Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skanska chce od státu za cedule u dálnic odškodnění 50 mil. Kč

Skanska chce od státu za cedule u dálnic odškodnění 50 mil. Kč

07.06.2011 12:36, aktualizováno: 7.6. 13:33
Autor: ČTK

Aktualizováno

Stavební společnost Skanska podala na ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) žalobu kvůli ochraně dobrého jména firmy. Jako odškodnění chce jedna z největších stavebních firem v Česku 50 milionů korun. Na setkání s novináři to dnes řekl generální ředitel společnosti Dan Ťok. Důvodem žaloby jsou cedule u silnic a dálnic, které upozorňovaly na údajně nekvalitní práci Skansky. Ministerstvo dopravy nepovažuje použití cedulí za natolik závažné, aby mělo vést k žalobě. Ve sporu se Skanskou se ale pokusí dohodnout.

"Jsme připraveni se ale na celé věci domluvit tak, že žalobu stáhneme," uvedl šéf Skansky. Podmínkou podle něj je, že se v případě všech sporných dopravních staveb, u nichž stát firmě vytýká nekvalitní práci, uskuteční běžné reklamační řízení. Komunikace s ŘSD i ministerstvem dopravy je již podle Ťoka v současnosti výrazně lepší než v minulých měsících.

"Cedule byly jen oznámení řidičům, kdo tento úsek stavěl," řekl Martin Novák z tiskového odboru ministerstva dopravy. Podle něj obdobné cedule u staveb používají samy stavební firmy běžně, a proto podle ministerstva tento postup nebyl natolik závažný, aby měl vyústit v soudní spor. Ministerstvo se podle Nováka pokusí se společností Skanska dohodnout na smírném řešení.

Důvod k podání žaloby v postupu ministerstva nevidí ani Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové státní společnost už dříve zahájila se Skanskou jednání, aby případnému soudnímu sporu předešla a cedule od silnic odstranila. Ze strany Skansky došlo ke zlepšení komunikace při reklamačních jednáních i u jiných reklamovaných staveb, například v případě zvlněného úseku dálnice D11, uvedla Vápeníková.

Městský soud v Praze v polovině dubna vydal předběžné rozhodnutí, že ŘSD nesmí u silnic a dálnic používat cedule mířící na údajně špatnou práci Skansky. Firmě vadilo, že se úřady nezaměřily také na další stavební společnosti, nesouhlasila ani se svou odpovědností za rozsah vytýkaných závad. Celkovou výši reklamace vůči Skansce ŘSD odhadlo už dříve na 600 milionů korun.

Jeden ze sporů se týká přibližně 200 metrového úseku dálnice D11, kde se zvlnil povrch vozovky. Nedávná studie z Českého vysokého učení technického v Praze potvrdila podle Skansky rozdělení zodpovědnosti mezi všechny strany sporu, už ale neřekla, kdo má na zodpovědnosti za závadu jaký podíl. To by podle Ťoka mohl určit až soud.


Váš názor
  • za co ???
    07.06.2011 13:17

    Ku..a, za to, že se u dálnic, které stavěla Skanska, stály cedule "Tady stavěla Skanska" se u nás dá vysoudit 50 mil. ???
    springpeace
    • Re: za co ???
      07.06.2011 13:47

      Dá, dá u nás je to možné. ale k.... je to b......
      Homo
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data