Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarsko obnoví jednání s MMF, bude chtít preventivní dohodu. Forint sílí

Maďarsko obnoví jednání s MMF, bude chtít preventivní dohodu. Forint sílí

18.11.2011 8:24, aktualizováno: 18.11. 9:11
Autor: ČTK

Aktualizováno

Maďarská vláda začne znovu jednat s Mezinárodním měnovým fondem, jehož pomoc po vypršení posledního úvěrového programu až dosud odmítala. Ministerstvo hospodářství uvedlo, že Budapešť nebude usilovat o nové úvěry, ale o dohodu na "novém typu spolupráce", která by v situaci dluhové krize v eurozóně udržela zemi přístup na finanční trhy. Ministr zahraničí János Martonyi později upřesnil, že má jít o "preventivní" dohodu, jakou má s fondem například Polsko.

Vláda strany Fidesz přerušila styky s MMF v loňském roce, kdy ukončila čerpání úvěru, a od té doby vylepšovala situaci veřejných financí řadou kontroverzních opatření. Zajistit si nový záložní úvěr od MMF Budapešť odmítá. Parlamentní šéf vládnoucí strany Fidesz János Lázár v úterý řekl, že půjčka od fondu by se zvažovala jen tehdy, pokud k tomu zemi donutí dluhová krize v Evropě.

Tento týden kurz forintu spadl vůči euru na nové minimum. Dvě světové ratingové agentury v minulých dnech Maďarsko upozornily, že by kvůli slabé ekonomice a nepředvídatelné politice mohlo přijít o investiční hodnocení. Po včerejší zprávě forint posílil až na 306 HUF/EUR.

Vývoj kurzu forintu k euru za poslední 3 dny (online)



"Ekonomický růst vyžaduje především to, abychom si udrželi nezávislost, tedy abychom byli schopni se financovat na trzích" sdělilo ministerstvo. "Delší krize v eurozóně by to mohla ztížit. Dobrým nástrojem by tak mohl být nový typ spolupráce s MMF, který bude v souladu s řízením ekonomiky podle našich zájmů," sdělil úřad.

Taková dohoda by podle vlády nijak nezvýšila dluh země a poskytla určité "pojištění, které by podpořilo bezpečnost investorů v Maďarsku". Podrobněji ministerstvo záměr nespecifikovalo.

"Bude to takzvaná preventivní dohoda, kterou MMF uzavřel už s několika zeměmi. Podle mých informací je jednou z nich například Polsko," řekl ministr Martony v rozhlasové stanici InfoRadio. Dodal, že nejde o úvěr jako takový, ale slib podpory v případě výrazného zhoršení situace v důsledku vnějších událostí. Polsko má s MMF od globální finanční krize dohodu o takzvané "flexibilní úvěrové lince" (FCL).

Pracovní mise MMF je nyní v Maďarsku na pravidelné návštěvě, žádná jednání o nové dohodě však s vládou nevede. "MMF nedostal od vládních míst žádost o zahájení rozhovorů o programu finanční podpory fondu," sdělila mise.

Maďarsko zachránila před finanční krizí v roce 2008 půjčka od MMF a Evropské unie v hodnotě 20 miliard eur (510 miliard Kč). Vláda Viktora Orbána však po svém nástupu plnění požadavků fondu odmítla a loni program bez náhrady vypršel. Tato situace mezi investory vyvolává obavy, že Maďarsko při svém vysokém zahraničním dluhu nebude mít v případě prohloubení krize v eurozóně dostatek finančního zajištění a ocitne se rovněž v problémech.

Analytici se domnívají, že už jen fakt obnovení rozhovorů s MMF by mohl zabránit hrozícímu snížení úvěrových ratingů země do neinvestiční "podřadné" kategorie. "Samo slovo 'spolupráce' je podle nás důležité, protože naznačuje zásadní změnu ve vztahu mezi vládou a MMF," řekl agentuře Reuters ekonom londýnské pobočky ING Simon Quijano-Evans. "Je to také něco, co chtěly ratingové agentury a pravděpodobně jeden z důvodů toho, že (agentura) S&P chce čekat do konce měsíce, než rozhodne, zda maďarský rating sníží, nebo nikoli," dodal.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data