Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Grafické metody technické analýzy - 1. díl

Grafické metody technické analýzy - 1. díl

07.07.2011 17:39
Autor: Patria Forex

Grafické metody technické analýzy nabízejí investorům široké spektrum užitečných nástrojů a jejich znalost může velmi často usnadnit investiční rozhodování. Nejpoužívanější a nejpopulárnější grafické metody technické analýzy si představíme v následujícím seriálu. V první části seriálu se budeme věnovat trendovým liniím, supportům a rezistencím.

Trendové linie

Trendové linie (čáry) jsou bezesporu jedním z nejjednodušších, ale také nejpoužívanějších nástrojů technické analýzy, jejichž cílem je identifikace trendu. Trendová linie je přímka, která spojuje lokální maxima nebo lokální minima. K jejímu sestrojení je tedy zapotřebí existence alespoň dvou lokálních maxim, resp. alespoň dvou lokálních minim.

Pokud kurz roste, trendová linie se konstruuje spojením jeho minim, naopak pokud kurz klesá, trendová linie se konstruuje spojením jeho maxim. Nejdůležitější vlastností trendových linií je jejich směrnice, která určuje, zdali na trhu převládají býci či medvědi. Pokud trendová linie roste, na trhu převládají býci a snahou obchodníků využívajících trendových linií je nalézt příležitosti k nákupu. Naopak pokud trendová linie klesá, hlavní roli na trhu hrají medvědi a je vhodné hledat příležitosti k prodeji.

Význam, resp. důležitost trendových linií je možné určit pomocí několika faktorů:

  1. Čím větší je počet bodů dotyku kurzu a trendové linie, tím větší je význam této linie. Mnoho bodů dotyku signalizuje, že dominantní skupina obchodníků vývoj trhu bezpečně a pevně kontroluje.
  2. Trendová linie zkonstruovaná na vyšším timeframe, je důležitější, než trendová linie zkonstruovaná na nižším timeframe.
  3. Delší trendová linie má větší význam než kratší trendová linie, protože odráží chování obchodníků za delší dobu. S délkou trendu také roste jeho setrvačnost.

Na následujícím obrázku s hodinovým grafem CHFJPY je oranžovou barvou znázorněna rostoucí trendová linie s mnoha body dotyku, díky nimž můžeme usuzovat na značný význam a sílu trendu.

FX_trend up

Následující obrázek s hodinovým grafem EURCHF znázorňuje oranžově vyznačenou klesající trendovou linii.

FX_trend down

Supporty a rezistence

Support a rezistence (dále jen S/R) jsou určité úrovně ceny, při jejichž dosažení cena vzdoruje dalšímu poklesu či růstu. Support, je taková hladina ceny, při které je poptávka po aktivu tak silná, že zastaví další pokles ceny. Po dosažení supportu také většinou dojde k otočení na rostoucí trend. Support lze chápat jako „podlahu“, od které se padající cena odrazí k růstu. Rezistence, je taková hladina ceny, při které je naopak nabídka aktiva tak silná, že přeruší další růst ceny. Dosažení rezistence je většinou také provázeno následným otočením trendu rostoucího na trend klesající. Rezistenci si lze představit jako „strop“, od kterého se rostoucí cena odrazí a začne klesat.

Sílu každého supportu a rezistence určuje několik faktorů:

  1. Síla supportu, příp. rezistence, roste s délkou času, po který trvají – zůstávají neproraženy.
  2. Síla roste s přibývajícím počtem dotyků ceny a úrovně supportu, příp. rezistence.
  3. S růstem počtu obchodů na úrovni supportu, příp. rezistence, roste význam a síla této úrovně.

S/R lze pro obchodování využívat několika způsoby. Prvním z nich, je spekulace na odražení ceny od supportu, či rezistence. Při použití tohoto přístupu obchodníci při dosažení supportu spekulují na růst a vstupují do dlouhé pozice. Naopak při dosažení rezistence obchodníci spekulují na pokles a vstupují do krátké pozice. Dalším způsobem využití S/R je obchodování proražení, tzn., že v případě, že cena prorazí support, spekulovat na další pokles a vstupovat do krátké pozice a pokud cena prorazí rezistenci, spekulovat na další růst a vstupovat do dlouhé pozice.

Support a rezistence jsou vyznačeny na následujím hodinovém grafu EURJPY oranžovou barvou. Z grafu je dobře patrné, že po odražení ceny od supportu nebo rezistence často následuje výrazný pohyb opačným směrem.

Support resistence

Vývoj ceny po proražení rezistence zobrazuje hodinový graf EURUSD zobrazený na dalším obrázku. Z grafu je zřejmé, že po proražení rezistence následoval prudký pohyb směrem vzhůru.

FX_Prorazeni EUR USD

S/R jsou velmi účinným nástrojem s rozsáhlým uplatněním. Domníváme se, že správné pochopení principu S/R a jejich zakomponování do obchodní strategie může každému obchodníkovi přinést rapidní zlepšení výsledků.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m