Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jelínek (NWR): Letošek bude druhý nejúspěšnější rok firmy; chceme růst akvizicemi v Polsku a na Ukrajině

Jelínek (NWR): Letošek bude druhý nejúspěšnější rok firmy; chceme růst akvizicemi v Polsku a na Ukrajině

19.11.2010 13:46
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

"Už nyní je jasné, že letošní rok bude druhým nejlepším rokem v historii NWR," uvedl v komentáři a následné konferenci k výsledkům za 3Q a devět měsíců roku finanční ředitel NWR Marek Jelínek. Společnost dnes představila výsledky za třetí čtvrtletí roku horší u všech hlavních ukazatelů proti očekávání trhu, tvrdí ale, že za poklesem stojí především přesun odběrů části zákazníků ze čtvrtletí třetího do kvartálu posledního a že naplní celoroční cíle produkce i prodejů.


„Na středoevropském trhu zůstává poptávka po uhlí i koksu nadále silná," řekl finanční ředitel Jelínek, podle kterého firma i nyní v posledních čtvrtletí roku těží z růstu výroby oceli a postupně se zvyšující spotřeby elektrické energie. „Považuji také za důležité, že se nám podařilo udržet pod kontrolou náklady," uvedl Jelínek. Podle Jelínka část zákazníků z třetího čtvrtletí roku přesměrovala své odběry do 4Q10 návazně na pokles výroby železa ve srovnání s první polovinou roku a zejména druhým čtvrtletím. Toto se dle Jelínka projevilo hlavně do odběru koksu (jak uvedl v komentáři také šéf představenstva Salamon). V nákladové složce se ale vedle efektu programu nákladových úspor firmy projevila bezesporu právě také nižší celková produkce, která pomohla náklady udržet na úrovni první poloviny roku.

U posunu části objednávek do 4Q10 se nabízí dopady několikaměsíčního vyjednávání mezi ArcelorMittal Ostrava a Evraz Vítkovice Steel o ceně vstupů (AMO je zákazníkem NWR), vedoucí k dočasné odstávce ocelárny. Finanční ředitel Jelínek ale uvedl, že „tato záležitost má jen minimální podíl na celkových pozdržených dodávkách“. Po třetím čtvrtletí dosahuje produkce i prodeje uhlí zhruba 70 procent celoročního cíle.

Pokud jde o akvizice, Jelínek potvrdil, že po Bogdance zřejmě přijdou další nabídky na potenciální akviziční cíle v Polsku či na Ukrajině. „S velkým zájmem sledujeme privatizace všech uhelných společností v Polsku. Kromě koupě Bogdanky se zajímáme o privatizaci JSW a podniku Katowicki Holding Weglowy. Tyto akvizice by z NWR udělaly jednoho z nejvýznamnějších hráčů na trhu s uhlím ve střední Evropě spolu s dalšími možnými akvizicemi na Ukrajině,“ uvedl Jelínek.

Bogdanka, Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) a Katowicki Holding Weglowy (KHW) v loňském roce dohromady vytěžily zhruba 30 milionů tun uhlí. Katowicki Holding Weglowy je druhou největší uhelnou společností v Polsku. Loni vytěžila 13,5 milionu tun uhlí. Stejně jako ostatní polské podniky prodává převážnou část své produkce domácím odběratelům, elektrárnám a teplárnám. Jastrzebska Spólka Weglowa je největším producentem koksovatelného uhlí v Evropské unii. Loni podnik vytěžil 11,5 milionu tun, produkci dodává zejména koksovnám v Polsku a odběratelům v zahraničí. K těm patří ArcelorMittal Ostrava, Moravia Steel, OKK-OKD, U.S. Steel Košice či rakouský Voestalpine. 34-37% podíl produkce uhlí JSW prodává zákazníkům z branže energetiky. Největší uhelnou společností v Polsku je Kompania Weglowa, která sídlí v Katowicích a těží především černé uhlí s ročním objemem těžby přes 42 milionů tun uhlí a 20% exportem produkce zejména elektrárnám. Všechny tři hlavní polské uhelné společnosti vlastní stát a spravuje je ministerstvo hospodářství.

Jelínek směrem k Bogdance uvedl, že je přesvědčen, že nabídka nakonec bude úspěšná. Výsledek či jen posun v jednáních si však netroufá odhadnout dopředu s tím, že akvizice se tradičně rozhodují v posledních dnech, hodinách a minutách platnosti nabídky. Bogdanka je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím. Za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. To je tedy zhruba stejný objem, jako letošní produkční cíl NWR. Oproti dřívějšímu vyjádření, že NWR zřejmě upustí od požadavku na získání 75 % akcií Bogdanky, Jelínek nyní uvedl, že tato otázka je taktickou v rámci vyjednávání a NWR neposkytne do vypršení lhůty pro platnost nabídky další informace. „Pokud by akvizice Bogdanky dopadla úspěšně, překlenovací úvěr, který má NWR zajištěn spolu s volnou hotovostí k financování transakce, by byl později refinancován využitím kombinace nového dluhu a možné emise nových akcií,“ uvedl Jelínek.

Jelínek dále potvrdil, že vedle polských privatizací se NWR bude zajímat také o akvizice na Ukrajině. „Zahajuje tam proces privatizace několika uhelných společností a i tam máme potenciální zájem. Zejména zde však musíme zohlednit po Ukrajinu specifické politické riziko,“ řekl Jelínek.

(Zdroj: NWR, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university