Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stávka v dopravě se přesouvá na čtvrtek, bude celodenní. Opozice chce odstoupení Kalouska

Stávka v dopravě se přesouvá na čtvrtek, bude celodenní. Opozice chce odstoupení Kalouska

13.06.2011 8:28
Autor: ČTK

Stávka dnes nebude, odboráři ji přesouvají na čtvrtek. Zastavit by se měla městská doprava v některých městech a na železnici v celé zemi, jak se plánovalo. Předáci navíc stávku prodloužili na 24 hodin, původně se měla konat od 3:00 do 16:00. Blokád v metropoli a na silnicích bude zřejmě víc. Vláda ale před blokováním silnic varuje, policie bude chtít zajistit průjezdnost komunikací. Pondělní stávku soud předběžným opatřením zakázal poté, co se na něj obrátilo ministerstvo financí. Odboráři se odvolají.

Šéf odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslav Pejša v pořadu ČT Otázky Václava Moravce řekl, že soudní rozhodnutí bylo účelové a byly v něm chyby. "Odvoláme se proti předběžnému opatření," uvedl Pejša.

Šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík řekl, že dopravní odboráři požádají další odborové svazy i veřejnost o masivnější podporu své čtvrteční stávky. Původně se měla zastavit městská doprava v Praze a Brně i vlaky v celé zemi. Na hlavních tazích v metropoli a na velkých silnicích měly být blokády. Podle předáka Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumíra Dufka se měla v pondělí blokovat v hlavním městě dvě místa. Požádal už další odborové svazy, aby se přidaly. Míst tedy podle něj ve čtvrtek bude zřejmě mnohem víc.

Pondělní akci odboráři podle Pomajbíka vyhlásili "naprosto správně". Vláda podle Pomajbíka zneužila justici. Odbory podle něj neměly šanci se u soudu efektivně proti verdiktu bránit, aby bylo možné zachovat pondělní termín. Předáci si na postup kabinetu chtějí stěžovat Mezinárodní organizaci práce.

Předseda pražského městského soudu Jan Sváček se však proti nařčení odborářů ostře ohradil a odmítl, že by soudci rozhodovali na přání politiků. "Mrzí mě, že se někteří politici i odboráři k takovým úvahám uchylují," řekl serveru iHned.cz. S nikým z politiků se prý v této záležitosti nesešel, ani nedomlouval. Odboráři upozorňují, že soudce Martin Valehrach, který rozhodl o zákazu stávky, rozhodl také o nezákonnosti stávky řidičů pražských tramvají v roce 2003.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) není stávka v souladu s právem. Uvedl, že je to spíš politická než odborářská akce. Ministr podotkl, že tento jeho argument soud neuznal. Soudci ale souhlasili s tím, že lhůta od pátečního vyhlášení do pondělního konání akce není "v souladu s dobrými mravy", řekl Kalousek. Do stávky totiž nebyl ani jeden pracovní den, aby se na ni bylo možné připravit. Vláda se podle ministra dál bude snažit případné škody, které by stávka způsobila, eliminovat.

Kalousek řekl, že nemůže vyloučit, že proti dalšímu protestu nebude postupovat. "Nebude-li v souladu s právem, podnikneme kroky. Je to naše povinnost, není to fotbalovým zápas, máme povinnost bránit občany," uvedl ministr.

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) je odklad stávky dobrá zpráva. Město tak bude mít víc času dohodnout vše tak, aby fungoval integrovaný záchranný systém. Podle brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD) naopak odsunutá stávka ochromí Brno víc, než kdyby se konala v pondělí. Protest bude delší a odbory si ho budou moci navíc lépe připravit, dodal Onderka.

Opozice v souvislosti se čtvrteční stávkou odborů tvrdě kritizuje vládní koalici. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka míní, že signálem k návratu k dialogu by mohlo být odstoupení ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a vyzval ho k rezignaci. Poslanec Stanislav Grospič (KSČM) pak označil páteční rozhodnutí soudu, který zrušil původní pondělní termín stávky, za "vysoce politicky účelové". Za zneužití soudu vládu kritizuje i Strana zelených a iniciativa ProAlt.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data