Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Intel ve čtvrtletí zvýšil tržby i zisk, akcie ale poslal dolů opatrný výhled prodejů

Intel ve čtvrtletí zvýšil tržby i zisk, akcie ale poslal dolů opatrný výhled prodejů

21.07.2011 8:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Největší světový výrobce počítačových čipů, americká společnost Intel, vytvořil ve druhém čtvrtletí čistý zisk 2,95 miliardy dolarů (asi 50,9 miliardy Kč). Meziročně je to nárůst o dvě procenta a znamená to lepší výsledek, než se čekalo na trzích. Tržby se zvýšily o 21 procent a dosáhly rekordních 13,03 miliardy dolarů (asi 224,6 miliardy Kč) při očekávání posazeném na 12,84 miliardy dolarů. Firma počítá s dalším růstem, ten ale zřejmě bude slabší, než se původně domnívala. Zisk na akcii činil 54 centů, a zvýšil se tak z předchozích 51 centů. Na trhu se v průměru čekal zisk na akcii 51 centů, u tržeb analytici v anketě agentury FactSet počítali s růstem pouze na 12,8 miliardy dolarů.

Akcie Intel na výsledky nejprve odpověděly růstem, následně ale začaly ztrácet a prodloužené obchodování uzavřely se ztrátou 1,9 procenta na hladině 22,55 USD. Akcie reagovaly na horší výhled.

Na současné třetí čtvrtletí Intel počítá s tržbami 14 miliard dolarů s odchylkou půl miliardy na každou stranu. To by bylo nad odhady analytiků, kteří čekali tržby asi 13,5 miliardy dolarů. Snížil však odhad prodeje počítačů na letošní rok a nyní předpokládá, že prodej se zvýší jen o osm až deset procent. Dosud počítal s růstem nad deset procent.

Během druhého čtvrtletí Intel těžil hlavně z obnovy počítačů ve firmách, pomohly mu ale i první nákupy počítačů mezi lidmi v mladých tržních zemích. Díky tomu firma počítá s růstem i ve třetím čtvrtletí. Intel však varoval, že na vyspělých trzích letos nebude prodej počítačů tak silný, jak management původně předpokládal, což se odrazí i ve slabším růstu prodeje mikročipů.

Ve vyspělých zemích firmy během druhého čtvrtletí nakupovaly hlavně osobní počítače a servery, v mladých tržních ekonomikách jako je Brazílie a Čína pak byla poptávka po široké škále počítačů. Stagnoval naopak prodej laptopů ve Spojených státech a v Evropě. Díky vysoké poptávce po výkonných čipech do serverů a datových center mohl Intel zvýšit jejich průměrnou cenu, což mu pomohlo ke zvýšení zisku.

"Věděli jsme, že je vysoká poptávka po serverech, rádi ale vidíme, že se jim v divizi osobních počítačů objem prodaných čipů zvýšil o více než deset procent," poznamenal analytik makléřské společnosti Wasatch Advisors Michael Shinnick.

Ačkoli Intel dodává čipy do většiny počítačů, které jsou na trhu, začíná pociťovat konkurenci v oblasti mobilních zařízení. V silnějším růstu prodeje laptopů totiž brání rostoucí obliba tabletů a takzvaných chytrých telefonů, které dnes umějí spoustu toho, co dřív uměly jen laptopy. Navíc v tomto segmentu působí silní hráči jako je Apple a Google, kteří vyrábějí mobilní zařízení s vlastním operačním systémem.

Intel se na trhu mobilních zařízení zatím moc neprosadil, právě naopak. Tržby v jeho divizi Atom, která oslovuje mobilní segment, během čtvrtletí klesly o 15 procent na 352 milionů dolarů (asi 6,1 miliardy Kč).

Procesory od Intelu se používají asi v 80 procentech všech počítačů, které se ve světě prodávají.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, Intel)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data