Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roman Ječmínek z představenstva Sazky podal na firmu insolvenční návrh

Roman Ječmínek z představenstva Sazky podal na firmu insolvenční návrh

21.03.2011 12:55
Autor: ČTK

Místopředseda představenstva loterijní společnosti Sazka Roman Ječmínek a zároveň šéf Autoklubu ČR, který drží v Sazce čtyřprocentní podíl, podal na firmu insolvenční návrh. Vyplývá to z informací zveřejněných dnes v insolvenčním rejstříku. Ječmínek současně navrhl, aby úpadek společnosti byl řešen její reorganizací. Sazka je v insolvenčním řízení od ledna. Její reakci ČTK zjišťuje.

Z informací v insolvenčním rejstříku dále vyplývá, že Sazka k 10. březnu dluží 26 různým věřitelům 1,370 miliardy korun po lhůtě splatnosti.

Sazka tak již čelí třem návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala KKCG podnikatele Karla Komárka, druhý podnikatel Radovan Vítek, který tvrdí, že je největším věřitelem Sazky. KKCG i Vítek se zároveň o Sazku ucházejí. Třetím zájemcem jsou společnosti Penta a E-Invest. Zahájení jednání o insolvenčním návrhu na Sazku Městský soud v Praze stanovil začátkem března na 21. dubna.

Sazka je podle Ječmínkova vyjádření v insolvenčním návrhu v úpadku z důvodu platební neschopnosti, neboť má více věřitelů, peněžité závazky po splatnosti po dobu delší než 30 dnů a tyto závazky není schopna plnit. Upozornil také na to, že představenstvo Sazky přes jeho nesouhlas požádalo ministerstvo financí o pozastavení své hlavní obchodní činnosti, čímž se de facto pokusilo ukončit veškeré příjmy společnosti. Kdyby Ječmínek jako statutární zástupce společnosti návrh nepodal, dopustil by se podle svých slov porušením zákona.

Skupina KKCG, která je jedním z největších věřitelů Sazky, Ječmínkovo podání insolvenčního návrhu vítá. "Tento krok považujeme za správný a dle zákona jediný možný k záchraně loterijní společnosti a k ochraně zájmů všech věřitelů. Aleš Hušák a ostatní členové představenstva by se měli k tomuto návrhu neprodleně připojit. Pouze rychlé insolvenční řízení a reorganizace společnosti může legální formou vyřešit současnou finanční situaci Sazky a zajistit finance pro český sport," sdělila firma ČTK.

Vrchní soud v Praze zrušil v pátek rozhodnutí Městského soudu v Praze o ustanovení předběžného insolvenčního správce v Sazce. Toto rozhodnutí Vrchního soudu ale automaticky neznamená, že kroky, které až dosud učinil předběžný správce Josef Cupka, neplatí. Cupka například prosadil, aby pouze s jeho souhlasem mohla Sazka dělat jakékoliv operace nad půl milionu korun. O návrhu na zrušení tohoto kroku, proti kterému se Sazka také odvolala, však dosud Vrchní soud nerozhodl.

KKCG dnes uvedla, že usnesením Vrchního soudu nastal stav právní nejistoty, kdy není zřejmé, zda funkce dosavadní předběžného správce již zanikla, nebo jestli nadále zůstal ve funkci. Navrhla proto, aby insolvenční soud neprodleně ustanovil předběžného správce.

"Insolvenční soudce Městského soudu v Praze se seznámil s pátečním usnesením Vrchního soudu a předpokládá, že nejpozději do středy bude na rozhodnutí reagovat dalším procesním postupem," řekla ČTK mluvčí soudu Martina Lhotáková. Připomněla, že Vrchní soud rozhodnutí o předběžném správci přezkoumával k době, kdy byl správce ustanoven. "Situace se ale vyvinula, nelze proto vyloučit, že předběžný správce bude ustanoven znovu, zvlášť když se k insolvenčnímu návrhu připojil jeden ze dvou statutárních zástupců Sazky," podotkla.

Vedení Sazky má již delší dobu připravené návrhy smluv o úvěru a o spolupráci, které situaci společnosti komplexně řeší, přinášejí všechny potřebné prostředky a ukončují insolvenční řízení, řekl již dříve ČTK mluvčí společnosti Jan Tuna. Mínil tím smlouvu se společností Gladiolus, kterou založili zájemci o Sazku Penta a E-Invest. Na jejich základě má dostat Sazka úvěr nejméně 1,46 miliardy korun, který má být zajištěn jejím majetkem. Cupkovi se ale návrh nelíbil a navrhl proto omezit nakládání Sazky s jejím majetkem, což Městský soud schválil. Postup Sazky byl podle Cupky "v příkrém rozporu" s ustanovením insolvenčního zákona. Informace o tom, že Sazka chce čerpat uvedený úvěr od společnosti Gladiolus, který má být zajištěn majetkem Sazky, poskytl Cupkovi v dopise právě Ječmínek.

Sazka minulé pondělí požádala Cupku o dočasné pozastavení provozování loterií. Cupka s tím nesouhlasí a soudí, že Sazka by měla sama na sebe podat dlužnický insolvenční návrh.

Soud vyhověl 9. března žádosti předběžného insolvenčního správce Sazky, aby vedení loterijní firmy mohlo nakládat s majetkem ve vymezených oblastech jen s jeho souhlasem. Opatření se týká například uzavírání smluv nad 500.000 korun, nemovitého majetku Sazky včetně převodů či pronájmů, předmětů duševního a průmyslového vlastnictví, podílů v jiných společnostech nebo zahájení soudních a jiných sporů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data