Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kauza Bémových odposlechů - Nečas považuje únik za závažný a chce prošetření, ex-primátor chystá právní odvetu

Kauza Bémových odposlechů - Nečas považuje únik za závažný a chce prošetření, ex-primátor chystá právní odvetu

22.03.2012 10:14, aktualizováno: 22.3. 10:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Údajný únik odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS) je závažná informace, kterou je třeba vyšetřit kvůli porušení zákona, řekl dnes premiér Petr Nečas (ODS) ke kauze týkající se i lídra VV Víta Bárty a bezpečnostní agentury ABL. Mladá fronta Dnes (MfD) napsala, že ABL získala odposlechy telefonátů z roku 2007 Béma s kontroverzním podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem. Bém dnes mimo jiné premiéra o prošetření věci také požádal.

V době, z níž odposlechy pocházejí, vedl ABL Vít Bárta. Nahrávky podle listu unikly ze svazku Bezpečnostní informační služby (BIS). Tajná služba to však popřela. Odposlechy ukazují, že Janoušek spolurozhodoval o územním plánu Prahy, o prodejích pozemků či personální politice města, uvedl deník. Bývalý pražský primátor se podle odposlechů radil s lobbistou Janouškem i například o obsazovení postu ředitele krajských poboček Všeobecné zdravotní pojišťovny.

"Únik odposlechů je závažná záležitost a je třeba ji vyšetřit, protože zcela zjevně byl porušen zákon," uvedl Nečas. Míní, že není nutné se od Béma více distancovat, protože po jeho nástupu Bém postupně opustil všechny důležité funkce v Praze a nyní je jen řadovým poslancem. Odposlechy se chystají prověřit také poslanci, kteří se zabývají kontrolou BIS.

Na nahrávkách se podle MfD například Peter Ďurica, který vedl na pražském magistrátu odbor obchodních aktivit, ptá Janouška, jestli podnikatel souhlasí s prodejem pozemků Dopravního podniku v pražských Dejvicích. "To je v pořádku. Velice kvalitní," odpovídá prý Janoušek. Bém údajně také v zaznamenaných telefonních hovorech zval Janouška na neformální poradu o podobě územního plánu a Ďurica zase na schůzku k tomu, jaká jména lidí má nahlásit do vedení akciových společností řízených magistrátem, píše deník.

Bém uvedl, že připravuje nezbytné právní kroky, pokud se ukáže, že odposlechy byly pořízeny legálně. Jejich přepisem a zveřejněním byl totiž podle exprimátora spáchán trestný čin. Článek v MfD je podle někdejšího primátora "neuvěřitelnou snůškou polopravd, lží a interpretačních vývodů" postavených na několika úryvcích z nic neříkajících rozhovorů.

Nahrané hovory, které deník získal, zachycují období prvních sedmi měsíců roku 2007. MfD údajně zjistila, že se ve stejném roce na Romana Janouška zaměřila BIS, když mapovala aktivity všech rozhodujících lobbistů v zemi. Tajná služba založila svazek s názvem SPIS a do něho ukládala i odposlechy, které povolil vrchní soud. Ze svazku se pak měly nahrávky v roce 2009 dostat k ABL.

BIS ale odmítla, že by odposlechy unikly od ní. "Únik jakýchkoliv soudem povolených odposlechů z BIS do podnikatelského prostředí, tedy i do agentury ABL, odmítám a vylučuji," řekl deníku mluvčí služby Jan Šubert. Připustil, že se služba tematikou lobbistů zabývala, ale podrobnosti zveřejnit nemůže. Předseda poslaneckého klubu VV Bárta, který v roce 2009 ABL vlastnil, existenci a původ nahrávek nepotvrdil. "Nic o tom nevím," sdělil deníku.

