Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě ČR kvůli kauze Drobil proběhne 21. prosince

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě ČR kvůli kauze Drobil proběhne 21. prosince

16.12.2010 12:04, aktualizováno: 16.12. 13:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

V úterý 21. prosince proběhne v poslanecké sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu premiéra Petra Nečase. Žádost dnes postoupila opoziční ČSSD předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS), která na žádost poslaneckého klubu ČSSD stanovila termín hlasování. ČSSD jej požaduje kvůli aféře, která se rozrostla kolem ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Ten již oznámil svoji rezignaci. Strany vládní koalice nicméně ve Sněmovně disponují jasnou většinou 118 mandátů z celkem 200 křesel.

„Ukazuje se, že propojení politiky a byznysu je velmi hluboké, což jen podněcuje vzrůstání nedůvěry vůči takzvaným vládním reformám. I z nich lze totiž vyčíst zájmy některých zvláštních skupin osob. Situaci na Ministerstvu životního prostředí ČR v souvislosti s korupční kauzou, o níž ve středu informuje tisk, považuji za velmi vážnou. Znevěrohodňuje celý očistný proces v ODS. Vyvstává nutně otázka, zda lidé, kteří se soustředili kolem expremiéra Mirka Topolánka, nebyli prostě nahrazeni lidmi s podobnými postoji a způsoby,“ uvedl úřadující šéf sociálních demokratů Sobotka. "My jsme přesvědčeni o tom, že není možné celou věc vyřešit pouze rezignací ministra Drobila vzhledem k tomu, že předseda vlády Petr Nečas (ODS) byl o celé kauze informován, věděl o ní minimálně od poloviny října a žádným způsobem personálně nezasáhl," řekl Sobotka.

Vládní Věci veřejné (VV) vyzvaly Nečase, aby se ihned po konci nezbytných jednání v Bruselu vrátil ze zahraničí a svolal schůzku zástupců koalice k možným podezřením z korupce okolo Drobila. Na tiskové konferenci to řekla místopředsedkyně VV Karolína Peake. Nečas se v Bruselu účastní summitu EU. "Situace je naléhavá," zdůraznila Peake. Je podle ní zcela nepochybné, že kauza spojená s Drobilem "vrhá stín na prioritní programový bod této vlády: eliminovat korupci v naší zemi". To je podle ní pro VV klíčovým pilířem její spolupráce s dalšími vládními stranami.

Premiér Nečas věděl podle Mladé fronty Dnes o podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP)od už odvolaného šéfa fondu Libora Michálka, který na údajné korupční nabídky upozornil a nahrál je. Michálek prý žádal o nasazení agentů, kteří by zajistili důkazy o korupci. Nečas tvrdí, že potom zavolal Drobilovi, aby Michálka poslal na policii.

Dalším důvodem pro hlasování o vládě jsou podle Sobotky indicie týkající se financování ODS z peněz SFŽP. Za Nečasovy vlády podle něho přicházejí do různých vysokých pozic podnikatelé nebo lidé, kteří reprezentují vlivové skupiny v ODS. "Tito lidé vnímají úřady jako kořist," uvedl Sobotka, který pokládá kauzu za pokus ministerstva životního prostředí "vydojit" fond.

V kauze jde mimo jiné o stamilionové částky, které podle Michálka chtěli pro ODS získat lidé ve vedení fondu z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Projekt za několik miliard má být financován z evropských fondů. Získané prostředky měly podle Drobilova exporadce Martina Knetiga údajně směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. Podle Sobotky existuje pochybnost, zda Drobil a jeho spolupracovníci nejednali s tichým Nečasovým souhlasem. Drobil podle MfD žádal Michálka, aby nahrávky zničil. Údajně prokazují, že Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. "Pokud máte něco, co dokazuje nějakou trestněprávní zodpovědnost, tak buď s tím zajděte na policii, anebo to zničte. V opačném případě to zničí vás. To říkám úplně otevřeně," řekl podle MfD na nahrávce Drobil. Podle místopředsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce je Michálek aspirantem na zařazení do programu na ochranu svědků. Pokud by to policie, státní zástupce nebo soud navrhli, ministr vnitra Radek John (VV) by měl vydat souhlas, uvedl Tejc.

V úterý 21. prosince se tak uskuteční hned tři sněmovní schůze. Jedna se má konat na popud ČSSD k odchodům lékařů, druhá k zákonům vráceným Senátem a třetí k nedůvěře vládě.

(Zdroj: čtk, ČT, Bloomberg, ČSSD)


Váš názor
  • CZECHWEALTH, ČNATA, ......... , semináře, forexové – burzovní – opční obchodování, finanční doporučení (alerty) atd. .
    16.12.2010 14:18

    Doporučuji velkou míru obezřetnosti na: CZECHWEALTH (Turek L.), ČNATA (Mlčák L.), FINCENTRUM, PARTNERS, KOMODITY (Řepík T.), FINANČNÍK, LEVEL TRADING (Lukač J.), SILVERUM, FXSTREET, OPTIONSLOCK (Košťál J.), FINEXPERT, 4EX.CZ, Fischer P., Spiridonov M., Večeřa P., ........ . - účelem spolupráce může být prvotní získání důvěry, následné poškozování a zadlužování Váší osoby (společnosti) s cílem ..... . Kdo byl již poškozen; kontaktujte mne prosím Děkuji Standa Telefon: 605 437 242 E-mail: vyzva@yahoo.com
  •  
    16.12.2010 13:57

    ODS je,jak lid říká,věrný otisk Drobilíka.Či opačně je to?No! Vychází to nastejno!!!Tuhle politickou kliku,zlodějů a podvodníků,která jenom hrabat chce ovládá i korupce.Takže milý pane Nečas,nutno říci,že už je čas zabalit to rychle krátce a chytit se řádné práce!!Drahý hochu,konec žertů,Mnohý by vám řekl dnes,Táhni z vlády kvapně k čertu,ssebou vem i ODS!
    BOB
  •  
    16.12.2010 13:25

    Drobile, Drobile ty sis to nadrobil, to Íčko nevysvětlil jak se to dělá.
    Homo
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data