Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Majoritní akcionář společnosti ArcelorMittal Ostrava vytěsnil drobné akcionáře

Majoritní akcionář společnosti ArcelorMittal Ostrava vytěsnil drobné akcionáře

11.06.2010 15:33
Autor: mediafax

Aktualizováno (17:03) Mimořádná valná hromada společnosti ArcelorMittal Ostrava schválila v pátek kolem 15. hodiny v Ostravě převod akcií společnosti z minoritních akcionářů na majoritního vlastníka, jímž je ArcelorMittal Holdings. Společnost Lakhsmiho Mittala tak dosáhla stoprocentního vlastnictví ostravské hutní firmy, potvrdila agentuře Mediafax mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová.

"Akcionáři společnosti ArcelorMittal Ostrava se na valné hromadě v Ostravě shodli, že společnost ArcelorMittal odkoupí 3,57 procenta akcií společnosti, které ještě nevlastní," uvedl po skončení valné hromady mluvčí majoritního vlastníka Arne Langner s tím, že celková částka za menšinový podíl bude činit 1 769 648 tisíc korun, tedy přibližně 82 milionů amerických dolarů. Majoritní vlastník ji akcionářům uhradí koncem letošního roku.

ArcelorMittal Holdings navýšil svůj podíl ve společnosti ArcelorMittal Ostrava na 96,43 procenta letos v lednu. To mu umožnilo využít svého práva na odkoupení všech nesplacených akcií společnosti ArcelorMittal Ostrava, jak to ukládá český obchodní zákoník. Valná hromada schválila také možnost zástavy dalších vlastních akcií společnosti.

Podle jednoho z minoritních akcionářů bylo jednání valné hromady fraškou. "Předseda valné hromady klidně přerušil jednání a nechal hlasovat, aniž by byly zodpovězeny konkrétní dotazy některých akcionářů," řekl Psota s tím, že výsledek pochopitelně nemohli minoritní akcionáři nijak ovlivnit. Podle Psoty se k žalobě, kterou už na majoritního vlastníka podala skupina minoritních akcionářů, přidali další lidé, kteří se o postupu dověděli na valné hromadě. V této chvíli už je nás zhruba 140," řekl Psota s tím, že další minoritní akcionáře skupina přibírá, protože ti by sami neměli proti právníkům silné společnosti šanci.

Mimořádná valná hromada společnosti ArcelorMittal Ostrava se sešla v pátek v Ostravě na požadavek majoritního akcionáře Lakhsmi Mittala.

Minoritní akcionáři za akcii dostanou 4000 korun, což je podle Breiové cena stanovená znaleckým posudkem specializované společnosti PricewaterCoopers ČR. Podle Breiové ji potvrdil i posudek, který si zvlášť nechala udělat i ostravská huť. Majoritní vlastník by tak z firmy ArcelorMittal Ostrava definitivně vytěsnil minoritní akcionáře, kterých je 14 500. Přes očekávaný zájem minoritních akcionářů o jednání valné hromady, kvůli kterému ho organizátoři přesunuli ze sídla společnosti do sportovní haly Tělovýchovné jednoty Mittal Ostrava, se jich sešlo jen zhruba padesát.

Valná hromada také schválila možnost vzetí vlastních akcií společnosti do zástavy pro období příštích pěti let. Týká se to 4 141 364 akcií. Společnosti ArcelorMittal Holdings to umožní půjčit si peníze od své ostravské firmy a dát jí do zástavy její vlastní akcie, jichž je držitelem. Už v minulých letech tak několik transakcí holding provedl.

Proti postupu majoritního vlastníka už u Krajského soudu v Ostravě podala žalobu skupina 117 akcionářů. Ti nesouhlasí se stanovením ceny za akcii. Podle jednoho z nich, Jiřího Psoty, mají minoritní akcionáři posudky, které cenu určují na minimálně 7000 tisíc korun. Proto se minoritní akcionáři domáhají dorovnání ceny o 3000 korun. Psotovi se nelíbí ani vyvádění finančních prostředků ze společnosti formou půjček zahraničním firmám ve vlastnictví Lakhsmiho Mittala. "Takto už z ostravské firmy odteklo na 34 miliardy korun, které se mohly investovat do zlepšení technologií v ostravské huti, zejména do ekologických opatření," uvedl Psota.

Dodal zároveň, že žaloby proti postupu majoritního vlastníka podali i další minoritní akcionáři, většina z nich si to ale nemůže dovolit, protože jen zhotovení posudků týkajících se ceny by je přišlo na desetitisíce korun. Podle Psoty není v pořádku, že stát nemá žádné právní nástroje, které by v podobných situacích minoritní vlastníky chránily, neboť ty, které v zákonech byly, poslanci zrušili.

U Krajského soudu v Ostravě jsou skutečně už podány další žaloby domáhající se dorovnání ceny za akcie. "Evidujeme minimálně čtyři žaloby tohoto druhu vůči ArcelorMittal Holdings," řekla agentuře Mediafax mluvčí soudu Barbara Plchotová.

Už druhá hodinová přestávka přerušila po 13. hodině jednání valné hromady poté, kdy se vedení společnosti ArcelorMittal Ostrava snažilo přesvědčit minoritní akcionáře, kladoucí celou řadu dotazů, že dvacetimiliardové investice plánované ve společnosti na příští období nepřinesou žádnou přidanou hodnotu. "Vedení firmy tak chce obhájit nízkou cenu, za kterou hodlá majoritní vlastník vykoupit akcie, ale takové tvrzení je naprosto nesmyslné," řekl Psota s tím, že podle jeho soudu představitelé firmy ArcelorMittal Ostrava kvůli dosažení nízké ceny dokonce uvedli zkreslené a podhodnocené ekonomické údaje v byznysplánu firmy na další období.

Minoritní akcionáři se s majoritním vlastníkem soudí také kvůli způsobu rozdělení zisku. Krajský soud v Ostravě jim dal za pravdu, nyní se čeká na jednání u odvolacího soudu v Olomouci.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data