(Zdroj: MfDnes, ČTK)


Váš názor
  •  
    23.03.2012 13:03

    to snad neni mozny!!!Lidi plati z dani BIS....ti maji 3roky informace,ze se stat rozkrada....a nic se nedelo???To by museli jit do teplaku vsichni....tohle spatne skonci....
    Vata
  •  
    22.03.2012 11:14

    Já úplně chápu rozhořčení našeho protikorupčního a zodpovědného premiera, že ho dokáže vytočit, jak se mohly nahrávky dostat ven. Není totiž vůbec podstatné čeho se ty nahrávky týkají a o čem jsou, ale důležité je zjistit, kdo a jak je dostal mezi davy a dovolil si pošpinit bývylého primátora Prahy a důležitého funkcionáře ODS. Kde to jsme, když se vlivný podnikatel rozhodne pověřit politika provedením zadání , které mu má navýšit vliv a zisky a někdo si o tom dovolí informovat konkurenci a ovčany, kdeří podle demokratických principů mají volit jak jim je určeno a poslouchat. Co kdyby jim najednou došlo, že jsou sřiháníi jak ovce a jedná se taky o jejich peníze, důchody, zdravotní pojištění příspěvky v mateřství. Mohly by taky začít analyzovat duchaplné proslovy, třeba Kalouska a zjistily by, že třeba nemluví pravdu, ale polopravdu . Je to velmi nebezpečné proto musíme vyšetřit jak takové události unikají a urychleně ten kanál ucpat.
    Homo
    • to Homo
      22.03.2012 11:34

      Oni jsou snad z Marsu :-) Naprosto nepochopitelné pro mě je, že nikoho z protikorupční vlády nezajímá obsah nahrávky, ale jenom fakt, že unikla. Mě naopak více zajímá, jak je možné, že nikdo není hnán k odpovědnosti za různé manipulace, čachrování, pletichaření, ... To je snad také porušení zákona, pane premiére, nebo ne? Aha, já jsem si neuvědomil, že se Vám to nehodí, tak promiňte a tiše to zameťte, pan Rampula už je zase na svém místě. Taková osvědčená defenestrace by měla něco do sebe, na chvíli byl od těch gaunerů klid :-)
      oh171
      • Re: to Homo
        22.03.2012 11:49

        http://www.parlamentnilisty.cz/rss/zpravy/Takto-psal-Karel-Kryl-o-rozkradani-Havlovi-i-Klausovi-Nikdo-to-nechtel-vydat-226768
        Homo
        • Koho jste volili?
          22.03.2012 11:59

          Koho jste volili? Pana Čistého (anebo pana redaktora nebo Mirka)? Tak držte ústa a krok a hezky až do konce...
          sgt.Mike
          • Re: Koho jste volili?
            22.03.2012 12:26

            Kluci Homo a oh171 mají pravdu. Nemůžeš nikoho vinit za to, že je zvolený politik podvedl. Jsi stejný jako Nečas, Bém a další mafiáni, kteří považují za skandální únik jejich kriminálních činů, nikoliv obsah a samotnou kriminální činnost. Ta drzá floskule politiků, že za jejich činy nesou odpovědnost voliči, mě občas zvedne ze židle. Drzost nad drzost - se dá rovnat situaci, když tě zloděj u soudu obviní, že kdybys neměl majetek, tak ti ho nikdo neukradne. Význam těchto skutečností je absolutně srovnatelný.
            Jesse
            •  
              22.03.2012 13:50

              Jáj, Jasejko, zle nedobre hovoríš. Veď Bémko urobil veľa dobrého pre Pražanov a tý neni sú hlúpi ludia, sám som v Prahe niekoľko rokov žil. Bémko, ako líder ODS dosiahol najlepších volebných výsledkov pre ODS a aj ako miestopredseda ODS si viedol skvelo. Tie odposlechy nedokazujú žiadnú trestnú činnosť. Komu zverejnovanie ničnehovoriacich odposlechov pomôže? Iba komunistom! Teraz musíme všeci ódéesáci ťahať za jeden povraz a odrážať takéto špinavé útoky, ktoré majú jedinný cieľ, destabilizáciu ODS! Jáj, dobre ja hovorím.
              Šaňo
              •  
                22.03.2012 16:45

                Jáj Šaňko, dobre hovoríš, dóbre... je treba destabilizáciu ODS! Ba veru, ja dobre hovorím :-)))
                Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university