Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BP - Účet za únik ropy v Mexickém zálivu možná přesáhne 14 miliard USD

BP - Účet za únik ropy v Mexickém zálivu možná přesáhne 14 miliard USD

03.05.2010 13:48
Autor: ČTK

Washington/Londýn/New York (ČTK) - Celkové náklady na likvidaci škod po úniku ropy v Mexickém zálivu mohou překročit 14 miliard dolarů (asi 269 miliard Kč). Předpokládají to první odhady analytiků. Velkou neznámou je ale zatím největší složka účtu, a to náklady na vyčištění zamořeného území na jižním pobřeží Spojených států. Část analytiků tyto náklady odhaduje na jednu miliardu dolarů, část jich hovoří až o sedmi miliardách USD.

Zdaleka největší část škod zřejmě půjde na účet britské společnosti BP (575,5 GBp, -1,49%), dříve známé pod názvem British Petroleum. Ropné koncerny se sice pro případ havárie pojišťují, obecně ale nekupují krytí rizik v souvislosti se znečištěním životního prostředí. Většinou je to moc drahé a pojišťovny takové krytí někdy vůbec nenabízejí.

Uhradit část škod zřejmě budou muset i další firmy, především Anadarko Petroleum (48,46 USD, 6,39%), ale patrně i další americké firmy Transocean, Halliburton (30,69 USD, -2,91%) nebo Cameron International. Na společnost BP ale asi připadne víc než polovina, protože podnik má ve zmíněném projektu podíl zhruba 65 procent. Dalších 25 procent má Anadarko, zbytek další partneři.

Úniku ropy předcházela exploze na ropné plošině Deepwater Horizon, k níž došlo zhruba před dvěma týdny. Od té doby se podle agentury Reuters naplňuje katastrofický scénář, kdy do vody nekontrolovaně unikají stovky tisíc galonů ropy a směřují k pobřeží USA.

Majitelem ropné plošiny, která se dva dny po výbuchu potopila, je americká společnost Transocean. Od ní si plošinu pronajala BP, která má i zodpovědnost za její provoz. Transocean měl pro BP vyhloubit vrt, zatímco Halliburton a Cameron prováděly další související práce. Halliburton měl například zpevnit stěnu vyhloubeného vrtu. Samotný ropný vrt v mořském dnu je v majetku BP a dalších společníků.

Analytici nejčastěji odhadují, že náklady na vyčištění území zamořeného ropnými látkami se budou pohybovat od jedné miliardy do téměř čtyř miliard dolarů. Spodní hranici odhadují analytici finančních ústavů Citigroup (4,37 USD, -4,17%), Evolution Securities nebo Panmure Gordon, kteří hovoří o částce zhruba 1,1 miliardy dolarů.

Pesimističtěji vidí dopady katastrofy analytici investiční banky Morgan Stanley (30,22 USD, -3,48%), podle nichž bude na vyčištění území nutné vynaložit možná až 3,5 miliardy dolarů. Nejhorší scénář předpokládá analytik Neil McMahon z investiční společnosti Bernstein. Na vyčištění zamořeného území bude podle něj možná potřeba až sedm miliard dolarů. Podle tohoto scénáře by celkové náklady převýšily zmíněných 14 miliard USD.

Nynější katastrofa v Mexickém zálivu se často přirovnává k havárii obřího tankeru Exxon (67,85 USD, -1,18%) Valdez z roku 1989. Tehdy uniklo do moře asi 250.000 barelů ropy. Z prasklého vrtu v Mexickém zálivu teď uniká odhadem 5000 barelů ropy denně, takže potenciálně může být tato katastrofa větší, než byla havárie Exxon Valdez. Na rozdíl od tankeru může ropa z prasklého vrtu unikat ještě hodně dlouho.

Ropné plošiny patří k velmi nákladným zařízením na těžbu ropy. Energetické koncerny si je proto mnohem častěji pronajímají, než by je vlastnily. Transocean jako majitel plošiny uvedl, že ztrátu zařízení budou v plné výši hradit pojišťovny. Podle nich bude nutné v souvislosti se zničením a následným potopením plošiny Deepwater Horizon nutné vyplatit až miliardu dolarů, možná i více.

Z finančního hlediska by tak měl z katastrofy nejlépe vyjít Transocean a patrně i Cameron. Transocean měl plošinu pojištěnou na zhruba 560 milionů dolarů a z pojistky zřejmě zaplatí i náklady na vytažení plošiny. Cameron, jehož zařízení mělo zabránit katastrofě, ale selhalo, má pojistku asi na půl miliardy dolarů.

Zatímco pojištění majetku bude zřejmě vyřešeno bez větších potíží, u pojištění zodpovědnost za škody se to říct nedá. Tam lze podle odborníků předpokládat, že spory se potáhnou léta. Při neštěstí totiž zahynulo 11 lidí a další jsou zraněni, takže kolem energetických podniků, které mají s katastrofou co do činění, už krouží právníci. Za škody způsobené havárií tankeru Exxon Valdez musela společnost Exxon celkem zaplatit téměř čtyři miliardy dolarů, ani 20 let po incidentu ale nebyla přesná částka prozatím vyčíslena.

Akcie BP a dalších zmíněných firem od katastrofy výrazně oslabily. Podle analytiků jsou ale ztráty zřejmě přehnané. Pokud se vezme v úvahu jen trio BP, Anadarko a Transocean, pak se tržní hodnota těchto firem od neštěstí snížila už asi o 40 miliard dolarů. Přestože celkové náklady na odstranění všech škod ještě nějakou dobu nebudou přesně vyčísleny, akcie zúčastněných podniků podle analytiků oslabily až moc.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů