Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fortuna potvrzuje, že chce vstoupit na pražskou a varšavskou burzu ještě letos

Fortuna potvrzuje, že chce vstoupit na pražskou a varšavskou burzu ještě letos

29.09.2010 10:16

(Aktualizováno 15:41)

Poskytovatel kurzových sázek Fortuna Entertainment Group N.V. dnes oficiálně oznámila svůj záměr uskutečnit veřejnou nabídku a následnou kotaci svých akcií na Burze cenných papírů Praha a Varšavské burze cenných papírů. Celý proces by podle zprávy, kterou má Patria Online k dispozici, měl být završen ve čtvrtém čtvrtletí roku 2010. Investiční skupina Penta, která Fortunu nyní vlastní, ani po IPO nehodlá přijít o svůj majoritní podíl.

Primární nabídka akcií má proběhnout v České republice, Polsku a na Slovensku, neveřejná nabídka institucionálním investorům se dále může týkat i vybraných jurisdikcí mimo Českou republiku, Polsko a Slovensko.

"Emise našich akcií nám umožní získat prostředky pro další rozvojové projekty, které podpoří naši strategii růstu. Zákazníkům to poskytne příležitost stát se našimi akcionáři, což ještě posílí naše vzájemné partnerství," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Fortuny Jiří Bunda.

Vedení společnosti věří, že akcie Fortuny nabídnou silnou dividendu, až do výše 50–100 % čistého zisku, a také výjimečný růstový potenciál, který se bude opírat o nové projekty společnosti – offshorovou online platformu FortunaWin, online sázení v Polsku a další rozšiřování portfolia produktů a služeb, píše se v dnešní zprávě.

Generální ředitel pražské burzy Petr Koblic věří, že emise bude úspěšná jak z pohledu emitenta, tak z pohledu budoucích investorů. "Se společností Fortuna na český kapitálový trh přichází zcela nový segment, který zde doposud není zastoupen. Z prohlášení společnosti lze vyčíst, že emitent počítá s vyplácením dividendy, což v kombinaci s doposud dynamickým růstem přináší tuzemským investorům velmi zajímavý potenciál," uvedl Koblic pro ČTK.

Jediným vlastníkem společnosti Fortuna je v současnosti investiční skupina Penta. „Chystaná emise je částečným exitem, přičemž si Penta i nadále ve Fortuně udrží značný podíl, aby se mohla podílet na jejím dalším růstu,” uvedl dnes Jozef Janov, předseda dozorčí rady Fortuny a zástupce skupiny Penta.

Načasování a hodnota IPO Fortuny zatím jasně specifikovány nebyly. Dva informované zdroje agentury Reuters na začátku týdne uvedly, že Fortuna hodlá uvést své akcie na burzy v Praze a Varšavě ještě do konce října a výnos z prodeje akcií má být 100 milionů eur. Podle noční neozdrojované zprávy serveru Motejlek.com úpis akcií začne 11. října, potrvá sedm dní a na burzu půjde 35 procent společnosti. Penta si prý cení celou Fortunu na 250 milionů eur, tedy zhruba na 12 až 13násobek očekávaného letošního čistého zisku (loni +5,5 % y/y na 16,9 mil. EUR). Při tržní kapitalizaci 250 milionů eur prý Penta dále počítá s tím, že dividendový výnos bude představovat sedm až osm procent. Fortuna ani Penta však žádnou z výše uvedených informací nepotvrdily.

V dnešním vydání polského listu Puls Biznesu Jozef Janov z Penty promluvil také o další možné emisi nových akcií na polském trhu – IPO polské maloobchodní sítě Žabka. K vstupu Žabky na varšavskou burzu by mohlo údajně dojít příští rok v dubnu. "Vycházíme z toho, že prodáme 35 procent až 49 procent akcií a udržíme si kontrolu nad společností," uvedl Janov. Rozhodnutí o vstupu Žabky na burzu má podle něho padnout v říjnu. Penta zvažuje další akvizice v Česku i Polsku, případně i v jiných zemích. V Polsku by chtěla začít podnikat v oblasti supermarketů do 800 metrů čtverečních. Zájem by přitom měla o síť obchodů Stokrotka, kterou vlastní maloobchodní společnost Emperia.

Fortuna Entertainment Group, která poskytuje kurzové sázky v ČR, Polsku, Maďarsku a na Slovensku (více než 1300 poboček, z toho se 600 na českém trhu), přijala v prvním pololetí podle předběžných údajů sázky za 192 milionů eur (+12 % y/y). Hrubé výhry, které znamenají rozdíl mezi objemem přijatých sázek a vyplacenými výhrami, vzrostly meziročně o deset procent na 45,4 milionu eur. Z toho hrubé výhry z internetového sázení vzrostly o 50 procent na 10,5 milionu eur. Hrubý provozní zisk EBITDA se v prvním pololetí zvýšil o 11 procent na 11,6 milionu eur.

(Zdroj: Tiskové informace Fortuna Entertainment Group N.V., MediaFax, Motejlek.com, Bloomberg, čtk)


Váš názor
  • Investovanie s PENTOU
    01.10.2010 14:57

    Vedení společnosti věří ... potenciál príležitostí .... bla bla bla. To akože mám platiť za DRISTY manažmentu, ktoré ešte nezarábajú? A druhá vec: PENTA. Drobní akcionári vždy skončili tak, že boli vytlačení. Ďaleko netreba chodiť, príklad VSŽ, A.S., najskôr verejná ponuka za 139 SK pre drobných a zmena na listiné akcie. Tým sa vytlačili malí, ktorí si listenné neprevzali a dostali tých 139 Sk. Potom premena na názvu VSZ na Slovenský investičný holdin, a.s.. Následne pravnicky vychcaná zmena právnej formy na družstvo z a.s. a podmienky v stanovách, že: každý kto chce byť členov družstva musí doložiť do min. vkladu 300 000 Sk a kto nemá bude vyplatený. V prípade ak sa neúčastnite valného zhromaždenia môžete byť vylúčený a váš podiel vyplatený. http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=36682&SID=2&P=1 ===== No a nakoniec po vytlačení posledných akcionárov, kde predali svoje podiely aj manažéri Penty prevod na S.R.O. z družstva : Notárska zápisnica č. N 193/2008, Nz 35879/2008, NCRls 35527/2008 zo dňa 25.08.2008 osvedčujúca priebeh náhradnej členskej schôdze družstva konanej dňa 21.08.2008, na ktorej bola v zmysle ust. § 69b Obchodného zákonníka schválená zmena právnej formy na spoločnosť s ručením obmedzeným a schválená zmena obchodného mena z pôvodného Slovenské investičné družstvo na Slovenský investičný holding, s. r. o. Link 2 : http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=73012&SID=2&P=1 ========== Emisiu robia preto, lebo nemôžu nájsť kupca, ktorý by bol ochotný zaplatiť toľko koľko chcú.
  •  
    29.09.2010 11:00

    No jasně,nečekal bych v ČR nějaký kladný ohlas na IPO Fortuny,my jsme národ negativních a závistivých anarchistů,proč hned někoho nenazvat zlodějem atd.že?
    kozopich
    • a víš
      29.09.2010 11:21

      jak Penta k bohatství přišla? Vykupovala akcie od dědečků a babiček za 50% jejich skutečný hodnoty.
      tk69
  • Penta
    29.09.2010 10:33

    jsou podvodníci, do jejich firmy bych peníze nedal.
    tk69
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data