Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas s Paroubkem v televizním duelu svedli boj o poslední voliče, představili různé pohledy na podporu ekonomiky

Nečas s Paroubkem v televizním duelu svedli boj o poslední voliče, představili různé pohledy na podporu ekonomiky

28.05.2010 9:43
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Ekonomické plány dvou nejsilnějších stran, jejich pohled na zahraniční politiku a řešení korupce představili včera večer kandidáti na příštího českého premiéra v posledním předvolebním televizním duelu. Lídr ODS Petr Nečas a předseda ČSSD Jiří Paroubek měli na vystoupení dohromady hodinu a půl. První mluvil o oživení ekonomiky založeném na podnikání, druhý hájil podporu růstu řízenou státem. Padaly jen mírné invektivy, na konci pořadu oba aktéři poděkovali voličům za podporu a vzájemně se pochválili za to, že vyrazili za lidmi do krajů.

Na dotaz moderátora České televize Václava Moravce, co oceňují na soupeři, vyzdvihl Nečas Paroubkovu snahu co nejvíc hovořit s lidmi. "Postavil se do čela ODS odvážně," ocenil šéf ČSSD Nečase, který nedávno vystřídal v čele strany Mirka Topolánka.

Hned na začátku dostali lídři minutu na představení, Paroubek ji použil na kritickou bilanci koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a SZ. Vyjmenoval, že "jsme zažili" korupci, snížení daní pro bohaté a nekontrolovatelný růst cen energií. Nečas se orientoval na budoucnost. Uvedl, že ODS chce po volbách zastavit zadlužování země, bojovat s korupcí a zneužíváním sociálního systému. "Není pravda, že jsme strana pro bohaté," konstatoval. Dodal, že objel řadu měst a ve všech cítil strach o práci, proto ODS chce podporovat podnikání.

Následoval blok určený ekonomice, ve kterém Paroubek vylíčil plán ČSSD založený na předpokladu hospodářského růstu. "Nic nepochopili, nevyřeší to ekonomický růst. Je to pštrosí politika, která tuto zemi dovede do Řecka, Portugalska a Maďarska," oponoval Nečas. Je podle něj třeba zaměřit se na efektivitu výdajů a omezení provozu státu. Paroubek v této části diskuse zpochybnil Nečasovy kompetence a vypočítal, jak "si žily" vlády ODS. "To, co jste provedl, byl ekonomický zločin," kontroval Nečas na téma dluhů vzniklých za vlád ČSSD.

V debatě o zahraniční politice se oba lídři vyjadřovali mimo jiné k tomu, jak by naložili s českou výjimkou k lisabonské smlouvě, kterou si před jejím podpisem vymínil prezident Václav Klaus. Měla by být včleněna do textu přístupové smlouvy Chorvatska k EU a při této příležitosti ratifikována ve všech zemích EU. Paroubek uvedl, že ČSSD chce o složitě vyjednaném požadavku dále jednat s EU i s Klausem, tak aby se nedotkla sociálních práv. Nečas socialisty varoval, aby s touto otázkou dále "nelaškovali" a problém už dále neotevírali.

Ke shodě došli Paroubek s Nečasem v posledním bloku věnovaném korupci. Nečas vyzval k alianci proti korupci, Paroubek nastínil, že pokud ČSSD volby vyhraje a sestaví vládu, chce vytvořit "radu konsenzu", v jejímž rámci bude s opozicí hovořit o klíčových věcech, jako jsou důchodová reforma a reforma zdravotnictví.

Ekonom a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Švejnar, který přišel do studia klást dotazy, oba debatéry pochválil za klid, se kterým ke včerejší debatě přistoupili. Televize určila pro duel seznam 41 pravidel, který museli oba lídři potvrdit podpisem.

Po skončení debaty se oba její aktéři prohlásili za vítěze, Paroubek ale rozhodnutí chtěl nechat na divácích. "Určitě si sami vybrali, kdo je zkušenější a kompetentnější a kdo může pro tuhle zemi více udělat," řekl. Nečas byl podle něj slušnější než v předchozích duelech. Lídr ODS odcházel z televize jasně přesvědčen o svém vítězství. "Každý, kdo se díval, musel vidět, že jsem uvedl přesvědčivější fakta, jasnější argumenty a argumentaci určenou pro vnímavé voliče," řekl.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
08.05.2024
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)