Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velmi slušná čísla Googlu... denní přehled Trhy, data, výsledky

Velmi slušná čísla Googlu... denní přehled Trhy, data, výsledky

14.10.2011 17:35
Autor: Research, Patria Finance

ČR: 
Dividendy vyplácené společností Pegas Nonwovens budou v roce 2011 poprvé podléhat lucemburské 15% srážkové dani, která bude u zdroje uplatněna všem akcionářům. „Zatímco dosud jsme vypláceli dividendu v hrubé výši a daňový poplatník si ji sám danil, nyní to bude daněno přímo u zdroje,“ vysvětlil změnu mluvčí firmy a dodal, že: „Povinnost uplatnit srážkovou daň vyplývá z toho, že společnost vytvořila rozdělitelné fondy ze zisku, a daň tudíž musí být sražena bez ohledu na právní klasifikaci výplaty.“ Lucemburská daňová správa také potvrdila, že v následujícím roce (letech) nebudou dividendy do výše vyplacené v roce 2011 srážkové dani podléhat,“ vysvětluje Pegas ve zprávě. Pegas letos vyplatí dividendu 1 EUR na akcii s rozhodným dnem 20. října a výplatou dividendy 27. října.

Předsedkyně ERÚ A. Vitásková dnes pro HN uvedla, že u distribuce elektřiny, včetně dotace na obnovitelné zdroje, meziročně vzrostou regulované poplatky pravděpodobně o 5 %. Vitásková také předpokládá, že dotace na podporu obnovitelných zdrojů bude v letošním roce vyšší než loňských 30 mld. , vzhledem k vyšší výkonnosti solárních elektráren. Poplatek za distribuci a obnovitelné zdroje činí zhruba polovinu z konečné ceny elektřiny. Druhou polovinu tvoří cena silové elektřiny. Podle informací pravidelně uváděných společností ČEZ by silová složka elektřiny měla meziročně zůstat bez podstatnější změny okolo ceny 52-53 EUR za MWh.

Unipetrol řekl, že se EK zatím neodvolala proti rozhodnutí soudu EU, a pokud tak neučiní, Unipetrol vykáže vrácenou pokutu ve výši zhruba 10 mil. EUR jako mimořádný příjem na úrovni provozního zisku za 3Q11.

Evropa:
S&P snížila rating Španělska o jeden stupeň na AA-, výhled ratingu zůstává negativní. Zdůvodněním je negativní fiskální vývoj na municipální úrovni a rizika v bankovním sektoru.

Zpřesněná data potvrdila odhad Eurostatu, že se spotřebitelské ceny v eurozóně v září zvýšily o 0,8 %. Meziroční inflace činí 3,0 %, jádrová inflace potom 1,6 %.

Agentura Fitch snížila rating dlouhodobých závazků bank UBS, Lloyds a RBS. Rating UBS klesl o jeden stupeň, rating britských bank o dva stupně. Víc než tucet dalších bank nyní čelí negativnímu výhledu. Patří mezi ně např. Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Agricole, Deutsche Bank, Credit Suisse, BNP Paribas, Societe Generale, Barclays, nebo Bank of America. Akcie většiny z nich mírně ztrácejí.

Německý výrobce podnikového softwaru SAP hospodařil ve 3Q11 s provozním ziskem ve výši 1,1 mld. EUR, což je o 23 % víc než loni a také víc, než čekal trh. Tržby stouply o 12 % na 3,4 mld. EUR. Růst táhly zejména nové produkty z řad mobilních a real-time analytických nástrojů. Zisk podpořilo rozpuštění 723 mil. EUR rezerv vyčleněných na vyrovnání obchodního sporu s Oraclem. Největším aktuálním trumfem společnosti je software HANA, který bývá předinstalovaný na serverech IBM, HP, nebo Dellu Akcie přidávají 2,5 %.

USA:
Maloobchodní tržby v USA se v září meziměsíčně zvýšily o 1,1 % a překonaly očekávání, že porostou o 0,7 %, když statistiku notně pomohly vylepšit vysoké prodeje automobilů. V meziročním srovnání obrat v obchodech stoupl o 7,9 %.

Spotřebitelská důvěra, měřená ukazatelem Michiganské univerzity, v říjnu podle předběžných dat klesla na 57,5 bodu z předchozích 59,4 bodu. Data jsou zklamáním, neboť se počítalo naopak se zlepšením na 60,2 bodu.

Internetový gigant Google prezentoval velmi slušnou sadu čísel. Tržby vzrostly meziročně o 33 % na 9,7 mld. USD, zisk na akcii dosáhl výše 9,72 USD, čímž hladce předčil očekávání trhu. Dobře si vedla tradiční kontextová reklama ve vyhledávání s 28procentním nárůstem počtu placených kliků. Nadále pokračuje objemný investiční program, nejde však o vyhozené peníze. Společnost postupně získává tržní podíl v oblastech displejové a mobilní reklamy. Příjmy z mobilní reklamy míří již letos k 2,5 mld. USD, což představuje 150procentní nárůst za posledních 12 měsíců. Google se navíc pochlubil nárůstem počtu uživatelů své sociální sítě Google+ na 40 mil. Společnost údajně zároveň jedná o distribuci hudby s předními nahrávacími společnostmi. Akcie rostou o 6 %.

Ostatní: 
Inflace v Číně ztrácí na síle. Meziroční inflace ve spotřebitelských cenách minulý měsíc klesla z 6,2 % na 6,1 %. Inflace v produkčních cenách se snížila ze 7,3 % na 6,5 %.

Objevují seinformace o možnosti navýšení prostředků MMF, které by mohly být využity při řešení dluhové krize v eurozóně. Více na toto téma by mohlo zaznít na víkendovém summitu G-20. Před možností nedostatku kapitálu MMF při dalším zhoršení globální ekonomické situace před měsícem varovala jeho ředitelka Christine Lagardová.

Očekávaná data následujícího dne:

 

Událost

konsensus

předchozí

09:00

ČR - PPI za září

5,4 % y/y

5,7 % y/y

14:30

USA - Index prům. aktivity NY Fedu

-4,00

-8,82

15:15

USA - Průmyslová výroba

0,2 %

0,2 %


Očekávané firemní události:

07:00

Philips

Výsledky za 3Q11

Oček. EPS 0,183 EUR

B/MKT

Halliburton

3Q11

0,913 USD

14:00

Wells Fargo

3Q11

0,723 USD

14:00

Citigroup

3Q11

0,815 USD

A/MKT

IBM

3Q11

3,219 USD


Tip: T.O.P. – Trhy o páté z Patria.cz

Denní komentované shrnutí událostí na finančních trzích u nás i ve světě, odesíláno v pracovních dnech mezi 17. a 18. hodinou. Přihlaste se k odběru nového souhrnu ZDE!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m