chce úřad pro regulaci cen energií i bankovních poplatků

26.04.2010 15:11
Autor: ČTK

(ČTK) - Sociální demokraté chtějí zřídit Regulační a cenový úřad, který bude dohlížet na ceny v energetice, telekomunikacích a bankovnictví. Jak na dnešní tiskové konferenci ČSSD prohlásil místopředseda strany Milan Urban, nebyl by to však úplně nový úřad, ale instituce, která převezme dosavadní regulační kompetence. Úředníků proto podle něj nebude víc, než jich je nyní. Lepší kontrolu monopolů a síťových odvětví navrhuje ve svém programu také ODS.

Pokud nový úřad využije všech svých kompetencí, mohla by elektřina podle Urbana zlevnit o 20 až 30 procent. Jeho vznik chce stínový ministr průmyslu ČSSD navrhnout ve středu stranickému grémiu. Urban citoval informace statistického úřadu EU Eurostat, podle nichž vzrostla cena elektřiny pro české domácnosti od poloviny roku 2007 do poloviny roku 2009 o 31,1 procenta. Z odpovědnosti za tento nárůst pak obvinil bývalou koaliční vládu vedenou Mirkem Topolánkem.

Nový regulační úřad by měl hlídat i ceny elektrické energie. Zde by měl nahradit pravomoci dosavadního Energetického regulačního úřadu a Státní energetické inspekce. Dohlížet by měl i na ceny v plynárenství a na ceny ve vodárenství. U cen vodného a stočného by měl nahradit činnost cenového odboru ministerstva financí. Od Českého telekomunikačního úřadu by měl převzít pravomoc kontrolovat ceny telefonních a internetových poplatků. Dohled nad poplatky by měl mít i v bankovnictví.

O potřebě obnovit regulaci cen v oborech, jako je energetika, plynárenství, vodárenství, telekomunikace nebo bankovnictví, mluvil už v březnu šéf ČSSD Jiří Paroubek. Ve všech těchto oborech sice určitá státní regulace existuje, ale dostatečně nefunguje, uvedl tehdy. Dodal, že ceny chce ČSSD zmrazit nebo snížit na úroveň srovnatelných zemí EU. Regulační orgány tehdy v reakci tvrdily, že postupují podle platných zákonů.
 
ČSSD ve svém volebním programu, v části týkající se energetiky, také uvádí, že podporuje dostavbu dvou bloku Jaderné elektrárny Temelín, modernizaci Dukovan a "rozumnou" výstavbu elektráren na zemní plyn. Odmítá zvyšování závislosti na dovozu energetických surovin a po volbách slibuje předložit zákon o podpoře úspor a výroby tepla z obnovitelných zdrojů.


Váš názor
  • Další úřad
    02.05.2010 13:05

    To je další Paroubkovina - potřebujou novou trafiku pro politické vysloužilce, kterou zaplatíme opět my všichni a jestli si někdo myslí, že tím snad klesnou ceny....cha cha cha, dovolte abych se zasmál
    Plachý
  • Poplatky?
    02.05.2010 13:03

    Další regulace? Myslím, že už mu hrabe. Proti poplatkům je nejúčinější boj nohama - tedy jdu jinam. Třeba v mBance poplatky prakticky nejsou, tak proč mám mít drahou spořku.
    Plachý
  • Důchody
    27.04.2010 9:30

    Urbane, když snížíš cenu energie, nebudou dividendy. Z čeho uhradíš sliby? Jsi dostatečně kompetentní k tvorbě jakýchkoliv ekonomických koncepcí?
    starik
  •  
    26.04.2010 16:45

    poplatky v bankách ZRUŠIT a ne zřizovat další úřad... Příběh ze života: vedle svého standardního běžného účtu jsem vlastnil ještě jeden - běžný, chtěl jsem ho používat na zahraniční platby přes inet a nějakou dobu ho i používal. Po určité době jsem ho však používat přestal a i na něj zapomněl. Nicméně jsem nezapomněl, že jsem si na něm nechal cca 2.500 Kč. Výpisy jsem měl z úsporných důvodů vypnuté, ale i tak mne jednoho dne překvapila obálka ve schránce. Můj "osobní bankéř" mne celkem nevybíravým způsobem upozornil, že na mém účtu je -400 Kč a pokud je urychleně neuhradím, bude zle... za cca 2 - 3 roky mi z účtu, na kterém se nepohnulo ani Ň vyškrábali úplně vše a pár stovek k tomu navrch.
    peki
    •  
      26.04.2010 18:11

      Ptá se ministr financí bankéře: Pane kolego a opravdu by s těmi poplatky nešlo něco dělat? Lidé remcají, nešlo by je zrušit? Bankéř: No, za určitý poplatek by to snad šlo. :)
      anynom :)
    •  
      26.04.2010 16:47

      btw. mám takovej pocit, že regulaci bank v ČR se už jedna instituce věnuje
      peki
  •  
    26.04.2010 15:55

    Kdyby nebylo těch sociálních inženýrů ČEZ by atakoval 1100 Kč.
    Homo
    •  
      01.05.2010 22:42

      poplatky v bankách myslím nejsou problém, tam je celkem velká konkurence ,ale u el. , plynu, nebo vody je to problém, takže faktické monopoly si (s námi )dělají co chtějí..a tam je regulace na místě, protože nevidím důvod ,proč platit za elektřinu více,než je průměr EU a dotovat vývoz el. a zisk Čezu.. ( a to nemluvím o paritě kupní síly občanů)....ale hlavně je nutné zastavit ten "ekologický " boom fotovoltaiky , tento ekonomický nesmysl dotovaný z kapes danových poplatníků a v důsledku zvyšující cenu elektřiny...(princip : stát poskytne dotaci na solární panely, Čez vykoupí el. za 11-14 kč/kwh , a tuto "zelenou energii " prodá občanovi za 3,80 kč/kwh... = Kocourkov)...at zije ATOM.
      akcius
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data