Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Míří cena koksovatelného uhlí ke 300 USD za tunu? Ocelářům v Asii zřejmě zdraží kontakty až o třetinu

Míří cena koksovatelného uhlí ke 300 USD za tunu? Ocelářům v Asii zřejmě zdraží kontakty až o třetinu

06.01.2011 18:22, aktualizováno: 7.1. 9:29
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Zejména asijským ocelářům mohou dodávky koksovatelného uhlí prodražit až o třetinu proti cenám, které v rámci kontaktů pro nejbližší tři měsíce dojednali od ledna letošního roku. Růst cen předpovídají analytici australské Macquarie, asijské divize Morgan Stanley a Daiwa Capital Markets v důsledku povodní v Austrálii.

Podle dat Bank of America v Sydney asijští oceláři přistoupili od ledna na ceny kontaktů na dodávky koksovatelného uhlí na ceně 225 USD/t. V důsledku nejvážnějších povodní v zemi, která je celkově největším světovým exportérem uhlí (všech druhů), Macquarie očekává růst těchto cen k 270 USD u kvartálních kontraktů dojednávaných pro období od 1. dubna. Morgan Stanley došla k ceně 292,50 USD/t, Daiwa pak k 300 dolarům za tunu. „Queensland je v globálním měřítku největším vývozcem tvrdého koksovatelného uhlí námořní cestou. Většina jeho operací v zemi byla postižena, situace v tuto chvíli vypadá špatně,“ uvedl komoditní stratég BoA/ML v Sydney Alex Tonks. Macquarie spočetla, že záplavami je postiženo 37 procent těžebních kapacit koksovatelného uhlí na světě, přes 100 milionů tun suroviny. „Povodně v oblasti v roce 2008 vyhnaly pro oceláře ceny trojnásobně k 300 dolarům za tunu. Nyní očekáváme free-on-board ceny počínaje dubnem na 270 dolarech,“ uvedla Macquarie.

Oceláři tradičně dojednávali většinu kontaktu na bázi japonského fiskálního roku na 12 měsíců dopředu. V čele s BHP Billiton sektorem ale prošla snaha o flexibilnější dohody na bázi kvartálních kontaktů. Ta byla motivována prudkým růstem cen komodit na světových trzích. Nyní by oceláři mohli naopak tuto „snahu“ BHP a dalších velkých těžařů využít a dohodnout se na přechod až na měsíčních kontraktech místo toho, aby si ceny očekávané u 300 USD/t zafixovali na tři měsíce dopředu či dokonce celý fiskální rok. „Trh projde posunem k měsíčním smlouvám. Pro duben očekáváme ceny kolem 300 dolarů, ne ale pro celý kvartál,“ uvedl analytik Brennan z melbournské Daiwa Sec.

„Dopad na export z Austrálie je jistý po několik příštích týdnů i v případě, že nepřijdou další deště a zhoršení stavu. Železniční infrastruktura je zatopena, v přístavu Gladstone jsou minimální zásoby. Na nakládku již nyní marně čeká 10 lodí, dvanáct dalších je očekáváno v příštích deseti dnech. Spotová cena komodity půjde nahoru,“ napsali ve zprávě Peter Ricardson a Joel Crane z Morgan Stanley v Melbourne. „Očekáváme, že bude trvat šest až osm týdnů (při žádných dalších obtížích), než se export z Austrálie navrátí k normálu a tři až čtyři měsíce, než se stabilizuje situace na světovém trhu,“ dodali.

Akcie Macarthur Coal v Sydney dnes rostly o 5 % k 13,28 AUD v očekávání vyšších cen. Firma je světově největším dodavatelem drceného koksovatelného uhlí pro ocelárny. Gloucester Coal posílila o 1,7 % k 12,27 AUD. Investoři vsadili také na akcie kanadských producentů uhlí v očekávání, že budou těžit ze situace v Austrálii. Grande Cage Coal posílila o 3,2 %, Teck Resources o 0,6 %. Za rok 2009 byla Kanada čtvrtým největším světovým vývozcem koksovatelného uhlí. Povodně dopadají o na trh s elektrárenským uhlím. Již v týdnu do 31. prosince 2010 globální ceny stouply o 3 % nad 126 USD/t, uvedla britská IHS.

Povodně a stav na trhu s uhlím se zprostředkovaně odrazily také v růstu cen elektřiny na německém trhu. Kontakt 2012 (baseload) včera poprvé v letošním roce posílil o 0,8 EUR či 1,5 % na 53,20 EUR/MWh. Uhlí do Amsterodamu (hard coal), Rotterdamu či Antverp s dodáním příští rok vystoupalo minulý týden na dvouletá maxima a včera rostlo o 2,8 USD na 119,7 USD/t. Spotřebovává jej 18 % německých kapacit výroby elektřiny.

Některým světovým odběratelům koksovatelného uhlí se dopady australských povodní zřejmě vyhnou. Šéf třetí největší indické ocelárny JSW Steel uvedl, že firma se dostatečně předzásobila v prosinci, stejně jako indická ocelárenská jednička Tata Steel. CEO China Steel Corp ale již uvedl, že povodně v Austrálii pro firmu již nyní znamenají dodatečné náklady 10 milionů USD. Největší ocelárna na Tchajwanu přesměrovala odběry na uhlí z Ruska a Kanady.

Podle světové asociace oceli (WSA) globální poptávka po oceli v roce 2011 dosáhne nového rekordu 1,34 miliardy tun. Největším producentem je Čína s 45% podílem na světové produkci. Austrálie podle dat Deutsche Bank zodpovídá za 40 % globálních dodávek uhlí pro ocelárny po vodě. V roce 2009 dodala 259 milionů tun koksovatelného uhlí. Globálně bez ohledu na způsob dodávek je druhým největším exportérem komodity po Indonésii.

Na pražské burze se dařilo také akciím těžební NWR. Ty se dnes posunuly až na 310,50 Kč/akcie, uzavřely nakonec se ziskem 3,6 procenta na úrovni 307,80 .

(Zdroj: Bloomberg, Macquarie, Morgan Stanley, Daiwa, WSA)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.