Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fúze v telekomunikačním sektoru: AT&T koupí T-Mobile USA od Deutsche Telekom (+16 %) za 39 mld. USD

Fúze v telekomunikačním sektoru: AT&T koupí T-Mobile USA od Deutsche Telekom (+16 %) za 39 mld. USD

21.03.2011 9:02, aktualizováno: 21.3. 13:30
Autor: ČTK

Aktualizováno

Americký telekomunikační operátor AT&T koupí od německé společnosti Deutsche Telekom její americkou mobilní divizi T-Mobile USA za 39 miliard dolarů (zhruba 670 miliard Kč) v hotovosti a akciích. Oznámila to v noci na dnešek firma. Vznikne tak největší provozovatel služeb pro mobilní telefony ve Spojených státech. Akcie Deutsche Telekom v úvodu vyskočily až o 16 procent na 11,15 EUR, záhy se stabilizovaly poblíž 10,8 EUR.

Transakce se ale zřejmě stane terčem intenzivního zkoumání ze strany regulačních orgánů kvůli obavám, že by mohla vést k nárůstu cen. AT&T proto předpokládá, že její dokončení zabere zhruba rok. AT&T je nyní druhým největším mobilním operátorem v USA, zatímco firmě T-Mobile USA patří čtvrtá příčka.

Sloučená skupina bude kontrolovat zhruba 43 procent amerického trhu se službami pro mobilní telefony. Tržní podíl nynější jedničky Verizon Wireless činí 34,5 procenta. Verizon Wireless má v současnosti 102 milionů zákazníků, AT&T 96 milionů a T-Mobile USA 34 milionů. AT&T tak zaplatí za každého klienta T-Mobile USA zhruba 1147 dolarů (téměř 20.000 Kč).

Deutsche Telekom obdrží od AT&T za T-Mobile USA 25 miliard dolarů v hotovosti. Získá rovněž ve společnosti AT&T osmiprocentní podíl, a stane se tak jejím největším akcionářem. Deutsche Telekom podniká i v České republice a na Slovensku. Firma je většinovým akcionářem českého telekomunikačního operátora T-Mobile a slovenského Slovak Telekom.

Společnost Deutsche Telekom uvedla, že se po prodeji americké divize zaměří na rozvoj ostatních aktivit. Dodala, že neplánuje expanzi v Asii či Africe. Upozornila rovněž, že během dvou až tří let po dokončení transakce vynaloží pět miliard eur (122 miliard Kč) na zpětný odkup vlastních akcií.

Minimálně čtyři makléřské firmy po zprávě o prodeji americké divize zlepšily hodnocení akcií společnosti Deutsche Telekom. Ty díky tomu posílily až o 16 procent. "Vzhledem k dobrému ocenění a skutečnosti, že T-Mobile USA by měl podle našeho názoru potíže splnit své cíle, je prodej dobrým krokem," uvedli analytici z firmy UBS.

Transakce sníží počet mobilních operátorů pokrývajících celé Spojené státy ze čtyř na tři. Skupina Public Knowledge zabývající se ochranou zájmů veřejnosti přitom označila eliminaci jednoho z těchto čtyř operátorů za "nemyslitelnou". "Známe výsledky podobných dohod. Jsou to vyšší ceny, menší možnost výběru a méně inovací," uvedl prezident skupiny Gigi Sohn.

T-Mobile USA nabízí ve srovnání s AT&T relativně levné zákaznické programy. Generální ředitel AT&T Randall Stephenson uvedl, že jeden z cílů akvizice bude přimět zákazníky T-Mobile USA k přechodu na chytré telefony, u kterých se platí vyšší měsíční poplatky.

Analytička Rebecca Arbogastová ze společnosti Stifel Nicolaus předpokládá, že převzetí firmy T-Mobile USA bude čelit přísnému přezkoumání ze strany Federální komise pro telekomunikace (FCC) i ministerstva spravedlnosti. Dodala, že v případě schválení transakce budou regulátoři pravděpodobně požadovat, aby sloučená skupina prodala některé aktivity.

Viceprezident AT&T Wayne Watts, který má na starosti právní záležitosti podniku, zdůraznil, že služby pro mobilní telefony jsou vysoce konkurenčním trhem. Upozornil, že ve většině velkých amerických měst je minimálně pět mobilních operátorů a že ceny v uplynulých deseti letech klesaly i navzdory konsolidaci tohoto odvětví.

Společnost AT&T ve snaze naklonit si regulátory uvedla, že investuje dalších osm miliard dolarů do rozšíření superrychlého bezdrátového připojení k internetu do venkovských oblastí. Jejím cílem nyní bude pokrýt touto sítí 95 procent obyvatel USA namísto dříve plánovaných 80 procent.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university