Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSTV, hlavní akcionář Sazky, nechce změnu akcionářské struktury a pokračuje v jednáních se současnými partnery

ČSTV, hlavní akcionář Sazky, nechce změnu akcionářské struktury a pokračuje v jednáních se současnými partnery

13.01.2011 8:36
Autor: mediafax

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) bude dále jednat s partnery o záchraně společnosti Sazka, mimořádnou valnou hromadu svazu však svolávat nebude a v čele Sazky podpořil Aleše Hušáka. Rozhodl o tom ve středu na svém mimořádném zasedání výkonný výbor ČSTV.

"Výkonný výbor ČSTV v rámci své kompetence a v souladu se stanovami přijal dvě usnesení," řekl předseda ČSTV Pavel Kořán. "Za prvé nedoporučuje přijmout nabídky, které jakkoliv změní akcionářskou strukturu Sazky, a za druhé výkonný výbor podporuje pokračování jednání se stávajícími finančními partnery Sazky," uvedl Kořán. Výkonný výbor uložil také zástupcům svazu ve statutárních orgánech společnosti Sazka, aby podnikli kroky ke snížení provozních nákladů včetně řešení změny vlastnictví O2 Areny.

Výkonný výbor ČSTV zatím jednoznačně upřednostnil nabídku společnosti E-Invest Martina Ulčáka. "Budeme s panem Ulčákem jednat, a dopracovávat jeho nabídku," dodal Kořán a poznamenal, že jelikož v tomto případě nedojde ke změně akcionářské struktury Sazky, tak o této variantě nemusí jednat valná hromada ČSTV. Návrh Martina Ulčáka je považován ze restrukturalizační plán samotné Sazky.

Podle Kořána po středečním jednání výkonného výboru odpadají spekulace, který soukromý investor by mohl případně do Sazky vstoupit. Nabídky konkurečních společností Penta a Synot totiž obě počítají s převodem akcií. Penta vlastnící sázkovou společnost Fortuna za pomoc Sazce požaduje sto procent jejích akcií, Synot pak 66 procent.

"Byla to přehlídka ztraceného času. ČSTV přijal usnesení, kterému já sám moc nerozumím," řekl člen výkonného výboru svazu a předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. Potvrdil, že ČSTV bude i nadále jednat s partnery. S jakými, ale na rozdíl od Kořána, nedokázal říci.

Členové výkonného výboru také neschválili svolání mimořádné valné hromady, která by se situací v Sazce zabývala. Kromě Kaderky pro tento návrh hlasovali pouze další dva členové devatenáctičlenného výkonného výboru.

Kaderka zároveň také zkritizoval postoj vedení ČSTV i samotné Sazky. "Vůbec si neuvědomují vážnost situace a pořád se jí snaží zlehčovat," uvedl Kaderka s tím, že na výkonném výboru vystoupil i šéf Sazky Aleš Hušák. Společnosti Sazka a.s. hrozí, že na ni podá insolvenční návrh podnikatel Radovan Vítek, který postupně koupil pohledávky Raiffeisenbank, Komerční banky a J&T Banky ve výši 1,4 miliardy korun. Jsou splatné 17. ledna a Vítek v úterý prohlásil, že s návrhem na insolvenci nebude mít problém. "O tom se na jednání diskutovalo dlouho. Pan Hušák uváděl spoustu důvodů, proč může být návrh podán, ale také spoustu jiných důvodů, proč podán být nemusí, takže tomu příliš nerozumím," dodal Kaderka.

Aleše Hušáka výkonný výbor v čele Sazky podržel, podle Kořána není jeho odvolání na pořadu dne. Naopak Kaderkovy výtky odmítl. "To je názor pana Kaderky, který nesdílím. On je v některých svých vyjádřeních svérázný," poznamenal Kořán.

Předseda ČSTV naopak nevylučuje, že na řádné valné hromadě 16. dubna bude odvolán sám, pokud někdo na jednání, které nebude volební, někdo tento návrh prosadí. "Je možné, že se to potom bude všechno odehrávat beze mě. Mě sport naučil bojovat i prohrávat, takže prohry patří k věci. Pokud se mnou nebude členská základna spokojena, tak na to má plné právo. Nezkoumám, jakou podporu mám u jednotlivých svazů. Scházím se s jejich zástupci na úrovni generálních sekretářů na brífinku každý měsíc, spolupracujeme a zabývat se něčím podobným mi připadá méně důležité," dodal Pavel Kořán.

Předseda Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Ivan Hašek, subjektu s nejpočetnější členskou základnou, neodcházel z jednání příliš nadšen. "Jednali jsme v rámci svých kompetencí podle stanov ČSTV a o některých věcech může rozhodnout jenom valná hromada. Nepřiklonili jsme se k žádnému řešení a nedávali jsme žádná doporučení, pouze jsme přijali usnesení. Já osobně jsem pro prodej O2 Areny a pokud se to podaří, tak bychom měli všechny nabídky znovu vyhodnotit," prohlásil Ivan Hašek.

"Respektovali jsme při jednání své kompetence, čili jsme nemohli přijmout z hlediska Sazky žádné zásadní rozhodnutí. Ale zvítězil názor, aby byla situace Sazky řešena vstupem finančního partnera, nikoliv takového, který chce měnit akcionářskou strukturu. Čili preferujeme nabídku E-Investu a vstup této společností bude kompenzován jiným způsobem než převodem akcií. Například podílem na zisku," řekl po čtyřhodinovém jednání prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král.

"Nelze vyloučit, že na společnost Sazka bude podán insolvenční návrh, s touto realitou se počítá. Avšak od podání insolvenčního návrhu až do vyhlášení případného konkursu vždy uplyne nějaký čas, čili mále stáje nějaký prostor situaci řešit. Nemáme žádnou deadline a nejsme pod bezprostředním tlakem. Mohou přijít další nabídky, které budeme zvažovat. Navrhli jsme svým zástupcům ve statutárních orgánech Sazky, aby inicovali další restrukturalizaci firmy včetně úsporných opatření, prodej nepotřebného majetku a omezení neproduktivních aktivit," upřesnil šéf českého hokeje.

Zmínil se i o případném prodeji O2 Areny. "Podle mého názoru by se měla hala prodat. Někteří další členové výkonného výboru ČSTV však tuto myšlenku nesdílejí. Já myslím, že Sazka je dobrá firma, podle uzávěrky vykazuje zisk 1,4 miliardy korun za rok 2010, ale splácení úvěru a úroku za halu a je balvanem, který ji táhne ke dnu. I když se hala prodá, tak se úvěr stejně musí splatit, ale zátěž by se už dále nezvyšovala. Sazka by zůstala i nadále zdrojem financování sportu, i když už ne tak výživným, jakým byla dosud, protože ty závazky se prostě v nějaké době splatit musí, " doplnil Tomáš Král.

O vysočanskou O2 Arénu už podle některých členů výkonného výboru ČSTV projevili zájem dva kupci.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.