Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svoboda (ČEZ): Kvůli fluktuacím cen plynu nelze očekávat blízký boom paroplynových projektů. Vstup na slovenský plynárenský trh „v přípravě“

Svoboda (ČEZ): Kvůli fluktuacím cen plynu nelze očekávat blízký boom paroplynových projektů. Vstup na slovenský plynárenský trh „v přípravě“

26.10.2010 15:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Energetická společnost ČEZ kvůli snižování investic pozastavila plánovaný projekt výstavby paroplynové elektrárny ve Chvaleticích a soustředí se na projekt v Počeradech. Ve fázi příprav je vstup firmy na slovenský plynárenský trh, uvedl na konferenci k energetické bezpečnosti země ředitel divize obchod ČEZu Alan Svoboda.

Zejména kvůli fluktuacím cen plynu podle Alana Svobody nelze v blízké době očekávat boom paroplynových projektů. ČEZ kvůli útlumu vlastních investic a s odkazem na výkyvy cen komodity pozastavil projekt paroplynové elektrárny ve Chvaleticích a podle Svobody se nyní vyčkává, jak dál bude naloženo s touto lokalitou. ČEZ ve Chvaleticích nyní provozuje uhelnou elektrárnu, kterou vyčlenil do samostatné společnosti se záměrem ji prodat nebo směnit. Podle Svobody se ČEZ soustředí na stavbu paroplynové elektrárny v severočeských Počeradech, kam by se měl plyn dodávat od roku 2013. Další projekt paroplynové elektrárny chystá ČEZ v Mělníku. Ta by se měla stát důležitým zdrojem tepla pro Prahu. Podle Svobody nelze přepokládat, že současné poměrně nízké ceny plynu automaticky vytvářejí příležitosti pro investice do paroplynových elektráren. "Spolu s nižšími náklady zároveň klesají výnosy," podotkl obchodní ředitel ČEZ a dodal, že pro ČEZ mají paroplynové elektrárny smysl hlavě kvůli diverzifikaci zdrojů. „Chceme z nich ale také dodávat teplo a nabízejí flexibilitu pro řízení elektrizační soustavy," řekl Svoboda.

Ve fázi příprav je podle Svobody vstup společnosti ČEZ na slovenský trh s plynem. Energetika dříve jako termín pro vstup na slovenský trh s plynem uvedla leden 2011, Svoboda ale toto datum nepotvrdil. „Připravujeme se na potenciální vstup na slovenský trh. Kdy a jak na tento trh vstoupíme, je věcí našich interních rozhodnutí," uvedl. ČEZ získal licenci na prodej zemního plynu na Slovensku na konci loňského roku. „Doplňujeme tým o specialisty na zemní plyn a na Slovensku budujeme potřebnou infrastrukturu,“ uvedl mluvčí firmy Kříž. Od června letošního roku ČEZ nabízí plyn tuzemským domácnostem, kde dosud získal přes 40 tisíc zákazníků. V segmentu tuzemských firemních odběratelů plynu pak ČEZ od loňského roku získal 5% podíl na trhu.

Podle Svobody dá ČEZ o konkrétním termínu a podmínkách vstupu na slovenský trh s plynem včas vědět. Na Slovensku již delší dobu působí dceřiná firma české RWE Transgas. Před několika měsíci zde spustila nabídku pro malé podniky a od té doby získala přes tisíc firemních zákazníků v segmentu maloodběratelů. V sektoru velkých průmyslových zákazníků ovládá RWE Gas Slovensko zhruba čtvrtinu trhu. Dominantním dodavatelem plynu na Slovensku je společnost Slovenský plynárenský priemysel.

ČEZ hodlá snížit své plánované investice na roky 2010 až 2015 ze 430 miliard korun na zhruba 350 miliard. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího Ladislava Kříže i samotného šéfa ČEZ Martina Romana omezuje své investice mimo jiné proto, aby byl připraven financovat dostavbu Temelína. Z dalších projektů se omezení investic dotklo například nepodané nabídky na vstup do polské energetické společnosti Energa či oproti původním záměrům neúčast v privatizaci německé energetické firmy Steag. Svoboda dnes uvedl, že podmínkou ze strany ČEZu pro výběr vůbec nějakého uchazeče o dostavbu JETE je perfektně strukturovaný a připravený projekt.

(Zdroj: čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů